AMSTERDAM - Wie had ooit gedacht dat een gedicht van enkele honderden jaren oud als basis kon dienen voor een hack ’n slash titel? Wij niet, maar we zijn blij dat EA er mee aan de slag is gegaan.

Tijdens de E3 mochten we eventjes achter gesloten deuren een presentatie en een demo bijwonen waarbij deze game in al zijn ranzige gloren werd getoond. We zeggen ranzig, aangezien Dante niet zo moeilijk doet over op een zieke manier een baby te vermoorden, maar er is natuurlijk meer dan dat.

We werden meegenomen naar de vijfde cirkel van de hel. Voordat we deze cirkel echter konden bereiken, kwamen we eerst een politieke rivaal van de echte Dante Alighieri tegen.

Filippo Argenti is een verdoemde ziel die Dante kan straffen of kan vergeven voor al zijn daden op aarde. Natuurlijk wordt hij gestraft en dat betekent een heilig kruis recht in zijn gezicht. Dante vervolgt zijn weg naar de vijfde cirkel van de hel, maar om daar te komen moet hij eerst door een moeras komen.

Bootje varen

Gelukkig lag er voor het vieze, blubberige meertje een handig bootje klaar om hem naar de overkant te vervoeren. Eenmaal opgestapt, werd de man natuurlijk lastig gevallen door wat vliegende monsters die hij met zijn gigantische en uitklapbare zeis aan mootjes hakte of hij schoot ballen van heilige energie naar ze toe met zijn heilige kruis.

Zo kwam hij relatief eenvoudig naar de overkant, maar voordat hij kon afstappen, kwam het bootje langzaam omhoog uit het water.

Zodoende konden wij zien dat het eigenlijk helemaal geen bootje was, maar het was de bovenkant van het hoofd van de gigantische demon Phlegyas. Deze was niet zo blij dat er een wezen op zijn hoofd rondrende en vond dat Dante dood moest. Aangezien Phlegyas zo gigantisch was, kon Dante helemaal niets tegen hem beginnen, behalve zijn aanvallen afwijken en de andere vijanden in de buurt doden.

Hierbij zagen we ook voor het eerst de overblijfselen van de ongedoopte babies die daar belanden. Deze lijken net zo schattig als in het echt op een paar kleine dingetjes na. Ze zijn namelijk vreselijk agressief en ze hebben geen handen, maar een paar flinke klauwen. Gelukkig draait Dante zijn hand niet om om een paar babies van het leven te beroven.

Misvormd

Niet veel later komen we een paar ‘Bertha’s’ tegen. Deze ranzige wezens worden zo liefkozend genoemd door het ontwikkelteam. Het zijn eigenlijk de minions van gluttony en ze komen in de vorm van een vrouw met een misvormd en veel, maar dan ook veel te dik lichaam bedekt met infecties. Nu is dat nog niet eens het ergste.

De aanvallen zijn namelijk nog ranziger dan dat. Deze monsters kotsen je namelijk recht in je gezicht en als je denkt dat een aanval van achter dan beter werkt, kom je bedrogen uit. Daar zit ook nog een gat waar ze het een en ander uit kunnen spuiten.

Maar laten we vooral niet vergeten dat dit alles op een gedicht ergens uit 1300 gebaseerd is. En dat verhaal wordt ook precies in de woorden verteld zoals je ze kunt vinden in het boek. Virgil, de verteller, hoor je zo af en toe voorbijkomen.

Nu moeten we er wel even bij vertellen dat het verhaal niet in zijn geheel is overgenomen. Want in het boek is Dante niet op zoek naar zijn vrouw Beatrice, die we tijdens de vaartocht naar de vijfde cirkel van de hel overigens in de armen van lucifer zien. Daarbij is Dante zelf ook helemaal geen stoere gast met een zeis die alles wel even kort en klein slaat.

Volgens ons maakt dat het geheel echter alleen maar beter. Geef maar toe, het is helemaal niet leuk om met een passief personage even te gaan kijken hoe de hel er nu eigenlijk uitziet. Er moet bloed vloeien en er moeten doden gedood worden (inclusief de dood in eigen persoon).

Dante’s Inferno gaat een hele vette hack ’n slash game worden waar verschillende gelovige mensen misschien nog wel eens over kunnen gaan vallen. Dante zal Kratos hoogstwaarschijnlijk niet van de troon kunnen stoten, maar Kratos laat zijn krachten dan weer niet zien op de Xbox 360. Dat is dan ook een extra gelukje voor de bezitters van dat apparaat, want die kunnen ook eindelijk een zeer goede hack ’n slash verwachten.

Platform:

Xbox 360, PS3, PSP |

Release

: 2010