AMSTERDAM - Deus Ex wist zo’n acht jaar geleden een unieke mix van RPG- en shooter-elementen neer te zetten en is daarmee nog steeds een grote inspiratiebron voor veel ontwikkelaars. Het vervolg liet echter zien dat het alsnog helemaal mis kan gaan.

Waar de eerste Deus Ex namelijk vooral indruk maakte vanwege de keuzevrijheid bij de speler en de diepe gameplay, ging het vervolg Invisible War juist voor een meer toegankelijk geheel. Een paar onbegrijpelijke beslissingen zorgde voor een tweede deel dat zich absoluut niet kon meten met zijn voorganger.

Het mag dan ook zeker dapper genoemd worden dat uitgever Eidos het tijd vond voor een derde deel. De oorspronkelijke ontwikkelaar Ion Storm bestaat inmiddels niet meer, waardoor de uitgever gekozen heeft om een eigen studio in te schakelen, namelijk Eidos Montreal. Met een hoop goede ideeën, bergen met ambitie, de zegen van oud-designers Warren Spector en Harvey Smith en veel ontzag voor de serie, lijkt de ontwikkelaar op de goede weg.

Prequel

Alhoewel er nog niet veel bekend is over Deus Ex 3, weten we al wel dat de game een prequel zal zijn van het eerste deel. Het derde deel speelt zich 25 jaar (in 2052) voor Deus Ex af en de wereld staat op de rand van een technologische revolutie. De nano-technologische ‘augmentations’ (uitbreidingen voor het menselijk lichaam die ze speciale krachten geven) die we kennen uit het eerste deel zijn nog niet uitgevonden, maar er wordt flink onderzoek gedaan naar bio-mechanische augmentations.

Jij kruipt in de huid van Adam Jensen, een beveiligingsbeambte die werkzaam is bij een bedrijf dat zich specialiseert in deze augmentations. Als hij zoals elke dag rustig aan het werk is, wordt zijn bedrijf slachtoffer van een brute aanslag. Nadat Adam is bijgekomen, besluit hij op onderzoek uit te gaan en krijgt hij te maken met allerlei complotten en samenzweringen.

Controversiële technologie

De futuristische wereld in Deus Ex 3 is namelijk niet bepaald veilig te noemen. De genoemde technologie is daarbij behoorlijk controversieel (aangezien deze nog in de kinderschoenen staat), waardoor er nogal wat zaakjes achter gesloten deuren gebeuren. Deus Ex 3 zal dan ook niet een simpele RPG zijn waarin je tussen goed en kwaad zult kiezen, aangezien je in bepaalde gevallen misschien wel tussen twee kwaden moet kiezen om zo verder te komen.

Een integrerend verhaal is natuurlijk een goed begin, maar de gameplay moet natuurlijk ook in orde zijn. Op dat gebied heeft de ontwikkelaar zich gedeeltelijk trouw gehouden aan de eerste delen en Deus Ex 3 speelt dan ook wederom grotendeels als een first person shooter. Het zal niet de bedoeling zijn om met vol arsenaal hordes aan tegenstanders van lood te voorzien, maar zoals het er nu naar uitziet kun je de game redelijk als een doorsnee shooter spelen.

Was in het eerste deel namelijk je succes binnen de vuurgevechten afhankelijk van je statistieken, nu gaat het meer om je shooting skills. Wel is het mogelijk om augmentations te gebruiken en wapens te upgraden, maar daarover later meer. Deus Ex 3 zal een cover-systeem kennen zoals we dat kennen uit Gears of War en als je schuilt, dan verandert je standpunt naar third person. Tevens zal je automatisch geheeld worden als je even niet midden in de actie zit.

Even slikken
Dat zal wellicht voor de fans van het eerste uur even slikken zijn, aangezien de ontwikkelaar hiermee afstapt van het combat-principe van het eerste deel. Toch is het niet verkeerd dat Eidos Montreal de gameplay op bepaalde punten moderniseert, aangezien er in acht jaar natuurlijk wel het nodige is veranderd. Het is alleen de vraag of dit niet ten koste zal gaan van de diepgang.

Deze diepgang zal waarschijnlijk vooral te vinden zijn in het spelverloop, waarin de speler ontzettend veel keuzemogelijkheden moet gaan hebben. Je zult vaak genoeg te maken krijgen met groeperingen waarvan je niet direct weet wat hun plannen zijn en of deze oprecht zijn. Jij zult je weg hierin moeten vinden en goed over beslissingen moeten nadenken, aangezien al je keuzes invloed hebben op het spelverloop. Tevens heeft de ontwikkelaar aangegeven dat Deus Ex 3 meerdere eindes zal kennen, afhankelijk van jouw acties.

Daarbij kun je de game op verschillende manieren spelen. Zoals gezegd kun je de game simpelweg als shooter spelen, maar je kunt bijvoorbeeld ook stealth toepassen of bijvoorbeeld proberen met praten verder te komen. Daarbij kan een Deux Ex-game natuurlijk niet zonder de hack skill en ook deze is weer vertegenwoordigd. De ontwikkelaar geeft aan dat elke situatie op verschillende manieren op te lossen zal zijn.

RPG-systeem

Dit zal echter wel afhankelijk zijn van de manier waarop je jouw personage ontwikkelt. Deus Ex 3 zal gebruik maken van een bekend RPG-systeem waarin je ervaringspunten verdient en hierdoor in level zal stijgen. Daarbij kun je jouw zuurverdiende punten spenderen aan de genoemde augmentations. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan upgrades die ervoor zorgen dat een hoge val minder schade zal opleveren, maar ook combat-technieken waardoor je bijvoorbeeld door een muur heen kan slaan, om zo een tegenstander vakkundig zijn nek te breken. Daarbij zijn er sociale augmentations aanwezig om zo bijvoorbeeld je voordeel te doen tijdens gesprekken.

De shooter-fans zullen hun punten echter liever spenderen aan het upgraden van hun wapens. Er is nog weinig bekend over deze wapens, maar de ontwikkelaar laat in ieder geval weten dat de munitie niet voor elk wapen gelijk zal zijn, zoals wel het geval was in het tweede deel. Eidos Montreal benadrukt dat je als speler je echt moet specialiseren in de augmentations of het upgraden van je wapens, aangezien je nooit genoeg punten hebt voor beiden. Het kiezen lijkt dan ook een belangrijke factor te worden in Deus Ex 3, wat RPG’ers natuurlijk alleen maar toe zullen juichen.

Het kan nog alle kanten opgaan met Deus Ex 3, maar de eerste tekenen zijn in ieder geval positief. De ontwikkelaar heeft goed gekeken naar de sterke punten van het eerste deel, houdt rekening met de minpunten van het tweede deel en lijkt een aantal elementen op een slimme manier te moderniseren. Zeker een titel om in de gaten te houden als je een fan bent van Deus Ex en tevens voor diegenen die weer eens een RPG willen spelen die zich niet afspeelt in de bekende fantasy-setting met elfjes en riddertjes. Deus Ex 3 is momenteel enkel bevestigd voor de pc, maarverschijnt wellicht ook voor de Xbox 360 enPS3.

Platform:PC | Release: nog niet bekend