Special: Nyko Wing

De Nyko Wing is volgens de hardwaremaker beter dan Nintendo’s Classic Controller. Is dat ook zo? GameZ.nl onderwerpt deze joypad aan een grondige playtest.

Retro-gaming is helemaal in op alle consoles, maar staat toch vooral centraal op de Nintendo Wii. Via de Virtual Console kunnen gamers oude klassiekers tegen betaling downloaden voor talloze platformen. Hier heb je echter wel een andere joypad voor nodig, de WiiMote wordt namelijk niet ondersteund.

Wie nog beschikt over een GameCube-controller kan die gebruiken voor het spelen van Virtual Console-games. Dan zit je jammer genoeg wel met een draadje te spelen. Nintendo’s eigen Classic Controller werkt prima, maar heeft een onhandige constructie. Je moet je joypad namelijk met een draadje aansluiten op de Wii Mote. Dan zit je dus onhandig met de WiiMote op schoot. Dat kan toch beter?

Aan de slag

Met die gedachte is de Nyko Wing dus ontwikkeld. De controller maakt gebruik van een eenvoudig opzetstukje dat aan de onderkant van de WiiMote wordt bevestigd. Daarna is het kwestie van de WiiMote synchroniseren met de Nyko Wing via een simpele druk op de knop en je kan aan de slag.

De controller voelt stevig aan, maar is wel licht qua gewicht. De Nyko Wing is wel erg compact en daardoor minder geschikt voor mensen met wat grotere handen. De analoge sticks zijn soepel, maar wel stug. Helaas zitten ze wel te dicht bij elkaar, maar dat is een euvel waar de Classic Controller van Nintendo ook last van heeft.

Het plaatsen van twee schouderknoppen zowel links als rechts scheelt ruimte, maar maakt het lastig om de binnenste knop in te drukken. Iets wat in sommige games lastig kan zijn. Ook is de D-pad wat losser en daarom minder nauwkeurig. Een serieus minpunt, zeker als je games speelt zoals Street Figher 2 of andere 2D-fighting games.

De Nyko Wing is een echte draadloze controller voor WiiWare- en Virtual Console-spellen. Het systeem dat Nyko hiervoor heeft ontwikkeld werkt zeer goed. Geen onhandige WiiMote op je schoot dus. Als joypad vind is de Nyko Wing redelijk, maar niet geschikt wanneer je grote handen hebt. De controller is licht, maar stevig en voelt niet goedkoop aan. De analoge sticks zijn lekker stroef, maar zijn veel te dicht bij elkaar geplaatst. Verder zijn de schouderknoppen niet optimaal en is de D-pad helaas toch een stukje minder nauwkeurig.

Adviesprijs: €34,99

Tip de redactie