Vandaag heeft Microsoft bevestigd dat er voor Xbox 360 spelers via de Xbox Live Community Games Channel een game uit zal komen die het mogelijk maakt zelf gamelevels te maken.

De eenvoudig te gebruiken ‘game creation’ technieken van Kudo zullen volgens het bedrijf iedereen in staat stellen om een persoonlijke speeltuin te ontwikkelen met behulp van enkel een Xbox 360 controller. Tijdens een presentatie op de CES 2009 werd de nieuwe game gedemonstreerd door Microsoft president Robbie Bach en een twaalfjarige scholier.

Kodu is een game waarbij spelers in slechts enkele minuten een unieke speelbare wereld kunnen maken door uit gevarieerde visuele bouwstenen kiezen. De interface is intuïtief en zou veel voorkomende fouten in de programmering voorkomen.

Voor 7 en 70-jarigen

De game is volgens Microsoft designer Matt MacLaurin echter niet alleen eenvoudig, maar ook vooral leuk en onderhoudend voor elke speler. Via het simpele creatiemenu zou iedereen binnen de leeftijd van 7 tot 70 gameomgevingen kunnen maken die werken op basis van het actie-reactie principe. Door middel van visie, gehoor en tijd kunnen gamepersonages in de zelfgefabriceerde levels bestuurd worden.

Voor wie niet helemaal zijn eigen level wil maken, is er ook de optie om er een te kiezen uit de kant-en-klare speelbare levels die bij Kodu worden geleverd. Met bijna 200 verschillende bouwstenen zijn de mogelijkheden eindeloos, aldus Microsoft.

Educatief
De game is oorspronkelijk door Microsoft Research ontwikkeld als educatief spel voor jonge kinderen, maar helpt iedere speler bij het verder ontwikkelen van logische, oplossinggerichte en creatieve denkvermogens. Onderzoek binnen een brede doelgroep heeft erverder aan bijgedragen dat de game makkelijk is voor beginners, maar genoeg diepgang biedt voor gevorderden.

Kodu zal in de lente verschijnen op de vooralsnog enthousiast ontvangen Community Games Channel. Sinds november hebben zowel gamemakers als consumenten in de gamegemeenschap bijgedragen aan de meer dan honderd onafhankelijk gecreëerde games die via CGC te downloaden zijn.