AMSTERDAM - Peter Molyneux, baas van Lionhead Studios, heeft in een interview met de BBC zijn licht laten schijnen over het gamejaar 2008 en blikt vooruit op de ontwikkelingen die we in de komende twaalf maanden kunnen verwachten.

“2008 was toch vooral het jaar dat de Nintendo Wii nog beter werd, zelfs meer dan iemand voor mogelijk had kunnen houden toen het systeem op de markt kwam”, zegt Molyneux. “De Xbox 360 deed het ook goed, maar het kwam toch enigszins in de schaduw te staan van de Wii. Tot slot was de PlayStation 3 ronduit een teleurstelling te noemen.”

“Op het gebied van games was GTA IV natuurlijk een groot moment voor de industrie. Rockstar liet zien hoe je een game-personage moet neerzetten, alles uit een engine moet halen en we zagen echt de mooiste cutsenes voorbij komen. Toch hebben slechts enkele mensen alle cutscenes gezien omdat de game zo verschrikkelijk moeilijk was”, aldus de man achter Fable 2.

Volgens Molyneux laten games als Gears of War 2, Fallout 3, Fable 2 en Tomb Raider: Underworld zien dat ontwikkelaars eindelijk bekend raken met de krachten van de huidige generatie consoles. Verder liet Molyneux weten dat de game-industrie het effect van de economische crisis in het komende jaar zeker niet moet onderschatten.

Een droog jaar

“Volgend jaar ziet het er allemaal gewoon een beetje droog uit”, zegt hij. “Alle 'triple A' titels zijn afgelopen kerst al verschenen, en hoewel er zeker een aantal dingen zijn om in 2010 naar uit te kijken kan ik zo snel niet iets bedenken om vrolijk van te worden in 2009.”

Molyneux verwacht verder dat er in 2009 veel druk uitgeoefend gaat worden op de hoge prijs van games omdat de economisch zware tijd veel mensen ervan zal weerhouden games aan te schaffen. “En wat Lionhead betreft zijn we ons nu op nieuwe projecten aan het richten. Het is allemaal nog erg geheim maar we zouden het volgend jaar wel eens kunnen aankondigen”, aldus Molyneux.