Nieuwe discussies over gewelddadige games zijn na het schooldrama in Duitsland in alle hevigheid losgebarsten. De minister van Beieren Joachim Herrmann uit felle kritiek op videogames.

Nadat bekend werd dat de zeventienjarige dader van het Winnenden bloedbad vaak schietspellen als Counter-Strike en Far Cry 2 speelde, werd al gauw gesuggereerd dat deze games de schutter gestimuleerd zouden hebben in zijn moorddadige gedrag. Ondanks dat het politieonderzoek hierover nog niet is afgerond, laten enkele politici, waaronder de president, zich nu negatief uit over videogames.

De meest recente stelt dat kinderen door het spelen van gewelddadigde games geen tijd meer hebben voor bijvoorbeeld school en op den duur zelfs verloren zijn voor de maatschappij. Daar voegt Herrmann aan toe dat de effecten van gewelddadige games vergelijkbaar zijn met die van kinderporno en illegale drugs. Het verbod daarop wordt ook niet in twijfel getrokken, aldus Herrmann die hiermee pleit tegen de zogenaamde moordspellen.

Excuses
Een andere woordvoeder van de regering heeft Herrmanns uitspraken inmiddels bekritiseerd. Thomas Jarzombek stelt dat de vergelijking volledig ongepast is en dat “iedereen die dergelijke statements uitvaardigt, niet geschikt is om nog langer deel te nemen aan het debat over de bescherming van minderjarigen.”

Herrmann deed zijn uitlatingen op de dag van de Duitse Videogame Awards. Duitse gameassociaties, zoals G.A.M.E en de ESB, hebben de minister meteen gevraagd om zijn excuses aan te bieden.