Valve: ‘Piraten zijn achtergestelde consumenten’

Hoewel software piraterij door de traditionele videogame-industrie regelmatig als keiharde criminaliteit wordt neergezet, houdt Jason Holtman van Valve er een geheel andere denkwijze op na. “Piraten zijn gewoon achtergestelde consumenten”, aldus de director of business development.

Jason Holtman zei dit tijdens de Game Business Law Summit en liet verder weten dat de industrie de piraten als potentiële klanten moet beschouwen in plaats van ze als criminelen neer te zetten. “Als je er op die manier naar gaat kijken zal je al snel denken; ‘oh jemig, ik zou wel eens wat interessante dingen kunnen gaan doen om flink wat geld aan deze consument teverdienen.’”

“Er heerst een sterk besef in deze business dat er piraterij bestaat, maar piraten zijn in feite gewoon achtergestelde consumenten”, zegt Holtman. “Bij Valve brengen wij onze games bijvoorbeeld ook meteen uit in Rusland. De voornaamste reden dat mensen zich in Rusland schuldig maken aan piraterij is gewoon omdat ze bepaalde games in magazines en op tv zien die ze graag willen hebben. Maar de uitgever zegt vervolgens dat ze er misschien over zes maanden eens mee aan de slag kunnnen.”

Holtman zegt dat de piraterij in Rusland erg is afgenomen sinds ze ervoor hebben gekozen om games daar een gelijktijdige release te geven. “Er zijn echt honderdduizenden nog niet ontdekte klanten”, aldus Holtman.

Tip de redactie