Acteur Vin Diesel is weg van games. Dit jaar wordt dat niet alleen duidelijk gemaakt met de release van The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena, maar ook door zijn actieve samenwerking aan de ontwikkeling van Wheelman.

Wheelman werd in 2006 aangekondigd, maar sinds de X06 werd het verdacht stil rond de game. Pas eind vorig jaar kwam er weer wat klank uit de hoek van ontwikkelaars Midway Studios Newcastle en Tigon Studios.

Deze laatste is trouwens opgericht door Vin Diesel en werkt volop aan titels rond de bekende acteur. Onlangs liet Atari uitgebreid zien wat we kunnen verwachten van de titel. De beste omschrijving van de game is eigenlijk Grand Theft Auto gemengd met een overdosis Burnout.

Huurling

In de game speel je Milo Burik. Hij gaat de strijd aan met de gangs in Barcelona door zich als huurling aan te bieden bij verschillende groepen. Dit doet hij voornamelijk door te racen. Je zal niet alleen door de straten van Barcelona racen. Er is zelfs een missie waarin je door de ondergrondse tunnels rijdt en in dit geval tegenliggers in de vorm van een metro moet ontwijken.

Milo kan gewoon rondlopen door deze kleurrijke stad, maar de makers hebben wel duidelijk aangegeven dat het allemaal om je voertuig zal draaien. Dit betekent echter niet dat je de kans krijgt om je te hechten aan je twee- of vierwieler.

Airjacking is in

Niet alleen zul je de nodige voertuigen klaarstomen voor de schroothoop, ook kan je tijdens het racen gemakkelijk van voertuig wisselen. Op die manier kun je een achtervolger uitschakelen en vervolgens doorrijden met zijn auto omdat de jouwe bijna aan zijn einde was. Voor alle duidelijkheid, eventjes aan de kant gaan staan en overstappen in de auto is hier niet van toepassing. Met hoge snelheid wordt er van auto naar auto gesprongen terwijl je racet naar je doel.

Je zal overigens niet alleen tegenstanders kunnen uitschakelen door ze bruut tegen de muren te drukken of door hun auto over te nemen. Milo heeft namelijk ook wapens op zak en is niet bang deze te gebruiken. Je kan in de game bijvoorbeeld een krachtige Cyclone move uitvoeren (waarbij hij 180 graden draait) en zal dan in slow motion achtervolgers afknallen. De game helpt je op dat moment nog eens extra door de zwakke plekken van de bestuurder en zijn voertuig aan te duiden.

Daarbij kent de game behoorlijk wat variatie qua voertuigen. Je kan met een enorme vrachtwagen rijden die erg log is, maar wel de nodige kracht heeft om tegenstanders in elkaar te rammen en Barcelona achter te laten als een smeulende puinhoop. Je kunt echter ook een motor berijden, die snel door allerlei steegjes kan rijden, maar deze heeft maar weinig nodig om onderuit te gaan.

Hoog adrenalinegehalte

De ontwikkelaars hebben op het eerste gezicht genoeg aandacht aan de game besteed om deze zo interessant mogelijk te maken. De speciale races en moves zorgen ervoor dat het adrenalinegehalte altijd op zijn toppunt blijft. De variatie in de missies lijkt de mogelijke verveling die na verloop van tijd kan ontstaan, tegen te gaan.

De game zelf zal sowieso dertig uur aan gameplay bevatten. Het spijtige is echter wel dat er geen multiplayer-mogelijkheid in de game zit. De ontwikkelaars stelden dat ze daarin geen andere keuze hadden. De slow motion momenten maken het namelijk onmogelijk om de game met meerderen te spelen.

Ander gevoel

Grafisch is de game prima verzorgd. Barcelona geeft een geheel ander gevoel dan de meeste racegames en Grand Theft Auto. De makers stelden dat ze van de grauwe straten afwilden en door Barcelona te kiezen, is dat zeker gelukt.

Niet alleen zijn de straten een stuk kleurrijker, de ontwikkelaars hebben ook hun best gedaan om de stad herkenbaar te maken door de nodige monumenten, musea en andere bekende gebouwen in de game te verwerken. De voertuigen die je tot je beschikking hebt zijn eveneens bekende merken, zoals de Pontiac G8.

Film en game

Vin Diesel is levensecht nagemaakt in de game en de acteur heeft uiteraard zijn stem verleend aan de titel. De game hangt samen met een film die normaal gezien nog dit jaar in de bioscoop moet verschijnen. Wheelman is echter wel een prequel op de film. Midway Newcastle heeft zijn best gedaan om de game zo filmisch mogelijk te maken en de getoonde stukjes maken duidelijk dat ze heel fanatiek dat doel nastreven.

De meeste mensen zullen nog nooit of amper van Wheelman hebben gehoord, maar dit lijkt een titel te worden die racefanaten met veel liefde in hun console gaan steken. De samenwerking met Vin Diesel, de mooie straten van Barcelona en de nodige variatie in de game gecombineerd met een enorme vrijheid helpen Wheelman om niet zomaar als een wannabe GTA of Burnout afgeschilderd te worden.

Platform: Xbox 360, PS3, pc | Release: 27/03/2009