Overlord 2 kende in de verlenging een slecht einde, maar ‘evil ever sleeps’. Wat kunnen gamers van het vervolg op het verrassende eerste deel?

Een snufje Fable, een mespuntje Dungeon Keeper, een scheutje Myst en een klein beetje Pikmin. Meng het geheel met de nodige Britse en Nederlandse humor en je hebt Overlord. Deze bijzondere titel van het Nederlandse Triumph Studio’s, zorgde voor een behoorlijke verrassing in 2007. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en wordt Overlord II nog deze zomer uitgebracht. Hoog tijd om eens een kijkje in de keuken te nemen.

Spoiler alert in de volgende twee alinea’s voor wie het eerste deel nog niet heeft (uit)gespeeld.

Wie de uitbreiding Raising Hell (of de latere PS3-versie) heeft uitgespeeld, weet dat er een toepasselijk slecht einde was voor de toenmalige Overlord. Voordat de grote slechterik verdween in de dieptes van de hel, had hij wel zijn 'first mistress' zwanger gemaakt. Na de ondergang van de Overlord, vluchtte zij naar het bekrompen stadje Nordberg, waar de zoon en opvolger van de Overlord geboren werd. Met zijn duistere uiterlijk en een voorliefde voor maskers kreeg hij al snel de naam Witch Boy.

Een nieuwe machthebber

Zonder Overlord en de elven in chaos kreeg het Glorious Empire (een duidelijke parodie op het Romeinse Rijk) de overhand en heeft dit in sneltreinvaart het continent ingepikt. Het voor het oog gelikte Glorious Empire wordt in werkelijkheid geteisterd door vriendjespolitiek, corruptie en wordt alleen in stand gehouden door de gezamenlijke strijd tegen alles wat magisch is. Ook de jonge Overlord wordt bijna slachtoffer van de inquisitie, maar precies op dat moment sluit een groep minions zich bij hem aan.

Als jonge Overlord kun je laten zien dat je uit het juiste rottende hout bent gesneden. Na de troepen van het Glorious Empire een lesje te hebben geleerd, door de juiste mix van afslachting, ze bekogelen met hun eigen katapult om er vervolgens een wilde ogre op los te laten, wordt je teruggebracht naar de Netherworld, de nieuwe vesting van de Overlord.

Nu écht evil

Wraak is zoet en dat is misschien wel het grootste verschil tussen Overlord II en het origineel. Die game had eigenlijk het probleem dat goed zijn toch ook wel erg veel voordeel kende. Die zachte kant heeft de nieuwe Overlord dus niet en de keuzes zijn lekker pittig geworden. Of je slacht iedereen af, of je maakt ze met de juiste magie tot slaaf. Een vrije wil, dat is nergens voor nodig. Of, zoals je Mistress het omschrijft, je bent gewoon een sterke leider.

Dat levert leuke taferelen op, zeker als je tegenover de elven komt te staan. Deze milieubewuste hippies zijn er op gebrand om al het leven te beschermen, terwijl jij deze ‘life force’ juist wilt gebruiken om een sterk leger van minions op te bouwen. De elven zijn als magische wezens echter ook verwikkeld in een pittige strijd met het Glorious Empire. Iets wat je goed in je voordeel kunt gebruiken.

Erg groot

Je zal echter heel wat moeten afreizen om de macht van de Overlord weer te herstellen. Van verraderlijke moerassen, dichtbegroeide bossen, zwaarbewaakte burchten, tot uiteindelijk de hoofdstad van het Glorious Empire. Aangezien je niet overal de overmacht hebt om binnen te vallen, zal je slim gebruik moeten maken van je magie. Zo kun je tijdelijk de gedaante aannemen van een minion om zo op plekken te komen, waar je normaal geen toegang tot hebt.

Heb je de poorten eenmaal stiekem open gezet, dan kun je de confrontatie aangaan met vijandige troepen en natuurlijk diverse eindbazen. Helaas hield de preview-versie er toen mee op. Maar dat wij deze versie in één ruk hebben uitgespeeld, geeft wel aan dat de gameplay nu al behoorlijk goed zit.

Overlord II is qua sfeer en ‘evil’ mogelijkheden goed opgeschoven. In de voorlopige versie die wij te spelen kregen, kon je ieder geval al veel meer en beter de slechterik uithangen en dat is toch juist de charme van een game als Overlord II. De basis van de game is hetzelfde gebleven, alleen is alles een stuk groter, uitgebreider en meer divers dan het origineel. Helaas konden we maar een klein deel spelen, dat echter zeker naar meer smaakte.

Platform: pc, Xbox 360, PS3 | Release: 26/06/2009