Hoewel de media veelal berichten over een verband tussen gewelddadig gedrag van kinderen en videogames, zegt de Amerikaanse schrijfster Peg Tyre in haar nieuwste boek dat dit fantasiegeweld juist goed is voor de ontwikkeling van jonge jongens.

“Zij die zich hevig verzetten tegen geweld in videogames en andere vormen van media zijn in feite de natuurlijke ontwikkeling van de jongens aan het belemmeren”, concludeert Tyre in haar boek The Trouble With Boys.

“Veel jongens spelen en denken over geweld. Wij zien ze dan ook al snel als een potentieel gevaar. Maar ze spelen eigenlijk gewoon met het idee van moed en heldhaftigheid, goed tegen slecht en ze leren hoe ze in teamverband moeten werken", schrijft Tyre.

Hater

“Ik begon aanvankelijk als een game hater. Maar nadat ik Halo met mijn zonen heb gespeeld, en zag dat het gewelddadig was, zag ik ook dat er zeer weinig daadwerkelijk geweld in zat. Toen ben ik toch echt anders naar videogames gaan kijken.”

De conclusie van het boek van Peg Tyre is dus simpelweg dat jongens de kans moeten krijgen om actief aan de slag te gaan met hun agressieve fantasieën die van nature al bij iedereen aanwezig zijn. Het boek The Trouble With Boys verschijnt vooralsnog alleen in Amerika.