AMSTERDAM - MadWorld wordt zonder twijfel een van de meest gewelddadige games van 2009 en hoewel er nog veel onduidelijkheid bestaat rond deze titel van PlatinumGames weten we één ding in ieder geval zeker. MadWorld gaat een geheel nieuwe betekenis geven aan de term ‘blood

Sinds uitgever SEGA eerder dit jaar aankondigde dat de game in 2009 naar de Wii zal komen, is MadWorld een van die weinige games waar iedere gamer toch op zijn minst nieuwsgierig naar is.

Het unieke grafische stijltje in combinatie met de keiharde actie en de besturing met de WiiMote maken het namelijk een game waar hetwerkelijk nog alle kanten mee op kan gaan. Niemand durft dan ook met zekerheid te zeggen of we hier te maken hebben met een regelrechte topper of dat het uiteindelijk niets meer blijkt te zijn dan een hoop heisa om niks.

Maar gezien de reputatie van de heren bij PlatinumGames (Viewtiful Joe, Okami) krijgen we hier in ieder geval te maken met een unieke game-ervaring.

Geweldsspektakel

Middelpunt van dit geweldsspektakel is Jack en deze Duke Nukem achtige hoofdpersoon doet mee aan een spelshow genaamd Death Watch. Wat volgt is een game waarin alles zal draaien om extreem geweld en waarbij het bloed met liters tegelijk om je oren zal vliegen.

En doordat de game geheel zwart/wit is, knalt het rode bloed werkelijk van het scherm, waarmee MadWorld een sfeertje neerzet dat we nooit eerder in de game hebben gezien.

Details

Toen PlatinumGames met de eerste details naar buiten kwam, werd meteen duidelijk dat de kettingzaag aan Jack’s arm zijn primaire wapen zou worden. De manier waarop hij hiermee iedereen op zijn pad op brute wijze te lijf ging wees dan wel op een bijzonder toffe gameplay, het zou ook best eens snel eentonig kunnen worden als dit daadwerkelijk de kern van de game zou blijken te zijn. Gelukkig kwam producer Atsushi Inaba de afgelopen weken met flink wat nieuwe informatie naar buiten en één ding is zeker, er komt heel wat meer bij kijken dan het simpelweg doormidden zagen van je tegenstanders.

Creatief bloedvergiet
Vooral de interactie met de omgeving zal een belangrijk spelelement zijn en met behulp van items en objecten om je heen zal je op zeer veel verschillende (en vooral creatieve) manieren voor het nodige bloedvergiet moeten zorgen.

Zo laten onlangs verschenen trailers zien hoe Jack met behulp van afvalcontainers vijanden doormidden breekt, ze tot een vage brij van ledenmaten verpulvert met ronddraaiende tandwielen en hoe hij groepen vijanden tegelijk onder een stampend plateau met spijkers verplettert.

Dit samen met de reeds bekende beelden van onder andere verkeersborden die door ogen worden gespiest en vijanden die op een puntige muur zijn geprikt, lijkt de gameplay toch zeker over de nodige afwisseling te beschikken.

Het uitmoorden van ieder level zal natuurlijk niet alleen een stuk leuker zijn met tal van mogelijkheden om je heen, ook krijg je meer punten als je de vijanden op een creatieve manier om het leven weet te brengen. Verder zal Jack naast zijn vertrouwde kettingzaag ook nog tal van andere wapens in handen krijgen naarmate je verder komt in de game.

Verminken

Volgens PlatinumGames is MadWorld een exclusieve Wii-titel geworden omdat deze console het als enige platform mogelijk maakt de game te besturen zoals deze in de ogen van de ontwikkelaar bedoeld is.

Het schoppen, slaan, verminken, aanrijgen en simpelweg mishandelen van je tegenstanders moet met deze bewegingsgevoelige besturing namelijk alleen nog maar intenser en bruter worden. De spelshow waar Jack in rondloopt zal trouwens geheel in stijl van de game worden voorzien van een overdreven voice over die de acties van de hoofdpersoon voorziet van cliché-grappig en sarcastisch commentaar.

Hiermee lijkt de game een aparte mix neer te gaan zetten tussen keiharde actie en lichtvoetige humor, iets dat dus ook duidelijk terug te vinden is in de unieke grafische vormgeving van de game.

Bloodbath Challenge-minigames

Naast de bloederige singleplayer campaign zullen ook de Bloodbath Challenge-minigames een belangrijke rol spelen in MadWorld. Het idiote Man Darts (waarbij mensen als dartpijl worden gebruikt) is al uitgebreid besproken in de vorige special over MadWorld, maar er is inmiddels ook een nieuwe minigame bekend gemaakt: Death Press.

Hierin moet Jack binnen een minuut een bende vijanden in een kuil zien te gooien waar een puntig plafond om de zoveel seconden naar beneden stampt. Je raadt het natuurlijk al, moord zoveel mogelijk gasten uit binnen die zestig seconden. Deze minigames zijn overigens in een hotseat-multiplayer te spelen dus dit lijkt vooral met vrienden op de bank erg tof te gaan worden.

De release van MadWorld met zijn extreme geweld, emmers bloed en het unieke grafische stijltje zal vooral voor de volwassen Wii-bezitter goed nieuws betekenen. Met name de toevoeging van de toffe minigames, de interactie met de omgeving en de besturing met de WiiMote lijken van deze game meer te maken dan een doorsnee actietitel. MadWorld kent echter één groot probleem, hij staat namelijk pas gepland voor een release in maart 2009.

Platform: Wii | Release: 27 maart 2009