AMSTERDAM - Ze worden ook wel PC Hooft tractoren genoemd. We hebben het in dit geval over Hummers en andere 4x4's, die de hoofdrol spelen in de nieuwste game van Alavon Style Entertainment. Levert dat een goede racetitel op?

In 4X4: Hummer kruip je achter het stuur van een reeks off-road trucks om zo verschillende parkoersen en uitdagingen af te werken.

Als je de game opstart, dan kun je direct tussen de opties Simulation en Arcade kiezen.

Bij Simulation zou de wegligging van de auto realistischer moeten zijn en zou deze ook sneller schade moeten oplopen, wat fataal kan zijn voor je bolide.

Daar gaat het dus al meteen fout. Het klopt dat in Simulation de auto's zwaarder aanvoelen, maar zowel in Simulation als in Arcade bewegen de auto's alsof ze op ijs rijden.

In arcade lijkt het al helemaal alsof je auto van papier is gemaakt, zo licht beweegt deze over de weg. Gelukkig kun je tussendoor wel van gamemode wisselen.

Ondoorgrondelijke wegen

Het level design van 4X4: Hummer is zo erbarmelijk, dat het bijna niet mogelijk is om de parkoersen fatsoenlijk af te ronden. Zeker in de gamemodes Orienting en Night Orienting, waarbij je door middel van navigatie bepaalde punten moet bereiken, werkt het level design je tegen.

Niet alleen doordat het vaak onduidelijk is met welke ondergrond je te maken hebt en wat voor effect weer heeft op je grip, maar ook doordat er maar twee camerastandpunten zijn.

De game beperkt zich namelijk maar tot één view schuin achter de auto en één view van achter het stuur. Hierdoor zie je vaak gewoon niet waar je rijdt en waardoor je nu weer wordt tegengehouden.

Topsnelheid

Het scheelt dat de ontwikkelaar de bediening relatief simpel heeft gehouden. De pijltjestoetsen volstaan in de meeste races. Het is ook mogelijk om de luchtdruk van de banden te verhogen of te verlagen en daarnaast de versnelling op een hoge of lage stand te zetten.

Dit resulteert in een hogere topsnelheid of een hogere acceleratie. De andere toetsen beperken zich tot zaken als het aanzetten van de lichten, de handrem gebruiken en het claxonneren. 

Naast de genoemde gamemodes kent 4X4: Hummer de gamemode Trial, waarbij het de bedoeling is om zo snel mogelijk door een bepaald parkoers te rijden terwijl je onderweg zo min mogelijk strafpunten verzamelt.

Deze strafpunten krijg je door paaltjes omver te rijden, linten te breken, lang stil te staan, et cetera. Zoals eerder aangegeven, is het vaak lastig om te zien hoe je auto rijdt, waardoor je strafpunt na strafpunt oploopt

Zelf bepalen

Daarbij kent deze racetitel de mode Trophy Raid, waarin het de bedoeling is dat je meer punten scoort dan je tegenstander en dit doe je door zelf je route te bepalen. Je kunt kiezen om langs check points of langs speciale secties te gaan.

De check point-route is voor auto's die minder goede off-road vaardigheden hebben, terwijl je bij de speciale secties meer punten verdient. Hiervoor moet je op de kaart de oranje gekleurde gebieden bereiken.

Rechttoe rechtaan

De Offroad Sprint is de meest rechttoe rechtaan race in de game. Je racet tegen enkele tegenstanders langs check points en wie het eerste bij de finish is, zonder een check point te missen, wint. Als laatste is er de Night Sprint.

Deze is nagenoeg hetzelfde als de Offroad Sprint, maar zoals de naam al doet vermoeden, is deze 's nachts. Deze race is niet verplicht, maar levert je bonuspunten en geld op waarmee je upgrades voor je auto kunt halen.

Er zijn drie soorten upgrades voor je auto, namelijk uiterlijk, technisch en banden. Deze upgrades kun je niet vanaf het begin gebruiken, maar moet je vrijspelen door races te winnen en punten te verzamelen.

Punten krijg je onder andere voor snel rijden en check points halen. Daarnaast heb je ook geld nodig om deze upgrades te kunnen kopen. Hiervoor zul je ook races moeten winnen.

Locaties

4X4: Hummer neemt je mee naar allerlei prachtige locaties zoals de Grand Canyon, Egypte en IJsland. Tenminste, het zouden prachtige locaties moeten zijn, ware het niet dat elke track weer op de voorgaande lijkt, waardoor je snel uitgekeken raakt op de game.

Tel daar het ontbreken van een multiplayer mode bij op en de levensduur van de game holt achteruit. Daarnaast lijken de textures van de bomen en andere omgevingen geen enkel niveau qua detail te hebben.

De auto's zien er nog redelijk uit, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het schademodel beperkt zich tot wat modder op de auto en wat gebroken ruitjes.

Volume op nul

Ook qua geluid valt 4X4: Hummer tegen. Je zou verwachten dat een Hummer een bruut geluid uit zou stoten, maar in deze game is dat zeker niet het geval. Zelfs met het geluid op zijn hardst klinken de auto's niet als een Hummer.

Wat dan wel weer leuk is te noemen, is dat het mogelijk is om je eigen muziek in de game te draaien, waardoor je de parkoersen te lijf kunt gaan met je favoriete muziek op de achtergrond. Dit mag ook wel, aangezien de originele muziek snel gaat vervelen.

Wat echter tegenwoordig toch wel als standaard wordt geacht in games, zijn de makers in het geval van 4X4: hummer blijkbaar vergeten. De grafische en geluidsinstellingen die je verandert, worden namelijk niet opgeslagen. Elke keer dat je de game opstart, mag je deze opnieuw instellen en dat werkt natuurlijk niet fijn.

Is het je grote droom om eens in een Hummer te rijden, koop dan niet deze game, maar spaar door voor een uurtje rijden in een echte Hummer. Zware auto's die aanvoelen alsof ze vleugels hebben, verschrikkelijk level design waardoor je regelmatig vast staat of niet ziet waar je bent en ook nog eens slechte graphics en geluid maken dit een game die bestemd is voor de budgetbakken. (32%)

Platform: pc | Release: reeds verschenen