Op het gebied van muizen is het meestal vrij rustig. Eens in de zoveel tijd brengen Logitech en Razer weer bijzondere muizen uit, met de nieuwste snufjes en het grootste gebruiksgemak.

Nu is het de beurt aan Microsoft, die met de Sidewinder X8 een gooi naar de troon doet. Microsoft brengt met deze muis haar nieuwe high-end gaming muis met gloednieuwe Blue Track technologie op de markt. Eerst doen wij daarom een boekje open over deze nieuwe technologie.

Het technische aspect van de Sidewinder X8

De Sidewinder X8 is voorzien van Microsofts gloednieuwe Blue Track-technologie. Dit kan simpelweg gezien worden als mix van laser en optische muizen. Het bijzondere van Blue Track is dat het met extreem hoge precisie werkt op vrijwel elk oppervlak. De technologie maakt gebruik van een blauwe lichtstraal in combinatie met een nieuw ontwikkelde beeldsensor.

Daarnaast zet Microsoft een eigen, zogenaamde pixel-geometrie in die voor een hoog contrast zorgt. De blauwe lichtstraal is zo’n vier maal breder dan de straal van een laser, wat de precisie ten goede komt.

Microsoft belooft heel wat als we op de specificaties afgaan. De Sidewinder X8 kan 13.000 frames per seconde verwerken, wat goed is voor een versnelling van 75g met een topsnelheid van 120 ips (3m per seconde). De gevoeligheid kan ingesteld worden van 250 dpi (dots per inch) tot maar liefst 4.000 dpi.

Dots per inch (dpi)

Bij gamingmuizen hoort de term dpi. Dpi betekent het aantal waarneming wat een muis per inch (2,54cm) kan waarnemen. Eenvoudige optische muizen bieden 400 dpi, wat betekent dat de muis 400 verschillende stappen per inch telt. Gaming-muizen bieden een veel hogere dpi, in dit geval tot 4.000 dpi, waarbij de stapjes bij een 400 dpi muis 63-duizendste centimeter groot is, is dat bij de Sidewinder X8 slechts 6,3-duizendste.

In de praktijk betekent het dus dat de Sidewinder X8 tien maal minder beweging nodig heeft om dezelfde input als een 400 dpi muis door te geven aan de pc. Als je een simpele huis-tuin-en-keuken optische muis gewend bent en je sluit de Sidewinder X8 op je pc aan met de volle 4.000 dpi, dan weet je niet wat je overkomt. Bij de lichtste aanraking vliegt je cursor als een bezetene over het scherm.

Snel reageren
Er zijn mensen, vooral diegene die shooters spelen, die dit fijn vinden. In een online match is het van belang dat je snel kunt reageren en dat jij je razendsnel om kunt draaien. In zulke situaties komt deze hoge dpi-waarde tot zijn recht.

Omdat 4.000 dpi voor de meeste mensen véél te hoog is, kun je in games de muisgevoeligheid terug schroeven, zodat je weer rond de 1.000 tot 2.000 dpi terecht komt. Deze dpi stand is voor de meeste mensen gevoelig zat en je houdt het grote voordeel dat het richten veel nauwkeuriger gaat door de hoge gevoeligheid van de muis zelf.

Ips, frames per seconde en de acceleratie

Naast de dpi is de ips (inches per second) of het aantal frames per seconde wat de muis kan verwerken erg belangrijk. Een enorme hoeveelheid dpi is erg mooi, maar de muis moet die extra hoeveelheid data ook kunnen verwerken. De snelheid die de muis aankan zonder data te verliezen, wordt meestal aangegeven in ips, frames per seconde of iets in deze trant.

Erg hoge waardes lijken niet zo nuttig. De Sidewinder X8 kan bijvoorbeeld 13.000 frames per seconde verwerken, terwijl jouw LCD monitor het meestal bij 60 frames per seconde voor gezien houdt. Je moet in je achterhoofd houden dat de muis niet al die frames aan de pc doorgeeft. Een USB poort werkt met 125 pakketjes per seconde en dat kan maximaal opgestookt worden naar 1.000 pakketjes per seconde.

Samples

Het voordeel van die belachelijke hoeveelheid frames is dat de muis aan de hand van interne resoluties bijhoudt waar hij zich bevindt. Een optische LED-muis, dus ook een BlueTrack muis, maakt steeds een sample, een soort foto, van de ondergrond en bepaalt aan de hand van verschillen tussen twee opvolgende samples wat de verplaatsing van de muis is.

Op het moment dat je de muis snel beweegt en er te weinig samples genomen worden, zal de muis geen overeenkomsten tussen twee opvolgende samples zien, waardoor de beweging niet of fout geregistreerd wordt. Door intern met een hoge sample-frequentie te werken, worden ook snelle bewegingen accuraat geregistreerd.

Om een lastig verhaal dus kort te maken: het betekent dat een erg hoge fps van je muis de acceleratie (het heel snel heen en weer bewegen bijvoorbeeld) ten goede komt. De muis kan hierdoor erg veel ‘foto’s’ maken en zelfs bij de snelste bewegingen accuraat blijven.

Het uiterlijk en gebruik

Nu je precies weet hoe een muis zijn werk doet, is het tijd om de X8 te beoordelen. De X8 is een flink apparaat. Door de grootte kunnen zelfs mensen met erg grote handen de muis prima gebruiken. Doordat de knoppen rood oplichten en de Blue Track technologie een blauw licht geeft, is de Sidewinder X8 ook op Lan-party’s, of gewoon in het donker, een echte eye-catcher.

Op de bovenkant vind je het scrollwiel, drie knoppen om je dpi in te stellen (met dpi on-the-fly) en een knop om je gamesmap met één druk mee te openen. Aan de linkerzijkant zitten twee duimknoppen, die afzonderlijk goed te gebruiken zijn. Naast de linkermuisknop zit de macroknop, waarmee je razendsnel van macro’s kunt wisselen.

Software

Een gaming-muis zonder goede software is nogal waardeloos. Voordat je de muis in gebruik neemt, moet je eerst de software geïnstalleerd hebben. Nadat je de software hebt geïnstalleerd, kun je de knoppen toewijzen zoals jij dat wilt. Tevens kun je macro’s instellen voor elk programma en elke game. De knoppen in internet explorer hebben natuurlijk een andere functie dan de knoppen in een potje Call of Duty 4.

Een erg handige optie is dpi on-the-fly. De drie knoppen onder het scrollwiel zijn een soort eerste, tweede en derde versnelling. Met behulp van de software kun je elke ‘versnelling’ een dpi waarde meegeven. Zo werkten wij met knop 1 op 750 dpi, knop 2 op 1.000 dpi en knop 3 op 2.000 dpi.

Knop 1 gebruiken we voor het huis-tuin-en-keuken gebruik, terwijl knop 3 zich uitermate goed leent voor een flinke pot fraggen. De dpi is zichtbaar op het LCD schermpje net boven de duimknoppen, zodat je precies weet in welke stand de muis staat. Het LCD schermpje biedt nog meer waardevolle info, zoals de batterij en het menu tot het wisselen van macro’s. Erg handig allemaal.

Dertig uur gebruik

Microsoft geeft aan dat de muis dertig uur mee moet gaan. Dertig uur gebruik is best aardig, maar als de batterij het na die tijd standby voor gezien houdt, kun je de muis elke dag aan de lader hangen, waar natuurlijk niemand op zit te wachten. Tijdens het testen, blijkt dat deze dertig uur voor continu gebruik is. De muis staat al een dag of zes stand-by en er wordt wat mee gegamed, maar de batterij houdt stand.

De muis heeft dan ook een aan- en uitknop om je batterij te sparen. Mocht de muis aangeven gevoed te willen worden, dan heeft Microsoft wat moois voor ons in petto. De usb-receiver is een aardig fors geval, want het is meteen een soort haspel om je muis mee op te laden. Je trekt de kabel eruit, klikt deze met een soort magneet aan de voorkant van je muis en je hebt een muis met snoer die meteen opgeladen wordt. Een goed doordachte zet van Microsoft, het is nu mogelijk om met de X8 non-stop te gamen.

De top

Tijdens het testen is veelal Call of Duty 4 en Left 4 dead gespeeld en in beide games presteert de muis echt voortreffelijk. Hij is snel, wendbaar, reageert voortreffelijk en licht goed in de hand. De Sidewinder X8 went zo snel en werkt dusdanig lekker dat deze muis op het moment echt een van de betere muizen is, die absoluut mee kan met de top van Logitech en Razer.

Tevens is de muis ook beoordeeld in het alledaagse gebruik, zoals Office toepassingen en internetten. Hierbij is de optie ‘precisie van de muisaanwijzer verbeteren’ uitgeschakeld om de muis echt op zijn nauwkeurigheid te testen. Zelfs met deze optie uitgeschakeld presteert de Sidewinder X8 erg goed en nauwkeurig. Het verschil met deze optie ingeschakeld is erg klein, waardoor de X8 ook op dit gebied met vlag en wimpel slaagt.

Om ervoor te zorgen dat de Sidewinder X8 altijd optimaal presteert heeft Microsoft drie sets met voetjes meegeleverd, die zich in de usb receiver bevinden. Je draait de deksel eraf en daar vindt je de extra voetjes.

Problemen met headset

Heeft de Sidewinder X8 dan helemaal geen nadelen? Dat heeft de muis zeker en wel een aardig vervelende. Vaak als je gaat gamen doe je een headset op en wat is er nou prettiger dan dat alles draadloos is? Zodra de Creative HS1200 draadloze headset werd gebruikt, begon de Sidewinder X8 te haperen en was de accuratesse totaal verdwenen.

Het probleem zit hoogstwaarschijnlijk in de zendfrequentie van beide apparaten. Beide zenden ze een signaal op 2,4ghz en dat geeft blijkbaar een storing bij de Sidewinder X8, wat uiterst vervelend is. De storing wordt wel minder naarmate we de headset verder van de pc verplaatste, maar echt verdwijnen doet het niet. Het is denkbaar dat je op Lan-party’s hier serieus problemen mee krijgt als je buurman een draadloze headset gebruikt.

Zoals gezegd is de Sidewinder X8 een fantastische muis, voor zowel de gamers als de ‘gewone’ gebruikers. De adviesprijs zal tussen de € 80 en € 100 liggen, waarmee de X8 zich meteen in het hogere segment plaatst. Dat de Sidewinder X8 in het hogere segment thuishoort is, op een enkele minpunt na, wel duidelijk. Door de pittige adviesprijs ligt de doelgroep duidelijk bij de veeleisende gamer die hier vanaf 25 februari een goede aankoop mee zal doen.