We testen wel vaker een tv, maar Pioneers PDP-LX5090 spant toch echt de kroon. Dit plasmamonster is absurd groot en voor de meesten van jullie onbereikbaar duur. Maar wat is ’ie toch goed.

We zijn altijd blij als er een gloednieuwe monster-tv wordt afgeleverd voor een test. We kregen er de laatste tijd echter zoveel ineens binnen, dat was geen pretje meer. We moesten kilo’s afvallen, om tussen de stapels dozen door in ons testlab te komen. Inmiddels lusten we Sonja Bakker rauw. Al moeten we toegeven: die Pioneer PDP-LX5090 was het waard.

Benauwde portemonnee

Dit nieuwe plasmamodel van Pioneer is echt een monster. Tenminste, wat formaat betreft. De beelddiagonaal meet een slordige 50 inch, ofwel 127 centimeter. Met afmetingen van 1,23 meter breed en 72 centimeter hoog is dit een scherm een aanslag op je interieur: je moet er maar plaats voor hebben. En je portemonnee krijgt het er ook benauwd van, want een adviesprijs van 3999 euro is geen kattenpis.

Heb je dat bedrag echter over voor een HD-tv, dan hoef je niet verder te zoeken. Deze nieuwe plasma-tv in Pioneers bekroonde KURO-serie is namelijk echt de crème de la crème op tv-gebied. Dat het scherm Full HD is, mag bijna een bijkomstigheid genoemd worden. Wat deze tv echt goed maakt, is zijn geweldige contrast: de verhouding tussen het witste wit en het zwartste zwart bedraagt bij deze tv niet minder dan 100.000:1 (en dit is géén typefout).

Het allerbeste zwart

Deze bizar hoge contrastratio is tot stand gekomen door verschillende verbeteringen die Pioneer in de loop der jaren heeft doorgevoerd in haar, toch al niet misselijke, lijn plasmatelevisies. Nieuw is bijvoorbeeld de zogeheten Waffle Rib Structure. Deze technologie zorgt ervoor dat het fosfor, dat binnen een pixel licht afgeeft, meer oppervlak krijgt om zijn licht af te geven, zonder dat dit over kan vloeien naar een andere pixel.

Dit klinkt allemaal heel technisch, maar waar het in feite op neerkomt is dat deze Pioneer het allerbeste ‘zwart’ laat zien van alle tv’s, die we ooit gezien hebben. En het resultaat daarvan is dat ook andere kleuren hierdoor beter tot hun recht komen. ‘Schitterend’ is maar een woord. Om de extreme kwaliteit van dit scherm echt te bevatten, moet je het eigenlijk gewoon gezien hebben.

Uiterste nauwkeurigheid

Een mooi plaatje – of in dit geval, het mooiste plaatje – alleen zegt nog niet alles, zeker niet voor gamers. Het moet ook allemaal snel genoeg reageren op de knoppen die je indrukt op de controller. Door al die tientallen beeldverbeterende technieken die de tv op zijn input loslaat, zou je misschien verwachten dat de beelden merkbaar gaan achterlopen. Maar niets is minder waar. Zelfs games die uiterste nauwkeurigheid vereisen werken prima op dit plasmabeest.

Gezien zijn enorme formaat kunnen we voor gamegebruik toch een kleine kanttekening plaatsen, al is dat een logische. De Wii komt er met zijn schamele 480p-resolutie een beetje bekaaid vanaf. Ook voor tv-kijken geldt dat je maar beter niet analoog of met een SD-digitale ontvanger moet werken. Een HD-ontvanger is echt een must.

Uit je dak

Speel je echter op de Xbox 360 of PS3, of sluit je er een pc op aan, dan ga je absoluut uit je dak. Zoals gezegd is de beeldkwaliteit echt van uitzonderlijk hoog niveau. Het enorme formaat zorgt er ondertussen voor dat je volledig door je games (en films natuurlijk) wordt opgeslokt.

Als we dan al een nadeel moeten bedenken, behalve natuurlijk het gigantische prijskaartje, is het dat het menu van de tv aanvoelt als een oerwoud. Dit is echter een noodzakelijk kwaad, aangezien er zoveel opties en beeldverbeterende functies in Pioneers tv zitten, dat het moeilijk anders had gekund. Je krijgt in elk geval de kans om alles, maar dan ook echt alles, in te stellen zoals je zelf wilt, al zijn er natuurlijk altijd nog de handige presets voor games, films en andere gebruikssituaties.

Over de Pioneer PDP-LX5090 kunnen we kort zijn: kwijl. Dit is de ultieme televisie voor iedere gamer met een HD-console of pc naast het tv-kastje. Omdat er ook de ultieme prijs voor neer moet worden gelegd, is het scherm lang niet voor iedereen weggelegd. Mocht je echter nog vierduizend euro over hebben na de aanschaf van je derde Lamborghini, zoek dan niet verder. Natter kan een droom namelijk niet worden.

Specificaties
Pioneer PDP-LX5090 50 inch plasmatelevisie
Maximale resolutie: Full HD, 1920 x 1080
Helderheid: 1500cd/m2
Contrast: 100.000:1
Speakers: 2 x 18W

Aansluitingen (in): scart (3x), HDMI (3x), D-sub, component, composiet, audio-in (mini-jack), usb, antennekabel

Aansluitingen (uit): audio-uit analoog (cinch en mini-jack), audio-uit digitaal (cinch en optisch)

Afmetingen: 123,3 x 72,3 x 9,3 centimeter
Gewicht: 33,5 kilo