Filmgames zien wij altijd met lichte argwaan tegemoet en dat sadistische games niet bepaald met open armen ontvangen worden, hebben we wel gezien bij Manhunt 2.

Een combinatie van de twee lijkt dan ook niet bepaald tactisch, maar ontwikkelaar Zombie Studios heeft daar blijkbaar lak aan.

Daarbij komt Saw: The Videogame niet gelijktijdig uit met een film, waardoor de ontwikkelaar in ieder geval de tijd kan nemen om er iets moois van te maken.

In het geval van de Saw-serie is dat moois natuurlijk iets verschrikkelijks en vooral sadistisch. Dat principe leent zich natuurlijk prima voor een game.

Puzzels

Wie de Saw-films kent, weet dat de slachtoffers van de seriemoordenaar Jigsaw zich telkens moeten bevrijden van de meeste pijnlijke en sadistische constructies.

Het zijn min of meer puzzels die vaak op een niet al te voor de hand liggende manier op te lossen zijn. Voor de lezers die de films nog niet hebben gezien en dat wel van plan zijn, kunnen we daar niet te veel over verklappen, maar de titel ‘Saw’ spreekt in dit geval boekdelen.

Omgekeerde berenval

Niet geheel toevallig zul je in de game ook telkens dergelijke situaties krijgen voorgeschoteld. Je wordt wakker in een verlaten gekkenhuis, dat Jiqsaw heeft volgepropt met de ene na de andere val.

Je hebt geen idee hoe je daar terecht bent gekomen, maar veel tijd om daar over na te denken heb je niet. Je hebt namelijk een omgekeerde berenval met een timer op je hoofd, die na korte tijd dicht zal klappen.

Instructies

In dit geval moet je de instructies op het scherm volgen, om je uit deze benarde situatie te helpen.

Zo moet je bijvoorbeeld eerst de analoge stick in de aangegeven richting draaien om vervolgens een actieknop in te drukken, waarna je de val losmaakt. Druk je de verkeerde knop in of ben je simpelweg te traag, dan is het direct einde verhaal.

Wie denkt dat een tweede poging eenvoudiger zal zijn, aangezien het inmiddels bekend is welke knoppen er ingedrukt moeten worden, heeft het mis.

De knoppen die je in moet drukken, worden namelijk willekeurig gegenereerd, waardoor je nooit op voorhand kan voorspellen wat je moet doen. Daarbij zijn deze instructies netjes verwerkt in de omgeving, wat het grimmige sfeertje van de game ten goede zal komen.

Zieke spelletjes

De omgekeerde berenval is maar één voorbeeld van de vele ‘puzzels’ die je in de game krijgt voorgeschoteld.

Jigsaw is flink bezig geweest in het gekkenhuis, waardoor je constant in de weer zal zijn met zijn zieke spelletjes. J

e bent overigens niet de enige die probeert te ontsnappen uit deze hopeloze situatie en zult andere lotgenoten tegenkomen, waarmee je kan communiceren.

Daarbij kunnen ze af en toe goed dienen als waarschuwingsmiddel, mochten ze spontaan een kamer inlopen en een val triggeren. Je kijkt dan natuurlijk een stukje beter uit als je dezelfde kamer inloopt.

Doorgedraaid

Overigens zijn niet alle lotgenoten even vredelievend. Bepaalde gevangenen zijn inmiddels volledig doorgedraaid (wat natuurlijk niet heel erg verbazingwekkend is) en zullen daardoor behoorlijk agressief zijn.

Ook zullen bepaalde andere personages uit hun val moeten komen ten koste van jou, waardoor ze behoorlijk fanatiek zullen zijn om jou het leven te ontnemen. De ontwikkelaar geeft dan ook aan dat Saw: The Videogame niet volledig uit het oplossen van de genoemde puzzels gaat, maar ook een stukje combat kent.

Een derde van de game bestaat uit het verkennen van de omgeving, een derde uit het oplossen van puzzels en een derde uit combat. Hoe deze combat gaat verlopen, heeft de ontwikkelaar echter nog niet uit de doeken gedaan.

Veel vertrouwen

Wel weten we dat Saw: The Videogame zich zal afspelen tussen het eerste en het tweede deel van de filmreeks en we zullen dan ook vooral herkenbare situaties uit het eerste deel terug zien.

Daarbij weet de ontwikkelaar te melden dat licht een belangrijke rol gaat spelen in de game. Zo kun je een zaklamp meenemen die een klein gebied om je heen verlicht, maar uit zal gaan als je rent.

Een andere zaklamp zal enkel een gebied voor je verlichten, maar zal niet uitgaan als je rent. In een spelwereld die vol zit met onvoorspelbare gevaren, is de keuze tussen dit soort objecten natuurlijk van levensbelang.

De uitgever van Saw: The Videogame, Konami, heeft in ieder geval behoorlijk veel vertrouwen in de game. Ze geven zelfs aan dat de game dezelfde populariteit zal genieten als de Silent Hill-reeks.

Konami eist zelfs het leiderschap op binnen het survival/horror-genre en rept daarbij met geen woord over de Resident Evil-serie. De overeenkomsten met Silent Hill zijn in ieder geval duidelijk aanwezig, aangezien het beide gaat om third person games waarin spanning en sfeer centraal staan.

Het is echter nog maar de vraag of Saw: The Videogame hetzelfde niveau haalt als de Silent Hill-reeks. Er is nog niet bijzonder veel bekend over de game, maar het lijkt er op dat ontwikkelaar Zombie Studios in ieder geval goed de sfeer van de films weet over te brengen in een game. Of dat uiteindelijk ook een toffe game oplevert, is nog maar de vraag, maar wij zijn sowieso erg nieuwsgierig naar het eindresultaat.

Platform: PS3, Xbox 360, pc | Release: najaar 2009