AMSTERDAM - Lara Croft is sinds jaar en dag de meest geliefde gameheld van iedere gamer met een passie voor schatzoeken en mysterieuze tempels. Toch timmert ook Indiana Jones de laatste jaren stevig aan de weg en kunnen we in juni aan de slag met Indiana Jones and the Staff of Kings.

Indiana Jones and the Staff of Kings speelt zich ergens eind jaren dertig af.

Na Indiana Jones and the Emperor’s Tomb en Indiana Jones and the Infernal Machine is het de derde game uit de serie.

Zoals de titel al doet vermoeden, moet Indy hier op zoek naar de staf van Mozes voordat deze in handen valt van zijn aartsrivaal Magnus Voller.

Geheel in Indiana Jones-stijl zullen we in deze game weer over de hele wereld vliegen om met de bijdehante en immers chagrijnige filmheld tal van Nazi’s in de pan te hakken.

Zo doen we onder meer San Francisco, Panama en Istanbul aan.

Basisingrediënt

Groot, groter, grootst lijkt bij de films rond Indiana Jones meestal het basisingrediënt te zijn en ook in Staff of Kings zal de actie weer van het beeld gaan spatten.

Maar goed, dat we straks in een vliegtuig door bergvalleien kunnen jagen, op een olifant mogen rijden en spectaculaire achtervolgingen in jeeps zullen meemaken is eigenlijk ook niet meer dan normaal in een authentiek Indiana Jones-avontuur.

Hoewel Jones altijd een flink arsenaal aan wapens tot zijn beschikking heeft, blijft de zweep uiteraard zijn 'all time favorite' en in Staff of Kings zullen we deze dan ook veelvuldig mogen gaan gebruiken.

Door middel van deze zweep kun je bijvoorbeeld over ingestorte vloeren springen, pilaren en items omver trekken en is het natuurlijk ook mogelijk om hiermee de aanwezige Nazi’s op allerlei manieren te lijf te gaan.

Het ligt dan misschien een beetje voor de hand dat in de Wii-versie van deze game de bewegingsgevoelige besturing van de WiiMote veelvuldig om de hoek komt kijken. Toch lijkt de manier waarop ontwikkelaar A2M dit in de gameplay heeft verwerkt best functioneel te zijn.

Scherpe linkse

Ook bij de hand-to-hand combat zal je volop gebruik maken van de WiiMote en Nunchuk, want door verschillende bewegingen te maken, zal Indy ook op een andere manier slaan.

Hierbij zal geen knop gebruikt worden en moet alles dus door verschillende slagbewegingen worden uitgevoerd. Een uithaal met de WiiMote of Nunchuk resulteert bijvoorbeeld direct in een scherpe linkse of rechtse hoek van Indy.

Klinkt natuurlijk tof, maar we hebben in het verleden toch net iets te vaak meegemaakt dat games waarin veel gezwabberd moest worden vrijwel onspeelbaar werden.

Hopelijk pakt ontwikkelaar A2M dit in Staff of Kings toch wat beter aan, helemaal omdat de game geen ondersteuning zal krijgen van de Wii MotionPlus.

Pracht en praal

Op grafisch gebied vertoont de game erg veel gelijkenissen met zijn voorgangers en lijkt het niet echt voor hoogstaande pracht en praal te gaan zorgen op de Wii.

Daarnaast is het ook jammer dat het LucasArts wederom niet is gelukt om acteur Harrison Ford zover te krijgen om zijn stem aan de game te lenen, hoe goed de stand-in het klusje ook weet te klaren.

De game zal dan ook vooral moeten gaan overtuigen op het gebied van gameplay en naast de bewegingsgevoelige besturing zal dit met de nieuwe Hot Set-omgevingen best wel eens kunnen gaan lukken.

Hierdoor kun je namelijk veel objecten uit de omgeving gaan gebruiken om de Nazi’s op een creatieve manier af te maken.

Meer spelers

Naast het uitdelen van flink wat rake klappen kun je ter afwisseling bijvoorbeeld een kast omver trekken om een clubje vijanden in één keer te pletten, kun je ze met hun hoofd op een tafel laten stuiteren of kun je ze heerlijk toetakelen met een ijzeren schep.

Naast een uitgebreid singleplayer-avontuur, waarin meer dan twintig schatten te ontdekken zijn, is er ook nog een co-op modus aanwezig. Hierin doorloop je echter niet simpelweg de singleplayer met z’n tweeën, maar kun je een geheel nieuwe mini-quest aangaan.

Ook met meer spelers kunnen we ons met deze titel gaan vermaken want er zal een multiplayer worden ingebouwd voor vier spelers. Deze brengt een aantal death match-varianten met zich mee en daarin kan onder meer plaats genomen worden in tanks en vliegtuigen.

Point and click

Naast al deze extra’s heeft A2M ervoor gezorgd dat ook nog aan de slag mogen met de klassieke point ‘n’ click adventure Fate of Atlantis uit 1992.

Tenminste, als je straks de Wii-versie van de game in huis haalt, want deze oude Indiana Jones-game is alleen voor deze variant beschikbaar.

Deze topper binnen het point and click-genre speel je automatisch vrij als je de game hebt uitgespeeld en dit alleen is natuurlijk al reden genoeg om Indiana Jones and the Staff of Kings straks in huis te halen als hij op 12 juni in de winkels ligt.

Staff of Kings lijkt een zeer aangename toevoeging te gaan worden aan de rijke franchise van Indiana Jones. De authentieke Indy-actie lijkt hier in volle glorie aanwezig te zijn en ook de gameplay is volledig gericht op de spectaculaire gevechten en de filmische stunts van onze actieheld. Op audiovisueel gebied doet Staff of Kings vooralsnog niets bijzonders, maar het feit dat de game volgepakt zit met extra content zoals een co-op modus, verschillende multiplayer-modi en de point and click-klassieker Fate of Atlantis zorgt ervoor dat deze game ongetwijfeld zal uitgroeien tot een aanrader voor iedere Indy-fan.

Platform: Wii, DS, PS2, PSP | Release: 12/06/2009