Ben jij een omelet of slechts garnituur? Deze bizarre manier van waarderen geeft de absurdheid van de game Rhythm Paradise aan. Nintendo’s nieuwe muziekgame voert je op een luchtige wijze mee in de wereld van muziek.

Beyoncé lijkt in de reclame voor Rhythm Paradise enorm veel plezier te beleven aan de game, maar geldt dit ook voor ons? Rhythm Paradise moet de nieuwe uitdaging worden voor de gamer die Elite Beat Agents en Guitar Hero nu wel zat is. Na de dans- en gitaarvaardigheden komt nu je pure ritmegevoel aan de beurt zodat je nooit meer voor paal staat als je met je hoofd meeknikt op de muziek in de lokale discotheek.

Nintendo heeft besloten zelf zijn slaatje te slaan uit de muziekgamerage en komt met het vervolg op het Game Boy Advance-spel Rhythm Tengoku. Hoewel het een vervolg is, maakt Rhythm Paradise gebruik van nieuwe technieken en design, waardoor het een frisse nieuwe game is geworden.

In Rhythm Paradise is het de bedoeling om met je stylus of vinger mee te tikken op de maat van de muziek in meer dan vijftig luchtige minigames. Je houdt de DS vast als een boek, wat we al eerder zagen bij onder andere Brain Training en Ninja Gaiden. Dit maakt de besturing echter absoluut niet simplistisch doordat je nauwkeurig het ritme moet volgen door te tikken op het scherm. En dit is niet zo makkelijk als het eruit ziet.

Uitdaging

Ook al is het ritme houden soms wat lastig, zelfs iemand met twee linkerhanden en zonder ritmegevoel kan deze game spelen. De game maakt geen gebruik van moeilijke knoppen, je hoeft alleen te tikken en vegen met je stylus op je touch screen. Deze intuïtieve besturing maakt de game makkelijk speelbaar.

Mocht je er dan nog niet uitkomen, dan is er altijd nog de barman in het café die een uitkomst biedt voor als je echt niet meer verder komt, aangezien hij je de betreffende minigame laat skippen. Ook voor de hardcore gamer is de echter game interessant, aangezien de moeilijkheidsgraad door de spelletjes heen al snel erg hoog wordt en je wel over een hele goede timing moet beschikken om het spel perfect uit te spelen.

Meer dan vijftig minigames

Rhythm Paradise bevat meer dan vijftig minigames. Van bouwen tot tafeltennis, van klappen met apen tot zingen in een koor; het komt er allemaal in voor. De variatie en oplopende moeilijkheidsgraad in de spelletjes zorgen ervoor dat jij je niet snel zult vervelen. Daarnaast kun je door het behalen van medailles nog meer ritmespeeltjes en extra spelinhoud vrijspelen.

Het enige nadeel is dat de speelwijze in de basis niet verandert per spel. Het is telkens de bedoeling om op de juiste maat het scherm aan te tikken of te vegen. De games blijven echter uitdagend doordat er steeds meer nauwkeurigheid van je wordt verwacht. Daarbij wordt de druk wel erg hoog als de rest van de groep in de minigame je geïrriteerd aankijkt bij elke fout die je maakt.

Superb

Om de allerbeste te worden, moet je voor de ‘superb’ en ‘perfect’ scores gaan. Met superb krijg je een gouden rand om het pictogram van je minigame en win je medailles waarmee je extra spelinhoud kunt vrijspelen, zoals bijvoorbeeld gitaarlessen of andere ritmespellen. Op willekeurige momenten krijg je de mogelijkheid om de perfect score te halen in games waarin je de superb score hebt bereikt.

Als het de eerste keer niet lukt om de superb score te halen, dan kun je altijd terug om het nog een keer te proberen. Op deze manier is de game wel lineair, omdat je het speelt per vrijgespeeld spel, maar later kun je zelf kiezen welke game je nog een keer wilt spelen om het beste resultaat te behalen. Het design van de game is dan ook karakteristiek voor het genre minigames. Het is altijd weer spannend wat er voor het volgende spel is bedacht.

Minimaal
De game weet daarbij een eigen stijl te creëren door een minimalistische tekenstijl en zelf geproduceerde Japanse muziek. Het herinnert aan de typische klanken van de Japanse popmuziek of ritmes gebaseerd op de meest vreemde omgevingsgeluiden. Als je de game zelf speelt is dit erg leuk, maar wees gewaarschuwd voor irritaties van buitenaf. Tip: draag oordopjes als je de game speelt.

De minimalistische stijl van de game draagt bij aan het komische en overdreven karakter van de minispellen. Zo zul je twee reptielen zien die elkaar proberen te verleiden door obscure geluiden te produceren of een duetje zingen met twee reusachtige Maoi-beelden. Ook het advies aan elk einde van een spel is uiterst creatief.

Frustratie
De intuïtieve besturing, aangename stijl en korte duur van de minigames maakt Rhythm Paradise tot een erg fijne muziekgame. De wisselende deuntjes en ritmespelelementen met aandoenlijke figuurtjes zorgen voor een gevarieerde en uitdagende game. Het opschroeven van de moeilijkheidsgraad zorgt alleen vaak voor een wat langere speelduur per spel, wat kan leiden tot frustratie.

Deze langere speelduur is het gevolg van het feit dat je maar weinig fouten mag begaan en de beweging op het touch screen niet altijd even goed wordt geregistreerd, wat de uiteindelijke beoordeling behoorlijk naar beneden kan halen. Daarnaast zou iets bekendere muziek, waar Elite Beat Agents wel gebruik van maakt, zorgen voor minder irritatie als je een half uur hetzelfde spel moet spelen. Ondanks deze kritiek is dit een prima muziekgame om je een tijdje mee te vermaken.

Op wat minpuntjes na is Rhythm Paradise een erg leuke muziekgame om je vooral tussendoor mee te amuseren. De intuïtieve besturing, karakteristieke audiovisuele stijl en korte duur van de minigames maakt de game voor elk soort gamer goed speelbaar. De sterk oplopende moeilijkheidsgraad en de soms foutieve registratie van bewegingen kunnen voor wat frustratie zorgen, maar de verschillende creatieve spellen blijven steeds verbazen. En als dat niet genoeg voor je is, kun je nog altijd je omgeving lastigvallen met de verschillende deuntjes. (81%)

Platform: DS | Release: 01/05/2009