AMSTERDAM - Volgens wetenschappers van de Huddersfield University roept een racegame meer irritatie en agressie in de speler op dan een first person shooter. "De relatie tussen videogames en geweld moet nodig worden herzien”, aldus de onderzoekers.

Dr. Simon Goodson en Sarah Pearson hebben dertig proefpersonen onderzocht terwijl deze drie Xbox 360-games aan het spelen waren.

Tijdens het spelen van Project Gotham Racing, een niet benoemde first person shooter en een 3D tafeltennis-game, werden zaken als de hartslag en de ademhaling van de speler gemeten.

Ook de mentale reactie van de gamers werd onder de loep genomen, zoals agressie voor en na de gamesessies.

De wetenschappers ondervonden dat Porject Gotham Racing de grootste verandering tot gevolg had in de hartslag en hersenactiviteit. Het spelen van de first person shooter had het minste effect.

Realistische weergave

“Voorgaande onderzoeken hebben te makkelijk en generaliserend gedaan over de aard van videogames”, zeggen Goodson en Pearson.

“Deze studie is een van de eerste die gebruik maakt van de nieuwste generatie gameconsoles die over een veel realistischere weergave beschikken.”

“Opvallend is dat de resultaten uitwijzen dat de racegame voor meer irritatie en agressie zorgt dan de game met het grafische geweld. Wegens de hoge mate van realisme in moderne games is het nodig om de relatie tussen videogames en geweld te herzien”, aldus het onderzoeksteam.