AMSTERDAM - Net als alle voorgaande Pokémon-generaties krijgen ook Diamond en Pearl er een uitgebreider broertje bij, maar is Platinum nog wel leuk twee jaar nadat de genoemde delen zijn verschenen?

Pokémon is één van Nintendo’s best verkopende franchises en dat is niet voor niets.

Hoewel Platinum als geldklopperij klinkt, is dit toch niet helemaal waar. De ontwikkelaar heeft zeker nog wat tijd in deze game gestoken en dit komt  het spel zeker ten goede.

Pokémon Champion

Net als in de vorige drie generaties begin je als een jonge Pokémon-trainer die op pad word gestuurd om je elektronische Pokémon-encyclopedie (Pokédex) te vullen. Deze kun je vullen door de strijd met andere trainers of wilde monsters aan te gaan om zo de Pokémon te vangen.

Deze gevechten zijn allemaal turn based en vergen strategisch inzicht, aangezien sommige Pokémon bepaalde zwaktes hebben die uit te buiten zijn door specifieke andere Pokémon. Naarmate je meer gevechten wint, zullen je eigen gevangen Pokémon ervaring opdoen en zodoende sterker worden en soms zelfs evolueren in een sterkere Pokémon.

Om verder te komen in de game zul je badges moeten verdienen door sterke ‘gym leaders’ te verslaan. Zo kan je jezelf naar de top werken en een heuse Pokémon Champion worden. Terwijl je dit doet, zul je ook het kwaadaardige Team Galactic tegen moeten houden de wereld te vernietigen.

Vechten

Het verhaal van Pokémon Platinum is voorspelbaar en langdradig als je Diamond of Pearl al hebt gespeeld, maar dit verhaal is dan ook niet het belangrijkste aspect in deze game. Waar het wel in de Pokémon-games om draait zijn de gevechten en deze zitten dan ook goed in elkaar.

De game kent tegen de 500 Pokémon die maximaal vier van de meer dan 400 aanvallen kunnen gebruiken. In totaal zijn er zeventien types en de Pokémon kunnen ook nog eens items vast houden. Hierdoor is ieder gevecht weer uniek en vergt ieder gevecht weer een strategie om te winnen.

Een gevecht kun je zowel met je stylus als met de DS-toetsen spelen en buiten deze gevechten is er ook een wijd scala aan gebieden waar je tegen andere Pokémon kan vechten. De besturing is redelijk simpel, maar zeker effectief.

30+

Het verhaal van Diamond/Pearl kwam al snel over de dertig uur, maar bij Platinum is dit nog eens uitgebreid met nieuwe locaties, puzzels, personages en tegenstanders. Zo kent deze game de zogenaamde ‘Distortion World’ waar je in een simpele 3D-wereld een weg moet banen door verschillende puzzels.

Zelfs na het verhaal is deze game nog lang niet klaar. Als je namelijk het verhaal uitspeelt, krijg je er nog meer plaatsen bij om te ontdekken en heb je nog zat Pokémon om te verzamelen. Eén van deze locaties is de Battle Frontier, die niet in de vorige twee games was verwerkt. Deze Battle Frontier biedt veel verschillende pittige uitdagingen die je alleen, maar ook met een vriend kan doorlopen.

Wi-fi

Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden om je met vrienden én onbekenden te vermaken. Zo kun je naast het ruilen en vechten mini-games spelen, maar ook je favoriete Pokémon opslag-box en opgenomen gevechten aan andere spelers laten zien. Op deze manier krijgt Pokémon Platinum een praktisch oneindige levensduur en biedt deze game ook meer variatie dan Diamond en Pearl.

Grafisch gezien is deze game echter nog steeds niet erg sterk. Pokémon Platinum heeft wel wat kleine verbeteringen om de wereld er iets leuker uit te laten zien, maar dit kan zeker niet opboksen tegen veel andere DS-titels.

Iets wat sowieso nog steeds niet is veranderd in deze game is het geluid. Zelfs na ruim tien jaar is dit geluid nog steeds ver onder de maat. Zo maken de Pokémon wederom krakende, goedkope geluiden. De muziek is niet onaardig, maar in andere DS-games is dit toch beter verzorgd.

Pokémon Platinum is op grafisch verbeterd, maar absoluut niet hoogstaand en het geluid klinkt nog bijna hetzelfde als tien jaar geleden. Toch maken de gameplay en de levensduur erg veel goed en is het dan ook een prima turn based RPG die vele uren speelplezier biedt. Als je Diamond of Pearl niet bezit, dan is Pokémon Platinum een prima keuze. Als je deze echter wel hebt, zal het alleen voor de echte fans waard zijn om weer de volle prijs te betalen. (80%)

Platform: DS | Release: 22/05/2009