AMSTERDAM - Met Lord of the Rings: Conquest komt Pandemic Studios volgende maand met een game waarin we niet alleen de epische veldslagen uit de films nog eens dunnetjes kunnen over doen, ook mogen we eindelijk aantreden als strijders in het duistere leger van Sauron.

Conquest lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige hack ’n slash game te worden waarin de speler middenin de grote strijd om Middle-earth wordt gegooid. \

En hoewel dit in essentie ook precies datgene is wat de game doet, biedt de alternatieve verhaallijn zelfs voor de meest doorgewinterde Lord of the Rings-fan meer dan genoeg reden om deze game straks te gaan spelen. Want wat als Frodo in zijn missie faalde en nooit de kans kreeg om de ring te vernietigen?

Aanhangers van Sauron

 

In Conquest zal het niet alleen mogelijk zijn om als heldhaftige medestrijders van de Fellowship te spelen, maar krijgen ook de aanhangers van Sauron eindelijk een game waarin ze de lieve Hobbits en elven eens serieus klop kunnen geven. Dit doordat de laatste helft van de game zich volledig afspeelt aan de kant van het kwaad in de Evil Campaign.

Een origineel concept dus, maar het zorgt er wel voor dat de eerste helft aanvoelt als het uitzitten van de tijd, totdat je eindelijk als slechte strijder Frodo Balings mag gaan aftroeven op het moment dat hij met de ring boven het vuur hangt.

De eerste helft van de game bestaat logischerwijs dus uit de Good Campaign en hierin komen vrijwel alle bekende veldslagen uit de films voorbij.

Je krijgt in die levels dan bijvoorbeeld de opdracht een aantal punten te veroveren of constructies te vernietigen om zo het gevecht te winnen. Maar hoe je dit wilt doen is verder geheel aan jou als speler. In Conquest krijg je namelijk de keuze uit vier verschillende klassen strijders waarmee je kunt spelen.

Geschikt

Zo zijn voor de close combat gevechten de krachtige Warriors en Scouts het beste geschikt maar vecht je liever van een afstand om als een soort sniper te werk te gaan dan kun je beter kiezen voor de Mage of Archer. Doordat deze klassen erg verschillen in kracht, snelheid en wapens is het handig dat je hier tijdens de game ook tussen mag schakelen.

Hoewel deze functie in de previewcode nog niet bleek te werken zal het er voor zorgen dat je straks niet een compleet level opgescheept zit met een strijder waar je eigenlijk niet zoveel mee kunt. Toch haal je de meeste voldoening uit het bruut om je heen slaan op het strijdveld met een Warrior. Want het blijft gewoon ontzettend lekker om meerdere Orcs met een goed geplaatste combo werkelijk meters de lucht in te slaan.

Evil Campaign

Zodra je de eerste helft van de singleplayer achter de rug hebt, kom je terecht in de Evil Campaign en deze begint al meteen met een klopjacht op Frodo die in Mount Doom de ring zal gaan vernietigen.

Het mag geen verrassing zijn dat wanneer je de ring hebt teruggewonnen je samen met Sauron Middle-earth stukje voor stukje moet ziet terug te veroveren met als hoogtepunt een strijd in de thuisbasis van de vrolijke Hobbits. En als je er altijd al van hebt gedroomd om alles in de vredige Shire eens compleet kort en klein te slaan, dit is je kans!

Doordat Conquest over deze verschillende campaigns beschikt, krijg je de kans om met alle bekende gezichten uit de films te spelen. En dit is een aangename afwisseling tijdens de vele gevechten die al vrij snel eentonig zullen worden. Want hoewel figuren als Gandalf en Saroman bijna hetzelfde spelen als de eenvoudige soldaten zijn ze door hun extra kracht of snelheid vaak in staat om de uitkomst van een strijd te beslissen. Speel je bijvoorbeeld met Aragorn dan zal hij een stuk sneller zijn dan de reguliere Warrior en beschikt hij over een krachtiger wapen en een paar zeer vette combo’s.

Zwabberen

Toch kent de gameplay ook een groot mankement. De besturing in de door ons gespeelde preview-versie was namelijk alles behalve lekker te noemen. Doordat de strijder overgevoelig is voor de kleinste bewegingen van de analoge stick zal je constant zwabberend door de vechtende massa rennen en lijken goedgeplaatste aanvallen eerder op toevalstreffers dan op daadwerkelijk strak uitgevoerde combo’s.

Daarnaast is ook het aanvalssysteem niet erg divers omdat je slechts drie aanvalsknoppen hebt die in kracht variëren. Deze kun je dan nog wel extra sterk maken door de linker trekker in te drukken of door bepaalde combo’s te maken, maar het verveelt toch allemaal net iets te snel. Gelukkig krijgen we naast de uitgebreide singleplayer campaigns straks ook nog twee multiplayer-modi en kunnen we de game zowel offline als online in co-op spelen.

De epische veldslagen in Conquest zijn natuurlijk verplichte kost voor iedere Lord of the Rings-fan en de creatieve toevoeging van de Evil Campaign zorgt ervoor dat de franchise alles behalve uitgekauwd aanvoelt. Iedereen die niet kan wachten om met deze hack ’n slash game aan de slag te gaan, hoeft hier in ieder geval niet lang meer naar uit te kijken want de game zal volgende maand al in de winkels verschijnen. Het is alleen wel te hopen dat ontwikkelaar Pandemic Studios in de uiteindelijke versie de besturing onder handen heeft genomen en dat de combat wat meer afwisseling krijgt.

Platform: PS3, Xbox 360, DS, pc | Release: 16/01/2009