AMSTERDAM - Vorig jaar werd met veel bombarie een nieuwe titel in de Battlefield-serie aangekondigd. Battlefield Heroes viel echter wat uit de toon vanwege de aparte grafische stijl en het feit dat deze gratis te downloaden zal zijn.

Battlefield Heroes zou eigenlijk in de zomer van 2008 uitkomen.

Het werd echter al vrij snel duidelijk dat DICE en EA dat niet zouden gaan halen en de game werd verschoven naar het einde van dat jaar.

Inmiddels staat de zomer van 2009 alweer voor de deur, maar van een definitieve releasedatum is nog altijd geen sprake.

Geen Battlefield 3

De game zit echter al geruime tijd in de beta-fase en we hebben de game inmiddels al een aantal weken kunnen spelen. De Battlefield-fans die op een officieel nieuw Battlefield-deel wachten, zullen wellicht enigszins teleurgesteld zijn.

Deze game is namelijk geen opvolger van Battlefield 1942, Battlefield 2142 of het populaire Battlefield 2 is. In de basis is het absoluut hetzelfde spel, maar het hele zaakje is net wat toegankelijker gemaakt.

Het is nog steeds de bedoeling zo veel mogelijk vijanden om te leggen terwijl je de check points verovert die over het slagveld verspreid zijn. Dit slagveld lijkt echter totaal niet op de gigantische maps van Battlefield 2.

Dat is maar goed ook, want Battlefield Heroes draait allemaal om simpele, snelle arcade actie. De voertuigen zijn nog steeds aanwezig, maar ook deze spelen een minder grote rol en er is zelfs een map waar ze helemaal niet gebruikt worden.

Verschillende klassen

De game is gemaakt rond hetzelfde principe waar Team Fortress 2 om draait, namelijk de verschillende klassen. In Battlefield Heroes kan je kiezen uit de soldier, de gunner en de commando.

Het is echter niet zo dat je vlak voor elk gevecht kiest met welke klasse je wilt spelen. Je maakt namelijk zoals in een RPG een personage aan met een bepaalde klasse en daarmee log je in.

Als je veel speelt, krijg je ervaringspunten en ga je in level omhoog. Hiermee verdien je skill points waarmee je nieuwe skills kan vrijspelen of oude skills kunt upgraden. Elke klasse heeft uiteraard zijn eigen sterke en zwakke punten en zal op een compleet andere manier strijden.

De soldier is een vrij normale, gebalanceerde klasse. Hij is standaard uitgerust met een submachinegun en een shotgun, maar kan via skill points de beschikking krijgen over brandende kogels of de mogelijkheid om vijf granaten tegelijk te gooien.

Ook heeft de soldier een skill die iedereen in de omgeving geneest of hem in staat stelt tijdelijk alle vijanden door muren te kunnen zien.

I Eats Grenades

De gunner is vergelijkbaar met de heavy class van Team Fortress 2. Hij vecht standaard met een zwaar machinegeweer, maar kan bijvoorbeeld ook een bazooka kopen. De gunner heeft veel meer hit points dan een soldier en kan daarom wel tegen een stootje.

Hij heeft echter ook een schild dat hem tijdelijk beschermt tegen vijandelijk vuur en hij kan zelfs alle granaten in zijn omgeving opeten (ja, opeten) om weer wat hit points terug te krijgen met de ‘I Eats Grenades’-skill.

De commando is de ‘sneaky bastard’ van het stel. Met zijn sniper, stealth en bommetjes is het een hele diverse en sterke klasse, maar hij is wel erg kwetsbaar.

Als hij recht tegenover een vijand komt te staan, is zijn mes zijn laatste toevlucht. In een close range vuurgevecht delft de Commando echter al snel het onderspit.

Het komt er dus meestal op neer dat de gunner voorop loopt om de kogels op te vangen, de soldier achter hem aan loopt en iets nauwkeuriger te werk gaat en de commando ergens in een kerktoren zit om support te geven.

Militaire pyjama

Battlefield Heroes is dus een game die niet al te veel diepgang zal kennen. Dit is echter helemaal niet erg, want zo heeft de ontwikkelaar het ook precies bedoeld. Het spel neemt zichzelf dan ook niet te serieus en dat is een hele opluchting.

Je begint het spel in een soort militaire pyjama, maar je kan via een website punten kopen om daarmee bijvoorbeeld een houten been of een leren jas te kopen. Je kan je personage op die manier er uit laten zien als een volslagen idioot en dat is gelijk de kracht van het spel.

Het is namelijk hilarisch om te zien hoe twee halve zotten verkleed als piraten op de vleugels van een vliegtuig zitten die zichzelf vervolgens ondersteboven loeihard een gebouw inboort, omdat de piloot halverwege besloot er uit te springen.

Battlefield Heroes gaat geen spel voor de World Cyber Games worden en je moet het dus ook niet om de competitie spelen. Dit is een game die je zal spelen voor de fun factor. Er moet nog wel flink wat aan gesleuteld worden, maar gelukkig is ontwikkelaar DICE daar druk mee bezig. Het is dus nog even afwachten hoe het eindresultaat er uit komt te zien, maar de basis staat nu al garant voor een hoge dosis lol.

Platform: pc | Release: nog niet bekend