Bij Demigod draait alles om wandelende kastelen met grote hamers, demonen op insecten, grote gevechten en veel explosies. Dat moet toch veel gamers aanspreken.

Demigod biedt een mix van real time strategy- en role playing-elementen. Dat klinkt origineel, maar eigenlijk zagen we hetzelfde concept al eerder. De gameplay van Demigod is namelijk sterk gebaseerd op de immens populaire Warcraft III-mod Defense of the Ancients. Beter goed geleend dan slecht bedacht?

In Demigod is het de bedoeling om een echte god te worden en om dit voor elkaar te krijgen moet je andere halve goden verslaan. Van een verhaallijn is in de game weinig terug te vinden. De game draait immers maar om één ding en dat is winnen.

De gevechten vinden plaats in acht verschillende arena’s waar twee teams het tegen elkaar opnemen. Demigod is geen traditionele RTS-game, maar meer een hybride mix van enkele genres, samengevoegd om een spannende multiplayer-ervaring te bieden.

Uitgebreide tutorial

Demigod heeft wel een singleplayer-modus, maar deze moet je meer zien als een uitgebreide tutorial, ondanks dat de kunstmatige intelligentie nog best pittig is. Je kunt losse gevechten aangaan, maar ook een tournament opstarten. Dat is best amusant, maar het echte werk is online te vinden. Demigod is een rasechte multiplayer-game met een goed uitgewerkt ranking-systeem.

Helaas heeft Demigod op het moment van schrijven nogal wat problemen met de online multiplayer. Een game joinen loopt regelmatig mis en dat is natuurlijk een beetje slordig bij een game die zo zwaar leunt op het online element. Natuurlijk heeft ontwikkelaar Gas Powered Games verbetering beloofd, maar het blijft jammer als een game uitkomt en dit soort foutjes bevat.

Simpel en vlot

Demigod speelt heerlijk simpel en vlot. Je hebt aan het begin van de game de keuze uit acht heroes. Deze zijn er in twee smaken, namelijk assassins en generals. De assassins zijn in staat om heel veel schade aan te richten en vaak ook te incasseren. Generals kunnen versterking oproepen in de vorm van kleinere eenheden. Elk potje kent twee teams en beide teams hebben een basis met uitgebreide versterkingen zoals torens en forten.

Ondertussen zijn er ook portals die om de zoveel tijd versterking uitspuwen. Deze kan je niet besturen en gaan allemaal dezelfde kant op, namelijk richting de vijand. Het is aan jou en je team van andere Demigods om de versterking van de vijand uit te schakelen en uiteindelijk de citadel van de vijand te vernietigen. Natuurlijk probeert de tegenstander hetzelfde, met als een gevolg een spannende mix van verdedigen en aanvallen.

Met een paar maten

Demigod is dan ook echt een teamgame. Als jij met een paar maten een goede combinatie heroes kiest, gekoppeld met de juiste items, dan is het beklimmen van de ranglijsten een stuk gemakkelijker. Ben je echter een einzelgänger, dan zul je het een stuk lastiger krijgen. Demigod heeft verrassend veel diepgang, zeker als je bereid bent je te verdiepen in de vele combinaties van heroes, items en artifacts. Deze kan je aanschaffen door vijandelijke eenheden te doden of Demigods te verslaan.

Een verslagen demigod ligt enkele tientallen seconden uit het spel en dat kan op het verkeerde moment het tij van een gevecht zeker doen keren. Het verslaan van vijanden zorgt er ook nog eens voor dat je omhoog gaat in level en als dit gebeurt, dan kan je dit besteden aan verschillende upgrades. Op het internet zijn inmiddels uitgebreide gidsen te vinden over hoe je jouw hero op de beste manier kan levellen en natuurlijk zijn hier ook weer allerlei combinaties in mogelijk. Genoeg materiaal voor de liefhebber dus.

Grafisch sterk

Als de gevechten heftig zijn, dan knalt de actie van je scherm. Grafisch ziet Demigod er erg goed uit, met als ‘nadeel’ dat je wel een aardig systeem nodig hebt om deze game soepel te draaien. Dat gaat zeker op als er acht Demigods op elkaar in staan te slaan en op die momenten is Demigod net op zijn leukst.

De combinatie van actie en strategie in Demigod is ijzersterk. Wel is het jammer dat op het moment van schrijven een online game amper te vinden is. Uiteindelijk konden we alleen goede potjes spelen door met andere spelers af te spreken buiten de game om en ondanks dat Gas Powered Games hier echt wel wat aan gaat doen, is het jammer dat dit momenteel nog niet in orde is.

Demigod is aanrader, mits je van online games geen genoeg kunt krijgen. De liefhebbers van singleplayer strategietitels kunnen beter even verder kijken. De combinatie van actie en strategie in Demigod is ijzersterk en ook grafisch mag de game er zeker wezen. Helaas heeft de ontwikkelaar de game uitgebracht met te veel bugs om er volledig van te genieten. Als deze zijn opgelost, is de game een absolute topper. (76%)

Platform: pc | Release: 08/05/2009