Preview: Terminator Salvation: The Videogame

Twee jaar voordat de gebeurtenissen van de film Terminator Salvation van start gaan, gaat het verhaal van de gelijknamige game van start. Daardoor weten we eigenlijk al dat we een game spelen die we niet kunnen winnen.

Nu kun je eigenlijk sowieso niet winnen van een gemiddelde Terminator en dat was dan ook een van de belangrijkste dingen waar de ontwikkelaar tegenaan liep bij dit deel.

Tijdens onze speelsessie merkten we dat er (gelukkig) een oplossing voor gevonden was. De achterkant van de meeste machines is namelijk het zwaktepunt.

Oke, sommige robots hebben geen enkele zwakke plek en zijn daardoor dan ook erg lastig om te slopen, maar gelukkig heb je dan over het algemeen een zwaar wapen tot je beschikking waarmee je de robot gewoon opblaast.

Tactiek

Heb je die niet, dan moet je op tactiek terugvallen. Iets waarbij de kunstmatige intelligentie je te hulp moet schieten, want Terminator Salvation gaat uit van nagenoeg hetzelfde systeem als we kennen uit bijvoorbeeld Army of Two.

Eén van de twee spelers trekt de aandacht door op de machine te schieten en de ander vindt een manier om hem van achter te raken. Tijdens de uitleg van de game leek dat principe prima te werken, maar toen we zelf de controller oppakten, was dat wel anders.

Rondrennen

De kunstmatige intelligentie onderneemt namelijk zeer weinig. Dat betekent dus dat jij vooral degene bent die aan het rondrennen is en je de robot in je eentje probeert af te leiden en te flanken. Dit is natuurlijk niet erg makkelijk. Makkelijker is af en toe schieten en dan maar wachten tot jouw medespeler de betreffende robot onder vuur neemt.

Het helpt daarbij niet mee dat je deze medespeler geen enkel commando kunt geven. Volgens de ontwikkelaar is de kunstmatige intelligentie slim genoeg om hun bewegingen te baseren op jouw acties in de game. Hoewel dit in grote lijnen wel klopt, gebeurt dit helaas nog veel te weinig.

Zwaar bewapend

Zo kregen we een level voorgeschoteld waarin we een metro moesten verdedigen van verschillende Terminator-motoren. We stonden achterop de trein, samen met ons teamlid.

Beiden waren bewapend met een RPG en genoeg raketten om de motor op een flinke afstand te houden. Tenminste, als de kunstmatige intelligentie zou meewerken.

Wij hadden inmiddels al een stuk of tien projectielen op de vijanden afgeschoten toen de AI besloot er ook maar een af te vuren.

Je hebt hem gelukkig niet nodig op de makkelijkere standen, maar zodra je de game moeilijker zet, dan wordt de tegenstand wel slimmer en actiever, maar je teamgenoten helaas niet.

Gelukkig werkt het cover-systeem wel erg goed en kun je hier zeker je voordeel uit halen. Dankzij dit systeem kun je redelijke afstanden overbruggen zonder gezien of geraakt te worden. Als je hier dan ook goed mee omgaat, dan kun je veel Terminators uitschakelen zelfs zonder dat ze je ooit gezien hebben.

Geen cover meer over

Hebben ze je wel gezien, dan is er een kans dat ze je achter je cover vandaan forceren, omdat er simpelweg geen cover meer overblijft.

Veel van de objecten waar je achter schuilt, zijn namelijk volledig te slopen. Het duurt wel een tijd voordat de cover weg is, dus je zult het eigenlijk niet zo snel merken, maar met wat moeilijkere vijanden wordt de druk toch redelijk opgevoerd om in beweging te blijven.

Je kunt dus niet even gaan staren naar de mooi gemaakte robots, want de game ziet er (zeker voor een filmgame) echt niet slecht uit.

Grafisch heeft de ontwikkelaar flink zijn best gedaan in de korte tijd die ze aan de game konden besteden. Vooral de setting komt de sfeer in de game zeker ten goede. Helaas werkte het geluid nog niet echt mee om deze sfeer te versterken. We hadden soms het idee dat het geluid hier en daar nog miste.

Terminator Salvation lijkt niet de beste shooter te gaan worden, wat begrijpelijk is als je bedenkt dat de ontwikkelaar ruim de helft aan tijd heeft gehad in vergelijking tot de toppers onder de shooters. Het is te hopen dat ze nog wat tijd steken in de kunstmatige intelligentie, want dit was toch wel het meest frustrerende punt toen we de preview code speelden. Grafisch zit het allemaal wel goed in elkaar en op het gebied van geluid geloven we ook wel dat het goed gaat komen. We hopen nu alleen nog op een ‘cameo’ van Arnold Schwarzenegger.

Platform: PS3, Xbox 360, pc | Release: 22/05/2009

Tip de redactie