AMSTERDAM - Een ieder die niet bekend is met Don King, heeft absoluut niets met sport of heeft in de afgelopen jaren onder een steen geleefd.

Deze met bijzondere haar uitgedoste boksorganisator is namelijk een grote bekendheid in de bokswereld. Enerzijds vanwege de grote gevechten die hij heeft georganiseerd, anderzijds vanwege alle schandalen rondom zijn persoon.

Dat heeft 2K Sports er echter niet van weerhouden om een spel te ontwikkelen dat zijn signatuur heeft meegekregen. Een game die als het gaat om de opzet bijzonder aardig in elkaar steekt, maar die in de uitwerking nog niet helemaal de juiste hoek weet uit te delen.

Verhaallijn

Wanneer je de game opstart, kun je kiezen uit een trainingsmodus of de ring inspringen om een verhaallijn, dan wel een enkel gevecht aan te gaan.

De verhaallijn is bijzonder leuk uitgedacht. Het introfilmpje laat een groots titelgevecht zien, waarbij de uitdager weigert om als eerste de ring in te stappen. Deze uitdager ben jij, bijgenaamd ‘The Kid’.

Dat is niet bijster origineel, zeker wanneer je wel eens een boksfilm hebt gezien. Nieuwkomers heten namelijk vrijwel allemaal zo.

Stap voor stap

Het gevecht ga je echter niet zien, want je wordt teruggeslingerd in de tijd en wel naar het begin van je carrière. Je krijgt een SMS van je eerste trainer en manager, gaat wat trainen en neemt vervolgens deel aan jouw eerste gevecht.

Van hieruit ga je stap voor stap door je carrière heen. Nieuwe gevechten, nieuwe sportscholen, nieuwe trainers en nieuwe managers.

Leuk aan dit gegeven is dat tijdens de verhaallijn verwezen wordt naar grote gevechten uit een grijs verleden. En jij gaat deze gevechten dan ook daadwerkelijk uitvoeren.

Een nieuwigheidje dat het heel goed doet. Alle gevechten en trainingen worden aan elkaar gepraat met goed uitziende filmpjes, maar dit is niet datgene waar een spel om draait (al wil het oog natuurlijk ook wat). Het gaat immers om gameplay.

Balans van links naar rechts

Je hebt de keuze om de game te spelen in combinatie met het Balance Board of ervoor te kiezen om het zonder te doen. De game maakt wel standaard gebruik van de Nunchuk en je hebt deze in ieder geval samen met de WiiMote nodig om de ring te kunnen betreden.

Wij kozen ervoor om de game zo compleet mogelijk te bekijken, in combinatie met het Balance Board dus. Het Balance Board zorgt ervoor dat je stoten enigszins kunt ontwijken.

Door je gewicht naar links dan wel naar rechts te bewegen, beweegt het bovenlijf van The Kid in de gekozen richting. Door de knieën zakken zorgt ervoor dat je bukt of duikt.

Behulpzaam

Dit is behulpzamer tijdens de gevechten dan we in eerste instantie dachten. Met name wanneer je wat verder komt, kun je hier namelijk daadwerkelijk je voordeel uit halen.

Het slaan en verdedigen doe je met de WiiMote en Nunchuk. Het overbrengen van de gewenste stoot is echter niet altijd even eenvoudig. Met name het verschil tussen een ‘jab’ en een ‘straight’is iets dat de Wii niet altijd geheel duidelijk door krijgt.

Verdedigen doe je door de A-knop in te drukken. Doe je dit echter te lang, dan zakt je verdediging, met alle gevolgen van dien.

Mocht je tegenstander je op het canvas krijgen, dan kun je weer opstaan door als een idioot de controllers op en neer te schudden, iets dat steeds lastiger gaat wanneer je meerdere malen het canvas van dichtbij hebt bekeken.

De kunstmatige intelligentie van je tegenstanders is in eerste instantie belachelijk simpel, maar dat verandert gelukkig naarmate je carrière vordert.

De overige modi zijn qua gameplay niet verschillend met datgene de Story Modus laat zien. Dus die laten we met jullie goedkeuring achterwege in dit verhaal (en zelfs de non-gamer moet kunnen bedenken wat een trainings- of single fight-modus zal brengen lijkt ons).

Don King Boxing is een leuke game voor de Wii, die nog wel wat scherpe randjes heeft. Met name de niet altijd even secure besturing maakt het af en toe wel eens irritant, maar wordt gelukkig niet bijzonder frustrerend. Ten opzichte van andere boksgames boekt deze game toch best een goed resultaat. De toevoeging van het Balance Board is een leuk gegeven en de Story Mode is origineel, zeker door zijn flashbacks naar grote gevechten van weleer. Al met al is dit een van de betere bokstitels die we de revue hebben zien passeren. En als je het geheel vergelijkt met het onlangs verschenen Ready 2 Rumble Revolution, dan mag de winnaar duidelijk zijn. Al zullen beide games een verschillend publiek aanspreken. Don King de boksfan die realisme wil en Ready 2 Rumble de meer arcade boksfan. (67%)

Platform: Wii, DS | Release: 27/03/2009