AMSTERDAM - Was je een half jaar geleden nog een patser als je een 24 inch scherm naast je pc had staan, Iiyama legt de lat nog wat hoger: de E2607WS-1 is een scherm van maar liefst 26 inch. En hij is nog betaalbaar ook.

Een pc-scherm kan nooit te groot zijn. Oké, het is niet ideaal om je hoofd te moeten draaien om de zijkanten van je beeldscherm te kunnen zien, het is immers geen tenniswedstrijd. Maar daar heb je bij 24 inch monitoren nog geen last van. En ook van Iiyama’s nieuwe 26 inch scherm krijg je geen verrekte nekspieren. Wel is het scherm net weer een slagje groter en daar hoor je ons als gamers echt niet over klagen.

1920 bij 1200

Bij de E2607WS-1 is de beelddiagonaal zo’n 5 centimeter langer dan bij een 24 inch scherm. Dat lijkt op papier misschien niet veel, maar als je ervoor zit, merk je het absoluut. Hoe groter het scherm, des te meer je opgaat in je games, en dat is bij dit apparaat niet anders. De resolutie is overigens niet meegegroeid, die is nog steeds 1920 bij 1200.

Iiayma heeft het scherm vrij sober, maar toch stijlvol vormgegeven. Er zit een smalle zwarte lijst rond het scherm. Menuknoppen zijn onderaan geplaatst, waardoor ze netjes uit het zicht worden gehouden. Doordat de functies van deze toetsen in reliëf worden weergegeven op de voorkant van het frame, en dus niet met anderskleurige letters, is de bediening niet ideaal in slecht verlichte ruimtes. Verder is de monitor niet in hoogte te verstellen of naar links of rechts te draaien. Je kunt hem wel iets naar voren of achteren kantelen.

Mooi en kleurrijk

De specificaties van het apparaat zijn heel behoorlijk. De helderheid bedraagt 300cd/m2 en het contrast is 4000:1, als je ACR (Iiyama’s variant van dynamisch contrast) inschakelt. Met een responstijd van 5ms is de E2607WS-1 ideaal voor games. Zelfs de snelst bewegende beelden worden vloeiend weergegeven en er is dus absoluut geen sprake van ghosting. Verder heeft het scherm ingebouwde speakers. Deze doen hun taak prima, al levert een willekeurig 2.1-setje natuurlijk al snel een dieper en ‘bassiger’ geluid op.

Omdat het scherm niet over een glossy glaslaagje beschikt, glanzen de beelden niet zo erg als bijvoorbeeld op de HP Pavillion W2408H. Maar alsnog ogen games scherp en kleurrijk. De resolutie van 1920 bij 1200 mag dan iets meer opgerekt zijn dan op een 24 inch scherm, tijdens het gamen merk je daar weinig van. Bovendien beschikt het beeldscherm over alle aansluitingen die je van een dergelijke monitor mag verwachten. Naast de aloude analoge D-sub-aansluiting, zitten er dus ook DVI- en HDMI-poorten op. Daardoor is het scherm niet alleen te gebruiken om je pc-games op weer te geven, maar ook als een Full HD-paneel voor Xbox 360- en PS3-games.

Betaalbaar en snel

Gezien het prijskaartje (de monitor is al verkrijgbaar voor een kleine 350 euro) is het niet verrassend dat er een zogeheten TN-paneel in zit. Dit TFT-type is betaalbaar en snel, maar levert niet al te beste kijkhoeken op. Hoewel de officiële specificaties spreken van een kijkhoek van 170 graden, is die in de praktijk toch wat kleiner, zeker als je dicht op het scherm zit. Zolang je er echter recht voor zit, zul je hier niet al te veel last van hebben.

Uiteraard kunnen we ook dit TN-scherm niet echt aanraden voor serieus grafisch werk, zoals foto’s en films bewerken. Het scherm is in die gevallen niet in staat om de kleuren zo realistisch weer te geven als je zou willen. Maar in deze prijsklasse is dat absoluut geen schande. Als je geen fotografisch oog hebt, is deze pixelpatser ideaal om mee te gamen en films te kijken.

Mocht je een krachtige game-pc hebben staan en een monitor willen aanschaffen die daar volledig gebruik van weet te maken, dan is Iiyama’s nieuwe ProLite E2607WS-1 echt een aanrader. Het grotere formaat van 26 inch helpt absoluut om je weer net wat meer op te laten gaan in je games. Ook consolegamers die een betaalbaar Full HD-scherm zoeken voor hun PS3 of Xbox 360 (met HDMI), doen er goed aan dit schermpje te checken. Dat de monitor niet in hoogte is te verstellen, is jammer. Maar verder wordt er niet aan prestaties ingeleverd, terwijl de prijs toch echt wel aan de zachte kant is. Check wel even of je computertafel groot genoeg is.

Specificaties:
- Iiyama ProLite E2607WS-1, 26 inch
- Responstijd: 5ms (2ms grey-to-grey)
- Helderheid: 300cd/m2
- Contrastverhouding: 1000:1 (4000:1 dynamisch)
- Type beeldpaneel: TN
- Kijkhoek horizontaal/verticaal: 170°/170°
- Standaardresolutie: 1920x1200

- Aansluitingen (in): D-Sub, HDMI, DVI-D, audio-in (mini-jack)

- Verstelbaarheid: naar voren/achteren kantelen
- Speakers: 2x5W
- Gewicht: 8,3 kg