AMSTERDAM - De Universiteit van Oxford heeft een onderzoek gedaan naar de effecten van het spelen van Tetris. Hieruit blijkt dat het spelen van de puzzelgame kan bijdragen aan het verminderen van de effecten van een posttraumatische stressstoornis.

Tijdens het onderzoek werd aan een aantal proefpersonen eerst schokkende beelden getoond waarna enkele van hen een half uur achter Tetris werden gezet.

De Tetris-spelers hadden vervolgens minder last van vervelende flashbacks en dit komt volgens de onderzoekers doordat het spel de volgorde van herinneringen verstoorde.

“We zochten een manier waarop we de flashbacks konden verminderen, in dit geval dus het aantal traumatische herinneringen van mensen met een posttraumatische stressstoormis”, zegt Dr Emily Holmes. “Tetris kan dus fungeren als vervanging in het geheugen voor gevoelige informatie.”

Onzinnig onderzoek

Niet iedereen is direct overtuigd van de medische krachten van Tetris want volgens professor David Alexander van het Aberdeen Centre for Trauma Research slaat het onderzoek nergens op.

“Het is ethisch gezien onmogelijk om een heftige ervaring als bijvoorbeeld een auto-ongeluk te simuleren waardoor een posttraumatische stressstoornis ontstaat”, aldus Alexander.