AMSTERDAM - Waarschuwingslabels op videogames lijken een averechts effect op te roepen bij kinderen. Volgens een onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam en de universiteit van Michigan voelen kinderen zich juist aangetrokken tot deze 'verboden vruchten'.

De onderzoekers hebben hiervoor 310 Nederlandse kinderen onderzocht tussen de zeven en zeventien jaar. De deelnemers lazen tijdens het onderzoek een aantal fictieve game-omschrijvingen en gaven dit een cijfer dat aangaf hoe graag ze het zouden willen spelen.

Hieruit werd duidelijk dat de onderzochte kinderen de games met aanstootgevende content en een hoog leeftijdslabel veel beter beoordeelden dan andere spellen.

Ouders

Volgens Elly Konijn van de VU in Amsterdam maakt de uitkomst van dit onderzoek duidelijk dat kinderen niet alleen hun games zouden mogen kopen en dat ouders zich bewust moeten worden van het gevaar.

“Hoewel de Pan-European Game Information (PEGI) is opgericht om de jeugd tegen aanstootgevende content te beschermen, maakt dit systeem van zulke games verboden vruchten. Opvoeders moeten zich bewust worden van dit verboden vruchten-effect, want videogames met aanstootgevende content kunnen een schadelijk effect hebben op kinderen”, aldus de conclusie van het onderzoek.