TILBURG - De Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron begint na de zomer met een speciale behandeling voor gameverslaafden.

Voor de nieuwe therapie worden acht medewerkers speciaal bijgespijkerd, vertelde beleidsmedewerker Martin Reddemann vrijdag naar aanleiding van het verschijnen van het jaarverslag.

Het aantal obsessieve spelers dat zich sinds begin deze eeuw bij Novadic-Kentron meldde is langzaam opgelopen tot ongeveer vijftig per jaar en dat is exclusief de alcohol- en drugsverslaafden die ook onevenwichtig veel games spelen.

Specialistische hulp

Tot op heden is in de reguliere zorg (bijna) geen specialistische hulp beschikbaar. Particuliere instellingen leveren wel reeds afkickbehandelingen.

In het leven van een gameverslaafde is de balans tussen reële en virtuele wereld zoekgeraakt, typeert Reddemann.

Hij noemt het voorbeeld van de vader die overdag werkt en thuis in het beeldscherm kruipt. ''Voor een sociaal leven in zijn gezin is hij niet meer beschikbaar. Laat staan daarbuiten.''

Gedragstherapie

De behandeling die Novadic-Kentron ontwikkelt is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en wijkt niet af van methoden die worden toegepast bij alcoholisten of drugsgebruikers, aldus Reddemann.

In tien gesprekken kijken behandelaar en gamer of er andere manieren zijn om afleiding en ontspanning te krijgen dan met spelen van computerspellen om het probleemgedrag onder controle te krijgen.

In de training voor de behandelaars leren zij de taal van gamers te spreken. Reddemann: ''Je moet je voorstelling kunnen maken van hun leefwereld. Je moet begrijpen dat mensen bijvoorbeeld een empathische band kunnen hebben met een avatar.''