Tijdens de persconferentie van Sony tijdens de E3 2009 kondigden ze een hoop dingen aan die al bekend waren, maar ook een aantal nieuwe dingen.

Games als God of War III, Uncharted 2, Gran Turismo PSP, Gran Turismo 5, Final Fantasy XIII en Final Fantasy XIV werden getoond. Ook kondigde Sony een nieuwe motion controller aan.

De persconferentie van Sony gaat van start met een aaneenschakeling van trailers van aankomende titels die uitkomen op de consoles van Sony, waaronder God of War III, Bayonetta, BioShock 2, Red Dead Redemption, Batman: Arkham Asylum, Uncharted 2 en Saw.

Jack Tretton, baas bij SCEA, verschijnt op het podium en legt uit dat ze hun leiderschap willen behouden. Hij voegt daaraan toe dat er maar liefst 364 titels in de planning staan voor de consoles van Sony.

Hij somt vervolgens de PS3-titels Ratchet and Clank Future: A Crack in Time, Heavy RainFinal Fantasy XIIIThe Beatles: Rock Band en Modern Warfare 2 op.

PS2
Ook de PS2 zal echter niet worden vergeten en Sony is dan ook niet van plan de console een halt toe te roepen. Dit jaar komen er nog bijna honderd titels uit voor de PS2, waaronder een nieuwe Guitar Hero, Buzz en SingStar.

Ook de PS3 doet het goed volgens Jack Tretton. De console is vorig jaar 22 miljoen keer wereldwijd over de toonbank gegaan en er zijn inmiddels 24 miljoen PSN-accounts wereldwijd aangemaakt. Jack Tretton noemt inFamous als voorbeeld van een van de 35 titels van dit jaar die enkel op de PS3 te vinden zijn. Hierna is het tijd om Uncharted 2 in actie te zien.

Uncharted 2: Among Thieves en MAG
Evan Wells van Naughty Dog toont de game en vertelt dat dit hun meest ambitieuze titel is tot nu toe. Tijdens de gamesessie zien we hoofdrolspeler Nathan die achtervolgd wordt door een helikopter en wordt bijgestaan door een vrouwelijke side kick.

Na deze speelsessie verschijnt Andy Bodewin van Zipper Interactive op het podium om de first person shooter MAG, waarin 256 spelers tegelijkertijd online kunnen strijden, te tonen.

Tijdens de getoonde missie moet de speler een landingszone veilig stellen en moet vervolgens een bunker vernietigen. Andy legt uit dat de speler bonuspunten krijgt voor iedere actie die hij neemt, mits hij bij een bepaalde squad hoort.

PSP en PSP Go
Hierna heeft Jack Tretton het over de PSP en laat weten dat Assassin's Creed Bloodlines gepland staat voor 10 november. Er komen tevens verschillende PSP-bundels uit, waaronder een LocoRoco 2 en Rock Band-bundels.

Vervolgens komt Kaz Hirai op het podium en toont wat hij zelf noemt als het 'slechts bewaard geheim van de E3'. Het gaat natuurlijk om de uitgelekte PSP Go. Volgens Kaz Hirai betekent dit een nieuwe revolutie, maar laat wel weten dat ze de PSP 3000 en het UMD-formaat blijven ondersteunen.

De media manager zal vervangen worden door Media Go, wat het makkelijker maakt om bijvoorbeeld muziek en afbeeldingen te verplaatsen. Ook bevat de PSP Go de Sense Me, die je muziek zal analyseren en een afspeellijst die zich aanpast aan de 'mood' die je selecteert. De PSP Go zal 1 oktober verschijnen en 249,99 euro kosten.

Gran Turismo PSP
Kazunori Yamauchi neemt het woord over en laat Gran Turismo PSP zien op een PSP Go die hij bij zich heeft. Hij laat weten dat de racetitel op 60 frames per seconde draait. De game bevat 800 auto's en 35 banen en de game bevat de modes 'standard racing', 'time trial' and 'drift trial' en blijkbaar een legacy license mode.

Daarbij kun je lokaal met vier speler tegen elkaar strijden en zul je auto's kunnen uitwisselen die in je garage staan. Gran Turismo PSP staat volgens de vertoonde trailer op 1 oktober gepland, wanneer de PSP Go in de winkels ligt.

Metal Gear Solid: Peace Walker en Resident Evil

Hideo Kojima verschijnt op het podium en bevestigt Metal Gear: Peace Walker, waarin Solid Snake de hoofdrol zal vervullen. De game speelt zich tien jaar af na Metal Gear Solid 3 en Kojima legt uit dat hij zeker gebruik zal maken van de nieuwe features van de PSP Go. Vervolgens laat hij een trailer zien van de game, die aangeeft dat Metal Gear Solid: Peace Walker gepland staat voor 2010.

Jack Tretton keert terug en laat weten dat er een nieuwe Resident Evil-titel voor de PSP uit zal komen die speciaal voor de handheld is ontwikkeld. Daarma volgt een PSP-trailer met behoorlijk veel PSP-titels, waaronder LittleBigPlanet, Dante's Inferno, Jack en Daxter en Rock Band Unplugged. Ook lijken er titels in de Soul Calibur- en Eye of Judgment-franchise te worden vertoond. 

PlayStation Network

Jack Tretton laat vervolgens weten dat het PlayStation Network bijzonder succesvol is. Sony zal dan ook deze service blijven ondersteunen, onder andere met vijftig PSone klassiekers die beschikbaar worden gesteld voor het PSN.

Daarbij zal er nieuwe content beschikbaar worden gesteld voor inFamous, Buzz, Socom en ook zullen partijen (EA, Namco, Capcom, Eidos) naast Sony downloadbare content aan blijven bieden. Na een trailer van Home wordt een trailer getoond van aankomende PS3-titels, waaronder White Knight Chronicles, Ghostbusters, Brutal Legend, MAG en Batman: Arkham Asylum.

Agent van Rockstar exclusief voor de PS3
Jack Tretton heeft blijkbaar toch nog een verrassing in petto. Hij geeft aan de Rockstar North bezig is met een PS3-exclusive met de naam Agent. Tretton laat niet veel los over de titel, maar het lijkt een game in een spionage-setting te gaan worden die zich afspeelt tijdens de jaren '70.

Vervolgens wordt de PS3-versie van Assassin's Creed II getoond. We zien de nieuwe hoofdrolspeler Ezio die de hoge gebouwen van Venice beklimt, flink wat tegenstanders uitschakelt en zelfs hun wapens afpakt. De game zal meer dan dertig wapens kennen en zes unieke wapens die te unlocken zijn als je de PSP-versie van de game hebt en de PSP aansluit op de PS3. Dit najaar zullen zowel de PS3- als de PSP-versie verschijnen.

Final Fantasy XIII en Final Fantasy XIV

Daarna volgt een trailer van Final Fantasy XIII, met inmiddels redelijk bekende beelden. De RPG van Square Enix komt uit in 2010. Daarna volgt Final Fantasy XIV, die enkel uitkomt voor de PS3. De eerste beelden worden getoond die er wederom episch uitzien.

Nieuwe motion controller

De makers van de EyeToy verschijnen op het podium en blijken een nieuwe motion controller te gaan demonstreren. Een tech demo laat een kamer zien en er worden virtuele objecten als tennisrackets en verkeersborden getoond die je kunt gebruiken, maar ook een geweer, waarmee je in first person view kunt schieten. De controller houd je in je hand en jouw bewegingen lijken exact te worden geregistreerd.

Hierna zien we de demonstrant blokken bewegen, ook in de diepte, en daarna verschillende dingen schrijven en zelfs graffiti spuiten.

Je kunt blijkbaar ook twee controllers gebruiken en in het vervolg van de tech demo zien we een personage een schild en een zwaard vasthouden. Wanneer de demonstrant de controllers beweegt, dan beweegt het 3D-model met hem mee. Daarna zien we een boogschutter die pijlen afschiet en dit lijkt bijzonder goed te werken. De motion controller staat gepland voor lente 2010.

ModNation Racers
Twee medewerkers van United Front Games laten een nieuwe PS3-exclusive zien, die ModNation Racers gaat heten. Het blijkt om een fun racer met allerlei power-ups op de baan te gaan met een cartoony uiterlijk. Je kunt je eigen racers creëren, deze op je eigen manier aankleden, en je kunt tevens eigen racebanen creëren.

Ook de omgevingen zijn eenvoudig aan te passen en je kunt bijvoorbeeld het waterniveau en het zonlicht aanpassen. Banen kunnen worden gedeeld via het PlayStation Network, zodat andere gamers jouw banen kunnen spelen. ModNation Racers staat gepland voor 2010.

The Last Guardian, Gran Turismo 5 en God of War III

Vervolgens zien we een trailer van The Last Guardian, van ontwikkelaar Team Ico. De trailer is overigens al eerder uitgelekt, maar is dit keer gedetailleerder. We zien een jochie dat met behulp van een immens knaagdierachtig wezen verder moet zien te komen in de spelwereld.

Daarna volgt een trailer van Gran Turismo 5, waarin we wederom prachtige beelden zien van deze racetitel. De game ziet er bijzonder goed uit. Niet lang daarna vindt een live demo plaats van God of War III, die ons de eerste vijf minuten van de game laat zien.

De actie is in ieder geval weer veelvuldig aanwezig in het derde deel en de gameplay lijkt vertrouwd aan te voelen. We zien Kratos ontzettend veel tegenstanders om zeep helpen en er gebeurt behoorlijk veel op het scherm, terwijl de game vloeiend blijft lopen. God of War III staat gepland voor maart 2010. Als de vijf minuten speeltijd voorbij zijn, betekent dat direct het einde van de persconferentie van Sony.