Een groep wetenschappers van de Birmingham University zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuwe technologie die het voor pc-gamers mogelijk moet maken om te ruiken wat er in een game gebeurt.

De technologie werd aanvankelijk door het Ministerie van Defensie gebruikt voor militaire trainingen. Hierin konden soldaten dan in een virtuele oorlogs-omgeving toch nog een zo realistisch mogelijke oorlogssituatie ervaren. Momenteel wordt het getest op een aantal zelfgemaakte games die gebaseerd zijn op Half Life en Far Cry.

“Geur is het meest ondergewaardeerde zintuig, maar naast ons zicht is het toch het meest informatierijke waarover we beschikken”, zegt Professor Bob Stone. “De geur wordt geactiveerd als de virtuele soldaat bijvoorbeeld langs een markt of een kleine zijstraat loopt. De computer zet die geur dan automatisch om.”

In het apparaatje zit een aantal geparfumeerde vloeistoffen en de geur hiervan wordt door verschillende ventilatoren verspreid. Wanneer het apparaat daadwerkelijk in games gebruikt gaat worden is nog onduidelijk.