Hoe aantrekkelijk het ook kan zijn, niet iedereen heeft zin om zelf zijn game-pc samen te stellen. Alternates nieuwe Saturnus P850 is een kant en klare game-pc voor een zacht prijsje én met de nieuwste quadcore processor van AMD.

De laatste keer dat we een complete pc van Alternate testten, was ruim een half jaar geleden. Die Venus P810 kostte destijds 1449 euro en had een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Dit trucje weet Alternate nu te herhalen met de Saturnus P850: wederom een verrassend goed systeem voor een zacht prijsje, namelijk 1199 euro.

Het systeem mag dan 250 euro goedkoper zijn dan de Venus van vorig jaar mei, maar laat je niet foppen door de prijs. De Saturnus presteert stukken beter in onze gametests en blijkt een prima pc voor gebruik in combinatie met monitoren van 20, 22 of 24 inch. Dat is voor een deel te danken aan de krachtigere videokaart: de Ati Radeon HD 4870 is nu eenmaal een echte graphics-tovenaar die heel veel waar biedt voor je geld.

Overtuigende gameprestaties

Maar ook de nieuwe AMD Phenom II X4 940 Black Edition (BE) werkt goed mee bij het neerzetten van overtuigende gameprestaties. De Phenom II X4 940 is de nieuwe processor van AMD, die dinsdag officieel werd geïntroduceerd. Deze quadcore chip is de opvolger van de Phenom X4, die in vergelijking met Intels paradepaardjes toch wat tekort schoot. Maar de Phenom II X4 940, met 4 keer 512KB L2 cachegeheugen en 6MB L3 cache, en een kloksnelheid van 3,0GHz, lijkt het gat tussen Intel en AMD eindelijk te kunnen dichten.

Over de rest van de pc hebben we weinig te klagen. Het systeem beschikt over een nette 4GB aan geheugen (tweemaal 2GB DDR2-800), 1TB aan harde schijfruimte, een 600 Watt voeding, een dvd-speler en een Blu-ray-speler met dvd-brander. Ook is het goed om te zien dat Alternate bij deze pc wederom voor een ‘echte’ geluidskaart kiest, in plaats van een on-board oplossing. De Creative Soundblaster X-Fi zorgt namelijk niet alleen voor uitstekend en helder geluid, maar ontlast ook de rest van je pc.

Alle hardware is weer ondergebracht in de door Alternate veelgebruikte Zirco AX behuizing. Deze behuizing heeft veel weg van de Coolermaster Centurion 5 en ziet er vooral heel degelijk uit. Het is niet bepaald de Ferrari onder de pc-kasten, maar dat mag je voor dit geld ook niet verwachten. Wat wel zonde is, is dat Alternate wederom heeft gekozen voor een 32-bits Windows Vista Home Premium in plaats van een 64-bits Windows. Deze versie van het besturingssysteem weet slechts drie kwart van de 4GB aan geheugen te benutten.

Hybrid CrossFire

Naast de AMD processor en videokaart, beschikt de Saturnus P850 ook over een MSI moederbord met AMD GX790 chipset. Bijzonder aan deze chipset is de relatief krachtige on-board videokaart. Deze on-board chip zal in zijn eentje nooit een Crysis-killer worden, maar hij kan wel samenwerken met de Radeon HD 4870, om toch een paar extra beelden per seconde eruit te persen. Deze techniek, die door AMD ‘hybrid CrossFire’ wordt genoemd, werkt ook in combinatie met bijvoorbeeld twee Radeon HD 4870-kaarten.

Het is dus ‘AMD all the way’ met het nieuwe systeem van Alternate. De combinatie van de drie AMD-componenten, die door de fabrikant wel wordt aangeduid als het ‘Dragon’ platform, lijkt op het eerste gezicht misschien wat vreemd. Het moet immers doorgaan voor een game-pc, en voor gameprocessors en –chipsets moesten we de laatste tijd bij Intel zijn. Maar als het aan AMD ligt, is dat euvel met de Phenom II verleden tijd.

De gebruikelijke games losgelaten

Of dat ook klopt, daar gaan we begin volgende week dieper op in, wanneer we de nieuwe processor nog wat uitgebreider en met meer games hebben kunnen testen. In de Saturnus P850 blijkt de CPU in elk geval prima te scoren. We hebben de gebruikelijke sloot games op dit systeem losgelaten, te weten: Call of Duty 4, Company of Heroes, Crysis, Half-Life 2: Episode Two, Race Driver GRID en World in Conflict. De resultaten vergelijken we met de prestaties van een gelijkwaardig systeem (met dezelfde videokaart, besturingssysteem en hoeveelheid geheugen), maar dan gebouwd rond een Intel Core 2 Duo E8500 (draaiend op 3,33GHz).

Zoals de tabellen uitwijzen, blijkt de Saturnus P850 met zijn AMD-processor dikwijls een tikkeltje sneller dan de licht opgevoerde E8500. Alleen Company of Heroes lijkt nog niet echt te weten wat het met de nieuwe quadcore van AMD aan moet. Voor de rest weet de Saturnus per seconde vrijwel steeds enkele beelden extra tevoorschijn te toveren, en dat terwijl we deze processor zonder enige overclock hebben getest. Check in deze gallery alle benchmarks uit de test.

Al met al is 1199 euro dan ook absoluut een goede prijs voor dit systeem. Je kunt er uitstekend mee gamen, multitasken, films mee kijken en muziek mee spelen. De keuze voor een 32-bits Windows in plaats van een 64-bits Windows Vista begrijpen we niet helemaal, maar voor de rest is er bijzonder weinig aan te merken op deze prima game-pc. Zoek je een kant-en-klaar gamesysteem, dan is dit een uitstekende en betaalbare keuze.

Specs Alternate Saturnus P850:
- AMD Phenom II X4 940 Black Edition (3,0GHz)
- 600 watt voeding
- MSI 790GX moederbord
- 2x2GB DDR2-800 geheugen
- 1TB harddisk
- 512MB ATI Radeon HD 4870
- Creative X-Fi Xtreme Audio
- Blu-ray-speler (en dvd-brander)
- Dvd-speler
- Cardreader
- Windows Vista Home Premium 32-bit NL
- Zirco AX systeembehuizing
- Prijs: 1199,-
Specs dualcore testsysteem:
- Intel Core 2 Duo E8500 @3,33GHz
- Coolermaster Real Power M850
- Gigabyte X48-DQ6
- 2x2GB DDR2-800 Corsair geheugen

- 2x640GB Seagate Barracuda 7200.10 harddisk, Raid-0

- 512MB MSI Radeon HD 4870
- Creative X-Fi Fatal1ty Platinum
- Windows Vista Home Premium 32-bit NL
- Coolermaster Stacker 832 behuizing