Electronic Arts heeft bekend gemaakt dat ze de Need for Speed-franchise dit jaar in drie verschillende genres willen uitbrengen. Zo verschijnt er een racesimulatie (Need for Speed Shift), een arcaderacer (Need for Speed Nitro) en een MMOG (Need for Speed World Online).

“Onze fans hebben hun mening over het racegenre met ons gedeeld en het is overduidelijk dat ondanks de grote aantrekkingskracht van de Need for Speed actie racegames, er nog grote groepen consumenten zijn die graag een andere versie van een racegame zien”, zegt Keith Munro, vice president of marketing bij EA.

“Een paar jaar geleden hebben we besloten om de franchise via drie nieuwe wegen aan te bieden: simulatie, actie en arcade”, zegt Munro. “Het gaat hierbij niet om de kwantiteit, maar om het maken van verschillende games voor verschillende gamers, en hun persoonlijke smaak als het aankomt op racegames.”

Need for Speed Shift zal ontwikkeld worden door Slightly Mad Studios in samenwerking met Black Box-producer Michael Mann en Patrick Soderland van EA. De game zal verschijnen voor de Xbox 360, PlayStation 3, PSP en pc.

Vierde racegame

Voor de Wii en DS is Need for Speed Nitro in ontwikkeling bij EA Montreal en Need for Speed World Online zal door Black Box en EA Singapore ontwikkeld worden. Deze game zal exclusief verschijnen voor de pc en krijgt een eerdere release in Azië dan in de rest van de wereld. Munro wist verder nog aan te kondigen dat er ook nog een vierde racegame in ontwikkeling is maar dat hier later in 2009 pas meer duidelijkheid over gegeven kan worden.