Ken je de game nog die een mix tussen GTA en Mercenaries was? Just Cause, helemaal goed. Hoewel de game het niet zo goed deed, komt er toch een tweede deel van.

Het lijkt dan ook meer op een goedmaker dan een vervolg. Alle minpunten uit het originele deel zijn verwijderd of beter uitgewerkt. Sowieso komt agent Rico weer terug met zijn grappling hook, maar deze keer niet naar het kleine eiland dat we al kennen, maar we gaan naar een eiland van ruim 1000 vierkante kilometer. Het eiland heet Panau en is deze keer niet alleen maar tropisch bebost.

Woestijnen, steden en bergachtige landschappen zul je ook tegenkomen. En met het verschrikkelijk grote aanbod in voertuigen, zit er altijd eentje tussen die het beter doet op dat ene specifieke terrein. In Just Cause voelde nagenoeg elke auto hetzelfde aan, maar dat is niet meer zo in deel 2. Je zult merken dat de ene vierwieler het veel beter doet in het zand dan de ander. Ook wegligging en gewicht spelen een grote rol.

Dweil op wielen
 

En stond je vroeger nog als een levenloze zak op het dak van zo’n dweil op wielen, nu leef je weer. Je kunt over de hele auto klimmen om kogels te ontwijken van de mensen die vanuit de auto op je proberen te schieten. De kunstmatige intelligentie is ook nogal opgepoetst. Ze weten nu wat je aan het doen bent, weten hoe gevaarlijk je bent en nemen besluiten over hun acties die ze hebben aangepast aan jouw gedrag. En dat is nog niet alles. Ben je echt vervelend en heeft de AI het gevoel dat ze het niet redden, dan roepen ze anderen op en zetten ze tactische manoeuvres in om het je echt moeilijk te maken.

Maar wie zijn deze keer eigenlijk de vijanden? Het zijn niet de rebellen op het eiland, maar de overheid. Deze wordt geleid door dictator Baby Panay. Hoe je met zo’n naam dictator kan worden weten we ook niet, maar hij moet afgezet worden. Ook ben je overigens op zoek naar je voormalig leidinggevende, aangezien hij zich aangesloten schijnt te hebben bij deze dictator. Alleen kun je het niet opnemen tegen deze twee mannen. Je hebt daar toch echt wat hulp bij nodig.

Chaos
 

Je kunt vrienden worden met de rebellen op het eiland. Zij kunnen jouw hulp goed gebruiken om sterker te worden en jij hebt hun hulp nodig om je doel te bereiken. Je maakt de rebellen sterker door heel veel chaos te stoken op het eiland. Hoe je dat doet is aan jou. Door die chaos kunnen rebellen veel makkelijker aanvallen lanceren op de regering en daarmee veel meer schade doen aan de leidinggevende. Dit maakt jouw doel uiteindelijk wat makkelijker om te behalen.

De vrijheid om te doen wat je wilt, moet een belangrijk onderdeel gaan worden binnen Just Cause 2. De ontwikkelaar neemt GTA als voorbeeld en zegt dat je daar erg gelimiteerde vrijheid hebt. Uiteindelijk is daar alles toch nog steeds best lineair. In Just Cause 2 wordt vrijheid ook echt vrijheid. Je hebt ook geen side missions meer om verder te komen en meer dingen te bereiken. Dat zul je zelf moeten zien te regelen. Je begint het spel dan ook met niets anders dan de kleding die je aan hebt en de skills die je hebt geleerd.

Grappling hook
 

En daaronder valt natuurlijk ook de grappling hook die je vroeger gebruikte om jezelf aan auto’s vast te kleven en er achteraan te vliegen met je parachute. Nu kun je er meer mee. Natuurlijk kun je nog aan auto’s hangen, maar je kunt ook andere dingen aan je haak hangen en deze meeslepen. Zelfs vijanden kun je aanhaken en achter je jeep meeslepen om zo een rondje te maken door de stad.

Maar je hebt ook wapens nodig om je opstand te beginnen. En die krijg je, meer dan in het vorige deel. En ook hier heb je de vrijheid om ermee te doen wat je wilt. Elk wapen is volledig te customizen en uit te breiden met nog meer dodelijke accessoires. Je krijgt dus genoeg speelgoed om de wereld te slopen en om de regering uiteindelijk af te zetten.

Just Cause was een game die vol zat met bugs en ook niet heel uitdagend was. Just Cause 2 heeft vooralsnog alles in huis om wel een succes te worden. Complete vrijheid op een gigantisch eiland waarop alles tot in de puntjes uitgewerkt lijk te zijn. Alle fouten uit het vorige deel lijken verdwenen te zijn en er is meer bijgekomen om je nog beter te kunnen vermaken. Wij zijn alleen bang dat de game wat te simpel en eentonig wordt, want de ontwikkelaar blijft nogal hameren op een zeer toegankelijke game. Dat vertaalt vaak in heel makkelijk en veel van hetzelfde.

Platform: PS3, Xbox 360, pc | Release: 2009