Realistische sportgames op de Xbox 360, PS3 of pc krijgen vaak een simpele variant op de Wii. We waren te gast bij 2K Games om te zien dat het ook anders kan, met Don King Boxing.

Als die naam je al vaag bekend voorkomt, heb je wellicht de versie op de Xbox 360 gespeeld, die in de zomer van vorig jaar is verschenen. In dat geval zal je ook meteen opvallen dat deze nieuwe editie ook een nieuwe naam heeft gekregen. De reden daarvoor is simpel.

Don King presents Prizefighter, de Xbox 360-versie, werd slechts lauwtjes ontvangen waardoor de ontwikkelaar besloot de Wii-versie verder te ontwikkelen. Het resultaat dat later deze maand in de winkels ligt, is een speciaal voor de Wii gemaakte game en dus geen simplistische port omdat dat precies datgene was dat 2K wilde voorkomen.

Besturing

Eén van de belangrijkste kritiekpunten op de voorganger was de gebrekkige besturing en de mate waarop de game de acties van jou als speler registreerde.

De Wii-versie maakt uiteraard gebruik van de WiiMote en de Nunchuck, waarmee je rechtstreeks de linker- en rechtervuist van de boxer bedient. Tot zover weinig verschil met Wii sports, maar zoals gezegd is deze game bovenal veel meer een simulatie.

Met zomaar wat in de rondte meppen kom je dan ook niet ver. Je zult in de uitgebreide tutorial de basics moeten leren, zoals jabs, hooks en uppercuts. Heb je daarbij ook een Wii Balance Board, dan kun je jezelf helemaal uitleven met het ontwijken van de slagen van je tegenstander.

Geen conditie

Na zo een aantal rondes gebokst te hebben, werden ons in ieder geval twee dingen duidelijk. Ten eerste dat we door het vele zitten (lees: gamen) totaal geen conditie hebben en ten tweede dat de Wii-besturing van Don King Boxing gewoon prima werkt.

De game pikt je bewegingen dus goed op, maar om verder te komen zul je ook complexere bewegingen moet leren, zowel in aanvallend als verdedigend opzicht. Hiervoor is een keur aan mini-games beschikbaar, zodat je specifiek kunt trainen op de punten die je nog niet goed beheerst.

Hoewel deze na verloop van tijd wat repetitief worden, zie je wel de resultaten terug in je prestaties. Bovendien registreert de game je progressie, waarbij het aantal fitness points aangeeft hoe ‘in vorm’ je bent.

Rood draadje

Het verhaal van een underdog die zich opwerkt naar de top, komt op ons wat uitgekauwd over, al is dat misschien afhankelijk van hoeveel van zulke sport-films je al gezien hebt. Het volstaat in Don King Boxing als rood draadje tussen de gevechten, die verder worden begeleid door cutscenes met de boxing promoter zelf. Hij werkte voor legendarische boxers als Muhammed Ali en Evander Holyfield, al zul je deze beide namen verder niet in de game tegenkomen.

In plaats daarvan vecht je met of tegen twintig bestaande boxers, waarvan de meesten op dit moment actief zijn. Voor liefhebbers van de boxsport is het sowieso een kans om eens in de ring te stappen tegen een klassieke naam als Rocky Marciano, de enige zwaargewicht die in zijn hele carrière geen enkel gevecht verloor. Hij en zijn collega’s zijn dan ook herkenbaar nagemaakt, wat ook geldt voor bekende arena’s zoals de Madison Square Garden in New York.

Zoals je ziet hebben we ons absoluut vermaakt met deze vroege versie van Don King Boxing op de Wii. 2K heeft de kritiek op de eerder verschenen Xbox 360-versie aangepakt om deze game beter te maken en wat betreft de besturing hadden we nu dan ook weinig te klagen. Of het geheel uiteindelijk onderhoudend en uitdagend genoeg is om de gehele story mode af te werken, zal in de review blijken, maar het lijkt ons alvast een welkome afwisseling op de vele arcade titels die reeds voor de Wii beschikbaar zijn.

Platform: Wii, DS | Release: 27/03/2009