De tweede downloadbare uitbreiding voor Fallout 3 verscheen eigenlijk al vorige week dinsdag, maar verdween al snel weer van Xbox Live. Een dag later konden we wel aan de slag met de nieuwe content.

Reden voor de vertraging was de grote hoeveelheid bugs die er blijkbaar op het laatste moment waren ingeslopen.

Nu moeten we eerlijk bekennen dat wij alsnog een vervelende bug zijn tegengekomen, waardoor we een save game van een uur daarvoor moesten inladen en daarbij kregen we nog een aantal kleinere bugs voor onze kiezen. Toch een beetje slordig van Bethesda.

Nadat je de downloadbare content hebt binnengehaald en geïnstalleerd, zal je in de game een noodoproep krijgen.

Al snel kom je er achter dat je het eens zo grote Pittsburgh (nu The Pitt) moet bezoeken, dat inmiddels in verval is geraakt. Een slavendrijver heeft de touwtjes in handen en deze laat zijn werkers extreem zware arbeid verrichten.

Redder in nood

Om de ellende compleet te maken, is er ook een ziekte uitgebroken die de inwoners van The Pitt in afschuwelijke monsters transformeert.

Zoals je waarschijnlijk al begrijpt, ben jij diegene die een geneesmiddel moet vinden voor deze ziekte door te infiltreren in deze stad.

Daarbij kun je kiezen om de held uit te gaan hangen en de slaven te redden, maar je kunt ook de kant kiezen van de slechteriken.

Uitrusting

Wat je ook doet, je zult in eerste instantie The Pitt moeten bezoeken en zult dan al snel al je bezittingen kwijtraken. Een steek in het hart van de die-hard RPG’er, aangezien je het toch even moet doen met wapens waar je jouw personage wellicht niet op hebt afgestemd.

Al snel krijg je echter je equipment terug en als je personage hebt met een beetje hoog level, dan zal The Pitt tot die tijd sowieso niet bijzonder veel problemen opleveren.

Trogs

Al snel kom je er achter dat The Pitt behoorlijk actie-gericht is. De verschillende gedeeltes in het gebied - dat zich buiten The Capitol Wasteland afspeelt - zitten namelijk vol met Trogs (de monsters waar we het eerder over hadden), die uiterst agressief zijn.

Ze vallen werkelijk met tientallen tegelijk aan en aangezien ze er allemaal precies hetzelfde uitzien, kan dit op den duur gaan vervelen.

Wat echter wel heel tof is gedaan, is het feit dat deze Trogs tegenover iedereen agressief zijn. Tel daarbij op dat de slaven hun heersers graag een kopje kleiner maken als ze daarvoor de kans krijgen en je hebt al snel een heerlijke chaos, waar jij natuurlijk goed gebruik van kan maken. Even wachten tot twee of zelfs drie partijen klaar zijn om elkaar uit te dunnen, doet vaak wonderen.

Auto Axe

Je zult wellicht verwachten dat de genoemde slaven totaal geen weerstand kunnen bieden, maar niks is minder waar. Ze hebben namelijk voor hun zware arbeid de beschikking gekregen over de zogenaamde Auto Axe, een draagbare cirkelzaag om metaal mee te bewerken.

En dat werkt natuurlijk ook bijzonder goed als je een tegenstander te lijf wilt gaan. Vanzelfsprekend kun jij ook het genoemde wapen hanteren en deze blijkt behoorlijk goed zijn werk te doen tegenover de grote hoeveelheid Trogs.

Niet alleen dit wapen is nieuw, The Pitt introduceert verschillende nieuwe voorwerpen, waarvan een aantal zeker de moeite waard is. De leider van The Pitt, Ashur, heeft bijvoorbeeld een behoorlijk krachtig armor.

Naast de nieuwe voorwerpen bevat de DLC de nodige interessante nieuwe skills die je kunt verdienen en natuurlijk de welbekende achievements.

Operation: Anchorage (de vorige downloadbare uitbreiding voor Fallout 3) deed een hoop dingen niet bijzonder goed.

Aangezien het ging om een simulatie, vonden veel RPG’ers de content te ver afstaan van Fallout 3 zelf, de uitbreiding was veel te eenvoudig en daarbij ook nog eens te kort.

Als de simulatie was afgelopen, dan kon je niet meer terug en dat was toch wel een beetje zuur, aangezien veel spelers nog niet alles hadden gedaan wat ze wilden doen.

Niet al te lang

In the Pitt is dat laatste in ieder geval anders. De stad bevindt zich wel buiten The Capitol Wasteland en je zult er dan ook met een karretje heen moeten, maar je kunt in ieder geval op elk moment terugkeren.

Met de normale quests ben je overigens niet al te lang bezig. In een paar uurtjes ben je er echt wel doorheen, waardoor de prijs van ongeveer 10 euro toch wel aan de hoge kant is.

Je kunt dan nog wel bijvoorbeeld een quest uitvoeren waarbij je behoorlijk wat stalen voorwerpen moet verzamelen, maar de meest enerverende bezigheid is dit natuurlijk niet te noemen.

Wat ontwikkelaar Bethesda in ieder geval goed heeft gedaan, is een overtuigende stad weten neerzetten. The Pitt voelt lekker rauw en troosteloos aan. Het is daarbij een welkome afwisseling van de kale vlaktes die we kennen van The Capitol Wasteland. Een beetje meer uitdaging en wat meer variatie qua vijanden was echter gewenst geweest.

Fallout 3: The Pitt doet ons het matige Operation: Anchorage een beetje vergeten, maar nog steeds kan deze DLC niet aan onze hoge verwachtingen voldoen. Daarvoor zijn de quests te snel afgelopen en bieden deze te weinig uitdaging. Toch is deze uitbreiding zeker interessant voor de fans die geen problemen hebben om een tientje te spenderen voor een nieuwe omgeving, wat boeiende nieuwe quests en een aantal interessante voorwerpen. (76%)

Platform: Xbox 360, pc | Release: 25/03/2009