AMSTERDAM - Tijdens de persconferentie van Nintendo tijdens de E3 2009 kondigde de uitgever een hoop nieuwe dingen aan, waaronder New Super Mario Bros, Wii Fit Plus, Metroid: Other M, Super Mario Galaxy 2 en de Wii Vitality Sensor.

Cammie Dunaway opent de persconferentie met een toespraak over de populariteit van videogames. Ze benadrukt dat games zo succesvol zijn, omdat het niet meer alleen gaat om de hardcore gamer. Vervolgens gaat zij niet verder met de verkoopcijfers, zoals gewoonlijk, maar met Mario.

Bill Trinnen komt op en kondigt de nieuwe Super Mario Bros. aan voor de Wii. De gedachte achter de game is dat meer spelers tegelijkertijd de game kunnen spelen, zoals hij in de demo met vier spelers toont. Spelers kunnen elkaar oppakken om elkaar te helpen of juist om elkaar dwars te zitten. New Super Mario Bros. zal rond het einde van het jaar uitkomen.

Wii Fit Plus

Dunaway vertelt dat Wii Fit een van de meest succesvolle Nintendo-games wereldwijd is. Zo is de Balance Board al meer dan 15 miljoen keer verkocht. Daarom ontwikkelt Nintendo momenteel Wii Fit Plus dat beter aan moet sluiten op het fitnessprogramma van de individuele gebruiker. De speler kan bijvoorbeeld een reeks oefeningen achter elkaar uitvoeren. Wii Fit Plus krijgt vijftien nieuwe balance-games, zoals jongleren, en komt deze herfst uit, met en zonder Balance Board.

Wii Motion Plus

CEO Reggie Fils-Aime legt vervolgens uit dat de filosofie achter de Wii, de WiMote en de Balance Board ervoor heeft gezorgd dat de console mainstream-cultuur is geworden en gamers niet langer alleen maar op de bank zitten. De nieuwe dimensie in 'fysiek realisme' is volgens hem de Wii Motion Plus die geleverd wordt bij Wii Sports Resort. Wii Motion Plus kan de positie van de WiiMote meten en biedt 'meer precisie en beweging'.

Het gaat niet langer om het kennen van de controls, maar om wat lichamelijk natuurlijk is. Dit demonstreert Trinnen aan de hand van sky diving, boogschieten en een potje basketbal tegen Fils-Aime. Fils-Aime gaat nog even door over Wii Motion Plus en noemt aankomende games die van het accessoire gebruik gaan maken, zoals Tiger Woods PGA Tour 09, Grand Slam Tennis, Virtua Tennis 2009 en Red Steel 2, wat zelfs alleen te spelen is met Wii Motion Plus.

Final Fantasy, Kingdom Hearts en Bowser's Inside Story

Square Enix ontwikkelt een exclusieve Final Fantasy-game voor de Wii: Crystal Bearers. Bovendien werkt de studio aan een nieuwe Kingdom Hearts-game voor de DS. Kingdom Hearts 358/2 komt 29 september uit.

In de Mario en Luigi RPG: Bowser's Inside Story worden de twee, inmiddels gekrompen helden opgeslokt door de slechte Bowser. Deze game komt deze herft eveneens uit voor DS, zowel in de V.S. als in Europa. De vierde RPG die Nintendo bevestigt, is de klassieker Golden Sun die in 2010 uitkomt voor de DS.

COP: The Recruit

Ubisoft werkt inmiddels ook aan een DS-game. COP: The Recruit is een third person actiegame met een open wereld die shooter- en race-elementen combineert. De game draait om straatracer Dan Miles die wordt opgepakt door de politie en de kans krijgt om voor hen te werken.

DSi

Hierna gaat de conferentie over de DSi. Dunaway vertelt over Flipnote Studio waarmee je zelf animatiefilmpjes kunt maken en over Mario vs. Donkey Kong: The Minis March Again dat spelers in staat stelt zelf puzzels te bouwen. Flipnote Studio komt deze zomer uit in de V.S. en Mario vs. Donkey Kong is vanaf 8 juni te downloaden, maar het is niet bekend of dit ook voor Europa geldt.

Een andere DSi-game is het aankomende WarioWare DIY dat volgens Dunaway nog het meest in de buurt komt van gamedesign, want spelers kunnen hiermee hun eigen minigames creëren en delen met andere spelers. Dunaway belooft dat de echte gamers, met games als Legend of Zelda: Spirit Tracks, niet worden vergeten.

Wii Vitality Sensor

Nintendo-president Satoru Iwata komt op en legt uit dat Nintendo de markt vergroot en meer mensen aanspreekt om games te spelen, maar dat het moeilijk is om zowel beginnende spelers als hardcore gamers aan te spreken. Bestaande Wii-games spreken volgens hem al beide groepen aan, maar hij wil ook laten zien wat de toekomst te bieden heeft.

Dat is de Wii Vitality Sensor. Een accessoire dat in verbinding staat met de WiiMote en je om je vinger draagt en die je hartslag meet. Het zou iets visualiseren wat voorheen onzichtbaar was en Iwata denkt dat het spelers meer laat ontspannen. Hij noemde echter nog geen specifieke toepassing van de sensor bij een game.

Nog meer Mario

Na New Super Mario Bros., Mario and Luigi: Bowser's Inside Story en WarioWare is het tijd voor nog meer Mario. Deze nieuwe 3D Mario-game voor de Wii wordt Super Mario Galaxy 2. Dunaway laat achterwege wanneer de game wordt gereleased.

Thirdparty games
Vervolgens komt Fils-Aime weer op en legt uit dat hij snapt dat spelers ook games willen die niet door Nintendo zijn gemaakt. Hij laat daarom meer zien over Nintendo's third party games voor de Wii, zoals The Conduit, Resident Evil: Darkside Chronicles en Dead Space Extraction.

Nintendo zelf kan er echter ook wat van, stelt Fils-Aime tot slot, dus toont hij de nieuwe actie/adventure-titel Metroid: Other M, die is ontwikkeld door Team Ninja in samenwerking met Nintendo. Dit wordt een science fiction-game in het Metroid-universum dat meer inzicht geeft in hoofdpersoon Samus. De game zal 2010 worden uitgebracht.