AMSTERDAM - Een aantal ingenieurs van IBM hebben in het boek ‘The Race for a New Game Machine’ een aantal opmerkelijke feiten uit de doeken gedaan rondom de huidige console-oorlog tussen Microsoft en Sony.

Het boek van David Shippy en Mickie Phipps gaat vooral in op de manier waarop het onderzoek voor Sony’s Cell processor wel erg veel invloed heeft gehad op de latere research voor de chip van Microsoft’s Xbox 360.

“Alle drie de partijen zijn overeengekomen dat IBM uiteindelijk de Cell processor zal doorverkopen aan andere patijen. Maar het lijkt bij Sony niet te zijn doorgedrongen dat IBM sleutelonderdelen van de Cell al eerder zou kunnen verkopen aan haar grootste concurrent voordat deze helemaal klaar was. Het resultaat was dat Sony’s R&D-budget werd uitgegeven aan de ontwikkeling van een component dat later door Microsoft gebruikt zou worden”, staat er in het boek.

Werknemers van IBMmoesten volgens de auteurs hun werk voor Sony zelfs verbergen. De Xbox-chip werd bijvoorbeeld een paar etages boven het design-team van de Cell-processor ontwikkeld. Shippy schrijft dat hij zich 'geïnfecteerd' voelde als hij vervolgens met de Microsoft ingenieurs vergaderde en hen hielp met de lessen die hij zojuist had getrokken uit het eerdere werk voor de PlayStation 3.

De voorsprong van de Xbox 360 op de PlayStation 3 ligt volgens het boek aan een probleem in het productieproces van Sony. Beide chips zijn namelijk ruim op tijd naar zowel Microsoft als Sony verstuurd en hierdoor kon de Xbox 360 ruimschoots voor het verschijnen van de PS3 in de winkels liggen.