Volgens analisten van de Japanse krant The Nikkei zal Sony voor het eerst in veertien jaar een verlies aankondigen bij de presentatie van haar jaarcijfers. Wegens tegenvallende verkopen en een sterke Yen loopt het verlies waarschijnlijk op tot 1,1 miljard dollar.

Aanvankelijk had Sony haar winst voor de periode 2007/2008 geraamd op 2,2 miljard dollar maar door de onverwachte terugval in de economie vallen de verkoopcijfers nu flink lager uit. Volgens The Nikkei zijn het vooral de dure producten van Sony die het bedrijf in zwaar weer brengen.

Eerder werd al bekend dat Sony zestienduizend van haar werknemers wil gaan ontslaan voor 2010 om zo de kosten terug te dringen. De analisten verwachten echter hardere maatregelen van het bedrijf als er daadwerkelijk een verlies van 1,1 miljard dollar wordt geboekt.

Succesvolle gamedivisie

“Hoewel externe factoren de voornaamste reden zijn voor het verlies, is het management gedeeltelijk de oorzaak van de vertraging in hun tv-business”, zegt analist Yoshiharu Izumi. “Daar zouden ze wel eens concequenties aan kunnen verbinden als het bedrijf toch al bezig is met het ontslaan van personeel.” De kans dat de bezuinigingen effect zullen hebben op de PlayStation-afdeling is overigens vrij klein. Sony maakte onlangs namelijk nog bekend dan hun gamedivisie een van de meest succesvolle onderdelen van het bedrijf was.