AMSTERDAM - Sinds sporten met de Wii een groot succes is gebleken, proberen veel ontwikkelaars hier een slaatje uit te slaan. Ook EA doet een aardige poging met EA Sports Active.

EA Sports Active is moeilijk een game te noemen en komt beter tot zijn recht onder de naam 'personal trainer'. Als je de software start, moet je eerst een personage aanmaken die jou tijdens het sporten zal vertegenwoordigen. Na de standaard dingen als haardracht en kleding ingesteld te hebben, moet je de meer serieuze zaken invullen zoals je gewicht, lengte en leeftijd.

Aan de hand van deze gegevens zal de game uitrekenen hoeveel calorieën je verbrandt en geeft deze je ook meteen een doel om mee te beginnen. Deze doelen bestaan uit een bepaald aantal verbrande calorieën, gespeelde tijd en de hoeveelheid trainingssessies die je hebt gedaan.

Je kan er ook voor kiezen deze doelstellingen zelf te bepalen, maar om te beginnen zijn deze eerste doelstellingen prima te doen. Als je vervolgens klaar bent met dit allemaal in te stellen, dan kun je beginnen met de training.

Trainingen
Vervolgens kom je voor de keuze te staan hoe jij je training wilt indelen. Ga je voor de standaard training, waarbij je iedere dag aangeeft hoe lang je wilt sporten en hoe zwaar het moet zijn, of stel je liever zelf een trainingsprogramma samen waarbij je geheel zelf bepaalt welke oefeningen je wilt doen? Je kunt er tevens voor kiezen om toch voor de volledig begeleide ‘dertig dagen uitdaging’ te gaan.

Iets wat je hierbij zal opvallen, is dat je bij deze game niet kiest voor één oefening hier en één oefening daar, maar gelijk een hele training kiest die je moet voltooien. Dit werkt goed voor de motivatie en zorgt er voor dat je niet zomaar tussendoor stopt. Om de motivatie zelfs nog iets meer op te schroeven, kun je trofeeën winnen door bijvoorbeeld een uur te sporten.

Dertig dagen
Een logische keuze om mee te beginnen is de dertig dagen uitdaging. Hierbij hoef je alleen maar aan te geven hoe moeilijk je de training wilt hebben en de game zal dan voor de komende dertig dagen een training samenstellen. Deze training is zo in elkaar gezet dat je iedere dag afwisselend andere spieren zal trainen. Dit is om te voorkomen dat spieren overbelast raken. Daarnaast zijn er ook tien rustdagen ingepland die je in staat stellen te herstellen van de vorige twee dagen.

Om je conditie nog wat extra op te schroeven, worden de oefeningen iedere dag iets moeilijker of langer. Ook wordt er buiten de dertig dagen uitdaging iedere dag bijgehouden wat je hebt gedaan. Dit krijg je compleet met een enquête over eet- en slaapgedrag voorgeschoteld, waar je ook iedere dag feedback op krijgt. Dit is zeker een goed punt, omdat veel andere games in deze begeleiding te kort schieten.

Skaten en boksen

Ieder trainingsprogramma bestaat uit meerdere oefeningen. Deze oefeningen vallen onder drie categorieën, te weten Conditie, Bovenlichaam en Onderlichaam. De variatie qua oefeningen is vrij groot en je hebt dus genoeg keuze. Ook met de intensiteit van de trainingen zit het zeker goed. Onder de oefeningen vallen onder andere inline skaten, boksen, rennen en bicep curls.

Bij deze trainingen zal je de WiiMote, de Nunchuck en de meegeleverde beenband en weerstandsband gebruiken. Wat daarnaast ook nog optioneel en aan te raden is, is het Wii Balance Board. Met het Wii Balance Board kun je namelijk nog meer variatie in je oefeningen verwezenlijken.

Beenband en weerstandsband

Maar wat deze game natuurlijk uniek maakt, zijn de eerder genoemde beenband en weerstandsband. De beenband doe je om je rechterbeen en daarin plaats je de Nunchuck. Hierdoor kan de game de bewegingen van je been bijhouden. Dit werkt verbazingwekkend goed en zorgt er ook voor dat deze game veel actievere beenoefeningen heeft dan bijvoorbeeld Wii Fit.

Daarnaast is er de weerstandsband. Dit is een lange rubberachtige lap waar je op moet staan en de twee uiteinden van moet vasthouden, samen met je Nunchuck en de WiiMote. Dit zorgt voor zware trainingen voor je armen en rug. Zo zal je oefeningen moeten doen waar je beide uiteinden tot ver boven je hoofd moet trekken.

Dit laatstgenoemde onderdeel is nou net het punt van discussie aan deze game. Hoewel dit goede oefeningen zijn, frustreren deze oefeningen soms ook een beetje. De bewegingen bij deze oefeningen worden niet altijd vlekkeloos geregistreerd en zo sta je soms ineens vijf keer extra je armen op en neer te bewegen.

Overdreven

Dit kan dan misschien goed zijn voor je spieren, maar als dan de trainer ook nog eens zegt dat je het niet goed doet, is dat toch best wel vervelend. Wat dan nog een belangrijk punt is in deze game, is deze trainer.

Aan het begin van het trainen mag je een mannelijke of vrouwelijke trainer kiezen. Deze overdreven glimlachende personen leggen je alle oefeningen duidelijk uit met behulp van filmpjes. Dit is redelijk goed gedaan en het maakt goed duidelijk wat je moet doen.

Wat dan weer het mindere punt is aan deze trainers, is het overdreven Nederlands gesproken commentaar wat ze leveren. Over het algemeen doe je bijna alles goed en dat laten ze dan ook (te) vaak weten.

Letterlijk

In combinatie met wat te letterlijk vertaalde woorden zijn deze teksten lachwekkend en irritant tegelijk. De muziek is verder in orde, maar als je niet van dance houdt, lijken veel nummers op elkaar.

Hoewel deze game niet grafisch hoogstaand is, stoort het weinig tijdens het spelen en zorgt het er juist wel voor dat je niet afgeleid wordt door allemaal dingen op de achtergrond. De enige achtergrondbeelden die je te zien krijgt, is wat mooi weer met sporters, bomen, gras en af en toe een sportschool.

EA Sports Active is meer een personal trainer dan een game. De trainingen kunnen erg zwaar zijn en bieden veel variatie. De begeleiding is dik in orde en overtreft menig ander sportspel. De controls laten echter nog wat ruimte over voor verbetering en ook de stem van de trainer is aan een verbouwing toe. Als dit echter allemaal in orde komt voor de volgende editie, dan heb je zeker een prima personal trainer voor de Wii. (75%)

Platform: Wii | Release: 22/05/2009