AMSTERDAM - Microsoft praat ons helemaal bij over onder andere The Beatles: Rock Band, de nieuwe Tony Hawk, Modern Warfare 2, Final Fantasy XIII, Crackdown 2, Final Fantasy XIII, Metal Gear Rising, Forza 3, Halo 3: ODST, Halo Reach en 'Project Natal'.

Microsoft trapt iets voor 19.30 uur af, met beelden uit de intro van The Beatles: Rock Band.

Alex Rigopoulos en Toffler van Harmonix laten weten dat de muziekgame 45 Beatle-tracks zal bevatten.

Daarnaast kunnen gamers tracks en zelfs volledige albums downloaden. Eén van de eerste beschikbare albums zal 'Abbey Road' worden.

Daarnaast krijgt Xbox Live een exclusive in de vorm van de eerste downloadbare track voor The Beatles: Rock Band, 'All You Need Is Love'.

Na een korte introductie tovert Microsoft een paar échte Beatles en intimi op het podium, met onder meer Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono en Danny Harrison.

Tony Hawk

Vervolgens roept vice-president John Schappert van Xbox skater Tony Hawk op het podium. Hawk toont voor het eerst de definitieve versie van de skateboard-controller voor de aankomende skategame van Activision.

"Zoals je kunt zien, ziet het eruit als een echt skateboard", aldus Hawk. De game komt "later dit jaar" in de winkels te liggen.

Na een eerder vertoonde trailer van Modern Warfare 2 beklimmen Jason West en Vince Zampella van Infinity Ward het podium.

Ze laten de eerste gameplay-beelden zien van de nieuwe shooter, met ouderwetse kogelregens en ontploffingen en een spannende achtervolging via de sneeuwscooter.

Schappert laat weten dat Xbox 360-gamers een primeur krijgen met twee map packs voor Modern Warfare 2, die als eerst naar Xbox Live zullen komen.

Final Fantasy XIII over een jaar

Yoshinore Kitase en Motmomu Toriyama van Square Enix laten weten dat Final Fantasy XIII vermoedelijk in de lente van 2010 zal uitkomen. Ze laten tevens gameplay-beelden zien van de game op de Xbox 360.

Deze zomer krijgt de Xbox 360 er een exclusieve futuristische shooter bij in de vorm van Shadow Complex. Cliffy B (Epic Games) en Donald Mustard (Chair Entertainment) laten weten dat het gaat om een Xbox Live Arcade titel, maar wel met 'volwaardige 3D-beelden' en de nadruk op eindbaasgevechten.

Schappert introduceert Joyride, een nieuwe gratis game waarin je met je Avatar in karts racet. De game verschijnt komende winter op Xbox Live.

Left 4 Dead 2, Crackdown 2 en Alan Wake

Zombie-game Left 4 Dead krijgt een vervolg: Left 4 Dead 2 is onderweg en verschijnt op 17 november. Schappert kondigt en passant nog een vervolg aan: Crackdown 2.

Deze sandbox-game zal exclusief voor de Xbox 360 verschijnen. Een releasedatum wordt nog niet genoemd.

Voor Splinter Cell: Conviction wordt een globale releasedatum genoemd: de game verschijnt in de herfst van dit jaar, 'exclusief voor de Xbox 360'. Ook Alan Wake krijgt een launchdatum mee: de game zal in de lente van 2010 verschijnen.

Forza Motorsport 3

Schappert kondigt aan dat er binnenkort een nieuw deel komt in de Forza Motorsport-serie. Forza Motorsport 3 moet al in oktober in de winkels liggen.

Het spel zal volgens Schappert lopen op 60fps. De game zou 400 wagens gaan bevatten. Spelers kunnen bovendien zelf content ontwerpen en met anderen delen. Ook kunnen ze hun races vastleggen in HD-filmpjes en die in-game bewerken en uploaden.

Halo: Reach

Ook voor Halo 3: ODST, de stand-alone uitbreiding voor Halo 3, is een releasedatum bekendgemaakt. De game zal op 22 september wereldwijd worden gelanceerd. Joe Staten van Bungie kondigt vervolgens Halo: Reach officieel aan.

De game zal verschijnen in 2010. Naast een korte trailer, worden er over de game verder niet veel details vrijgegeven - wel laat Staten weten dat er bij Halo 3: ODST een code zal zitten, waarmee gamers toegang krijgen tot de beta van Reach.

HD-films ook naar Nederland

Vice-president Schappert van Xbox doet enkele aankondigingen voor Xbox Live. Zo zal de videodownloaddienst, waarbij gamers vanuit hun luie stoel HD-films kunnen huren, uitbreiden naar meer landen.

Het aantal landen zal dit jaar nog van acht naar achttien gaan. Uit het persbericht dat Microsoft naar aanleiding van de persconferentie heeft uitgestuurd, blijkt dat Nederland daar ook onder valt. 

Ook laat Schappert weten dat films niet langer eerst gedownload hoeven te worden. Ze zijn in een directe stream te bekijken. De resolutie ervan gaat omhoog, van 720p naar 1080p.

Facebook

Daarnaast zou het mogelijk worden om samen met vrienden dezelfde films te kijken en muziek te luisteren, 'zelfs als je niet in dezelfde kamer vertoeft', aldus Schappert. Hoe deze nieuwe Live Party-service precies gaat werken, laat hij nog even in het midden.

Ook zal Xbox Live samen gaan werken met Facebook. Dankzij Facebook Connect kun je screenshots via Facebook naar vrienden sturen. Ook Twitter komt ten slotte naar Xbox Live: je kunt tijdens het gamen twitteren.

Metal Gear

Metal Gear Solid Rising wordt aangekondigd door Hideo Kojima. De game wordt 'een compleet nieuwe Metal Gear-ervaring', en Kojima laat doorschemeren dat niet Solid Snake, maar Raiden de hoofdrol zal spelen in de game.

Project Natal

Na eerdere geruchten introduceert Microsoft officieel 'Project Natal', een accessoire dat het gebruik van een controller overbodig maakt.

In een filmpje zien we een hypervrolijk gezin hun racewagens besturen met alleen hun handen, een quizgame spelen door met een vuist op hun hand te slaan om de zoemer te laten gaan, enzovoorts.

'Natal' is een sensorbalk-achtige accessoire dat onder het tv-scherm te bevestigen is. Deze minibalk bevat verschillende sensoren en een camera, om bewegingen om te zetten in game-acties. Op deze manier zijn ook alle in-game menu's te bedienen.

Voor het nieuwe accessoire worden verschillende applicaties getoond - Ricochet bijvoorbeeld, een game waarin je moet bewegen om ballen die op je af komen terug te koppen, slaan en schoppen.

Verder is er Pain Party, een spel waarin je kunt verven door gebaren te maken met je handen en verfkleuren te roepen; en Milo, niet helemaal een afgewerkte game, maar wel een bijzonder project van de hand van Peter Molyneux en zijn Lionhead Studios.