AMSTERDAM - Games die gebaseerd zijn op films hebben niet bepaald een goede reputatie. Terminator Salvation: The Videogame heeft ons echter, ondanks enkele minpunten, toch even blij gemaakt. Heel even.

Als speler kruip jij in de huid van John Connor, die in de film vertolkt wordt door Christian Bale. Helaas is ontwikkelaar GRIN er niet in geslaagd om Bale ook voor de game strikken, met als gevolg dat John Connor in de game een saaie, standaard stoere man is, inclusief voorspelbare stoppelbaard en slecht ingesproken stem.

Ook het verhaal is niet revolutionair te noemen. Twee jaar voorafgaand aan de gebeurtenissen uit de filmversie ben je, spelend als John, onderdeel van het verzet tegen de opmars van Skynet, oftewel de machines. In een onherkenbaar, ongeïnspireerd, post-apocalyptisch Los Angeles besluit John de held uit te hangen om een onbekende overlevende te bevrijden uit een benarde situatie en daarmee is het verhaal wel verteld.

Naar de schroothoop schieten

Onderweg zullen er uiteraard vele machines naar de schroothoop geschoten worden en zul je kennis maken met enkele andere personages, die eveneens vrij ongeïnspireerd overkomen. Zo is daar bijvoorbeeld Blair, een stoere vrouw die met diep decolleté de machines te lijf gaat. Lekker origineel.

Het is jammer dat het verhaal en de personages zo weinig om handen hebben, helemaal omdat er meer in had gezeten, vooral qua thematiek. De relatie tussen mens en machine is er eentje die zich uitstekend leent voor de nodige verdieping en dramatiek.

Hoe heeft de mensheid het zo ver laten komen dat de machines de mens beheersen in plaats van andersom? Wat kan dat ons leren over onze huidige samenleving? Ontwikkelaar GRIN had Terminator Salvation van de nodige diepgang en emotie kunnen voorzien door dit soort vragen mee te nemen in het verhaal.

Simpel en intuïtief

Ondanks deze en andere slordigheden – zoals het wegvallen van de muziek, de houterige lipsynchronisatie en matige graphics – wist Terminator Salvation ons positief te verrassen wat betreft de actie en de besturing. De game maakt gebruik van een simpel maar effectief cover-systeem, waarbij je soepel van het ene brokstuk naar het andere rolt, glijdt of rent. De besturing is eveneens simpel en intuïtief en zal nergens voor problemen zorgen.

Verder kunnen de schietgevechten behoorlijk intens worden, omdat de machines ieder hun eigen aanpak vereisen. Sommige zijn alleen van achter effectief te doden, anderen (zoals de T-700) zijn simpelweg ijzersterk en als je niet goed blijft schuilen, dan zal je in enkele seconden door midden gereten worden door een verscheurende kogelregen.

Best vermakelijk
De vijanden dwingen je goed over jouw volgende actie na te denken en het geeft dan ook een kick als je de imponerende T-700 voor de eerste keer vloert. Tel daarbij de verschillende achtervolgingen, de sfeervolle Terminator-soundtrack en een ritje in een gigantische mech op en er kan geconcludeerd worden dat de actie in Terminator Salvation best vermakelijk is.

Het is dan ook eeuwig zonde dat de game ons ook nog op negatieve, ronduit onbegrijpbare manier wist te verrassen. De game duurt namelijk amper drie uur. Ja, je leest het goed, na drie uur zagen we verbijsterd hoe we onherroepelijk terug werden geknikkerd naar het hoofdscherm. Is dit een wrede grap?

Klap in het gezicht

Nee, helaas niet. Met alleen een saaie offline co-op-mode is de levensduur van deze game echt maar drie uur. Geen online functies, geen extra’s om vrij te spelen, zelfs geen enkele andere achievement of trophy buiten degene die je krijgt voor het behalen van de missies.

Dit is een regelrechte klap in het gezicht van gamers die vijftig tot zestig zuurverdiende euro’s neertellen voor die paar uren aardig vermaak. Anders gezegd, voor een stuk minder geld heb je ruim twee uur lang (wellicht veel beter) vermaak als je naar de bioscoop gaat voor de film Terminator Salvation. De zeer beperkte houdbaarheid is dan ook een afknapper voor gamers van heb ik jou daar.

Terminor Salvation: The Videogame wordt geplaagd door vele schoonheidsfoutjes en enkele grotere minpunten, zoals het voorspelbare verhaal en de ongeïnspireerde personages en omgevingen. Echter, de heftige actie, uitdagende vijanden en soepele besturing zouden veel goed hebben kunnen maken, ware het niet dat je de game na drie uur helemaal uitgespeeld hebt. Dit is ronduit schandalig en je bent dan ook beter af als je met je vrienden een avondje naar de bios gaat om daar het echte werk te zien. (52%)

Platform: PS3, Xbox 360, pc | Release: 27/05/2009