Eind dit jaar komt Nintendo met de tweede Zelda-game voor de DS in de vorm van The Legend of Zelda: Spirit Tracks. Tijdens de E3 kregen wij al even de kans om onze tanden te zetten in dit aankomende avontuur van Link.

The Legend of Zelda: Spirit Tracks is het tweede avontuur van Link op de DS en een titel die de lastige opdracht meekrijgt om het succes van Phantom Hourglass te overtreffen. Veel risico lijkt de Japanse ontwikkelaar hier dan ook niet mee te willen lopen, want alles lijkt op het eerste gezicht wel erg veel weg te hebben van de vorige handheld-game met Link in de hoofdrol.

Verrassende samenwerking

In de demoversie die wij op de E3 te spelen kregen, waren slechts enkele onderdelen van dit nieuwe Zelda-avontuur speelbaar. Zo konden we onder meer het nieuwe vervoersmiddel van Link uitproberen en mochten we een dungeon doorlopen waarin we een verrassende samenwerking moesten aangaan met een Phantom, een van de grotere vijanden uit de eerste game.

Uiteraard was het doorlopen van deze dungeon het meest interessante onderdeel van de demo en niet in de laatste plaats doordat je de controle krijgt over een Phantom. Hierdoor opent zich namelijk een berg aan nieuwe gameplay-mogelijkheden waarbij je zowel Link als de Phantom opdrachten kunt geven om een volgend doel te bereiken. Dat dit tot een zeer leuk spel-element kan gaan uitgroeien, werd al snel duidelijk.

Diepere gameplay

Zo moesten wij enkele eenvoudige puzzels oplossen en kleine vijanden verslaan, maar door de diepere gameplay-laag voelde dit gelukkig toch fris aan, ondanks dat het grafisch erg veel aan Phantom Hourglass deed denken. Het verslaan van de vijanden wordt makkelijker gemaakt doordat je een nieuwe buddy hebt tijdens het vechten en de puzzels zijn een stuk interessanter dan we gewend zijn. Of je echter vaker de beschikking krijgt over een Phantom of dat dit beperkt blijft tot deze dungeon is echter nog onduidelijk, maar deze eerste ontmoeting was zeker aangenaam te noemen.

Je bestuurt de Phantom door hem eerst aan te tikken en vervolgens met de stylus een route aan te geven die je hem wilt laten lopen. Zo kun je hem bijvoorbeeld door een vuurzee laten stampen om daarachter een schakel om te zetten, kunnen jullie beide op vloerschakelaars staan om deuren te openen en is het mogelijk om hem in een bad lava te zetten terwijl jij op zijn rug springt.

Van boot naar trein

Naast de kleine dungeon konden we ook het nieuwe vervoersmiddel van Link uitproberen. In de eerste trailer van de game zagen we Link al op een trein zitten en hoewel dit destijds op een zeer vernieuwend element leek te wijzen, maakt de demo duidelijk dat deze trein niet meer blijkt te zijn dan een vervanging van de bekende boot uit Phantom Hourglass. Hiermee reis je dus van gebied naar gebied om daar weer nieuwe personages te ontdekken en dungeons te verkennen. Misschien dat Nintendo hier nog wat meer mee gaat doen, want wij kregen slechts een zeer beperkte demo-versie te zien.

Phantom Hourglass mag zich nog steeds een van de mooiste DS-titels noemen en ook Spirit Tracks ziet er weer uitermate goed uit. Het is alleen wel jammer dat Nintendo vrijwel dezelfde animaties, geluiden en het grafische sausje heeft gebruikt waardoor het meer op een uitbreiding van Phantom Hourglass lijkt dan een volledig nieuw deel. Maar goed, Nintendo kennende zullen ze dit op een ander vlak van de game ongetwijfeld goed gaan maken. Zo is het onder meer te hopen dat Spirit Tracks een stuk groter wordt dan Phantom Hourglass,want hoe tof die game ook was, je ging er toch wel vrij snel doorheen.

Er zweeft nog veel onduidelijkheid rondom Spirit Tracks, maar onze speelsessie met de game wijst er op dat fans van Phantom Hourglass zich hier weer prima mee gaan vermaken. Grafisch lijkt de game wel erg veel op zijn voorganger, maar de toevoeging van vernieuwende elementen als het besturen van een Phantom kunnen toch zeker voor een frisse wind zorgen in de game. Zelda-fans moeten echter nog heel even geduld hebben, want de game staat gepland voor een release aan het eind van dit jaar.

Platform: DS | Release: eind 2009