SEGA heeft voor de Xbox 360 en PS3 een nieuwe collectie met oude 16-bits games gelanceerd. Is deze Sega Mega Drive Ultimate Collection met zijn ruim veertig spellen echt zo ultiem als de titel beweert?

Tegenwoordig kunnen we onze retro-drift al heel behoorlijk botvieren op de huidige generatie consoles. We springen Robotniks robots aan gort in Sonic 2 op XBLA, vegen de trottoirs aan met vechtersjassen in Streets of Rage voor de Virtual Console en knokken van het ene stripkader naar het andere in Comix Zone. En ga zo maar door.

Goede deal

Al deze oude 16-bits SEGA-krakers kosten echter best een flinke duit. Voor één enkele gedownloade titel ben je al snel vijf euro kwijt. Speciaal voor retro-liefhebbers met een blauw SEGA-hart, komt de game-uitgever nu met een collectie voor de Xbox 360 en de PS3, zoals er eerder ook al collecties verschenen voor de PSP en de PS2. Deze nieuwe SEGA Mega Drive Ultimate Collection bevat ruim veertig games, die omgerekend nog geen euro per stuk kosten. Dat klinkt als een goede deal.

Tussen deze veertig-en-nog-wat titels treffen we uiteraard alle Sonic-games aan die voor de Mega Drive verschenen, inclusief Sonic Spinball en Sonic 3D: Flickie’s Island. Maar ook de volledige Streets of Rage-serie, Ecco the Dolphin I en II, Phantasy Star II, III en IV, Shining Force I en II, Golden Axe 1 t/m 3 maken deel uit van het pakket, samen met nog een sloot andere games.

Voor elk wat wils

Niet elke titel is even bekend en ook lang niet elke game heeft de tand des tijds goed doorstaan. En omdat er keuzes zijn gemaakt, missen we natuurlijk een aantal klassiekers – denk bijvoorbeeld aan Super Hang-On en Super Monaco Grand Prix. Maar er is zeker voor elk wat wils.

De games zijn toegankelijk via een hoofdmenu, dat er zelf uitziet als een Mega Drive. De titels staan aanvankelijk op alfabetische volgorde, maar je kunt zelf waarderingen geven aan de games, om ze vervolgens op die scores te rangschikken. Dat is een slimme oplossing die het maken van een keuze uit de ruim veertig games een stuk makkelijker en sneller laat verlopen.

Save-functie

Daarnaast krijg je snel even een controller-layout te zien, voordat een spel wordt opgestart. Je vorderingen zijn tussentijds op te slaan, ook als de oorspronkelijke titel geen save-functie had. Verder lopen de games prima en is er niks aan te merken op de besturing – natuurlijk werkt de vierpuntsdruktoets van de Xbox 360-controller minder goed mee, maar gelukkig kun je ook gewoon het linkerpookje gebruiken.

Helaas verschijnen de games wel in een soort kader. Dit heeft als voordeel dat spellen niet in geforceerd breedbeeldformaat worden weergegeven, maar de balkjes onder en boven het gamescherm zijn een beetje zonde, al zijn ze dan smal.

Slordigheidjes

Een ander minpuntje is dat de games geen online functies hebben. Nu hadden de oorspronkelijke versies dat uiteraard ook niet, maar als je in Streets of Rage II op de Xbox Live Arcade een online co-op-functie hebt, waarom zou dat dan niet kunnen met deze collectie? SEGA had hier wat dat betreft best wat extra moeite in mogen steken.

Ook de gebrekkige wijze waarop de collectie gelokaliseerd is, doet wat slordig aan. De SEGA Mega Drive Ultimate Collection is de Europese versie van de Amerikaanse SEGA Genesis Ultimate Collection. Niet elke game had hier indertijd dezelfde titel als in de VS, waardoor je nu het titelscherm van Beyond Oasis te zien krijgt, wanneer je Story of Thor opstart.

Een van de leuke elementen aan de verzameling is de encyclopedische gamefeitjes die erin zijn opgenomen. Zo kom je bijvoorbeeld te weten dat Michael Jackson in eerste instantie de muziek zou verzorgen voor Sonic 3. Om de een of andere reden zijn ook deze weetjes niet goed omgezet voor Europa. Dat is niet zo heel storend, maar maakt wel een erg slordige en gemakzuchtige indruk.

Unlockables

De extra’s die je kunt vrijspelen wekken die indruk juist helemaal niet. De Ultimate Collection werkt gewoon met het achievements-systeem van de Xbox 360 en het trophy-systeem van de PS3. De opdrachten waar je aan moet voldoen variëren van simpele handelingen, zoals het opstarten van een spel, tot wat lastigere en tijdrovendere kwesties, zoals het uitspelen van Robotnik’s Mean Bean Machine.

Bovendien levert elke achievement/trophy een cadeautje op. Het schijfje zit tjokvol interviews met de makers van de games uit de collectie. Ook is een aantal extra games vrij te spelen, waaronder enkele 8-bits Master System-klassiekers en regelrechte arcadeports. Zelfs als je een game wat minder vindt, kan het dus toch lonen om het spel te spelen.

De Sega Mega Drive Ultimate Collection is daarmee een geslaagde retroverzameling, die niet zal misstaan in je gamekast. De gemakzuchtige lokalisatie is misschien wat slordig en het gebrek aan online mogelijkheden is ronduit jammer. Maar met meer dan veertig titels en een enorme berg aan unlockables komen retrofreaks volledig aan hun trekken, terwijl de vele opmerkelijke feitjes over elke game een welkome aanvulling zijn. Deze uit de kluiten gewassen verzameling is dan ook een prima deal voor als je weer eens wat gameherinneringen wilt ophalen. (80%)

Platform: PS3, Xbox 360 | Release: reeds verschenen