Sinds enkele jaren pakt ontwikkelaar Sports Interactive iedere herfst flink uit met de Football Manager-serie. Ook dit jaar valt er weer een nieuwe game in de reeks te bewonderen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het grootste minpunt van de serie is dat het spel in het begin altijd erg veel bugs bevat. Ook dit kent de originele versie weer een aantal vervelende foutjes, waardoor je ploeg bijvoorbeeld ontzettend veel blessures oploopt. Tegelijk met de release kwam er ook al een 9.1 patch die veel problemen oplost. Helaas duurt het altijd een paar patches voordat het spel eindelijk bug-vrij is.

Driedimensionaal voetbal

Gelukkig is er ook veel goed nieuws dit jaar. Sports Interactive adverteerde veel en groots voor hun nieuwe game, aangezien deze in hun ogen een revolutie is. De ontwikkelaar introduceert dit jaar een 3D-engine voor de wedstrijden in de serie. Een leuke en interessante toevoeging voor de serie, ware het niet dat FIFA Manager dit al enkele jaren geleden introduceerde.

De 3D-wedstrijden zien er redelijk uit en het geheel verloopt op zich soepel. Helaas gebeuren er veel rare dingen op het veld. Zo zal een hoge bal vaker op de rug van je spits vallen, wordt er vaak gescoord uit een uittrap van je keeper en zullen spelers soms doelloos ronddraaien en de bal verspelen (meestal resulterend in een tegendoelpunt). Hopelijk lost men dit soort kleine dingen op in de komende patches. Voor de spelers die de 2D-wedstrijd prefereren, is er overigens gewoon weer de 2D-modus.

Gamers hebben via de zogenaamde ‘widgets’ de mogelijkheid om alle gewenste informatie op te roepen op het wedstrijdscherm. Hierdoor heb je een compleet overzicht van je eigen wedstrijd, maar ook van de wedstrijden van je concurrenten. Daarbij kun je aanwijzigingen van je assistent-manager bekijken, die handige tips combineert met opmerkingen over dodelijke gaten in je team.

Assistentie bij de club

Wat vooral opvalt aan Football Manager 2009 is dat je wat meer aan het handje genomen wordt. Kon je bij eerdere versies je nog afvragen wat voor invloed de tactische instellingen nou precies hadden, deze keer heb je een assistent bij de hand. Op het moment dat je jezelf als manager aanmeldt bij de club, is zijn grotere aanwezigheid al te merken. Je ontvangt een uitgebreid verslag over de geschiedenis en gewonnen prijzen van de club, alsmede een breed teamverslag.

Ook zal je assistent aangeven waar de gaten in je ploeg zitten en voorstellen maken om spelers te kopen om deze gaten op te vullen. Hierbij wordt rekening gehouden met reputatie en financiële middelen van je ploeg. Hierdoor krijg je dus niet bij FC Zwolle het voorstel om Kakà te kopen.

Tijdens de wedstrijd zal de assistent je ook met raad en daad bijstaan. Dit is zeker voor de nieuwe managers erg handig, aangezien deze ook tips geeft voor kleinere instellingen. Zo zal hij het bijvoorbeeld opmerken als een speler gewend is om veel te dekken, terwijl hij in jouw opstelling in de zone moet verdedigen. Ook zal hij aangeven wanneer je bepaalde spelers korter moet dekken, of hard moet aanpakken. Dit kan er in resulteren dat je back die lepe vleugelaanvaller eens flink laat schrikken of uit de wedstrijd schopt, wat natuurlijk beter is voor je kansen in de wedstrijd.

Persconferenties
Het mediagedeelte is ook weer sterk verbeterd. Zo zal het voorkomen dat je bod op een bepaalde speler uitlekt, waardoor de interesse stevig groeit. Bij grotere clubs zullen de transfergeruchten alleen nog maar meer aanzwellen en zul je geconfronteerd worden met interesse in spelers waar je nog nooit naar omgekeken hebt.

Dit is iets wat je in je voordeel kunt gebruiken. Je kunt op deze manier namelijk goede spelers leren kennen waar je eerder niet aan gedacht had. Daarnaast kun je via het geruchtenscherm ook talenten vinden, doordat andere grote clubs geïnteresseerd zijn in deze speler.

Ook is er een nieuwe toevoeging in de vorm van persconferenties. Zo zul je bij je aanstellingen, het begin van het nieuwe seizoen en belangrijke wedstrijden moeten deelnemen aan een persconferentie. In het begin is dit zeker leuk, aangezien je ook zelf quotes kunt laten noteren. Helaas begint het na een tijdje wel te vervelen, aangezien je vaak dezelfde vragen krijgt. Dit had Sporst Interactive dus wel iets beter mogen uitwerken.

Bol van kleine veranderingen

Een optie hierbij is om je assistent-manager naar de persconferentie te sturen, in plaats van zelf aanwezig te zijn. Meestal veroorzaakt dat geen problemen, maar net als echte mensen heb je ook hier je assistent niet in de hand. Het kan voorkomen dat hij uitspraken doet waar je spelers niet vrolijk van worden, wat weer zijn weerslag kan hebben op de aankomende wedstrijd.

Football Manager 2009 staat verder bol van de kleine veranderingen. Zo kun je voor het eerst je als vrouwelijke manager uitgeven, een leukigheidje voor de dames onder de voetbalsimmers. Verder zijn er in-game allemaal kleine dingen toegevoegd, zoals talentendagen, waarbij jonge en transfervrije spelers in twee teams tegen elkaar spelen. Ook kun je jouw spelers vragen om bepaalde ‘moves’ aan te leren. Daarbij kun je denken aan het hard inschieten van vrije trappen, of het plaatsen van de bal bij het schieten. Naast deze zijn er nog veel meer kleine dingen om te ontdekken.

Football Manager 2009 doet zijn naam weer eer aan, maar dat geldt helaas ook voor de kritiekpunten. Het zal wel weer een aantal weken duren voordat het spel bugvrij is, maar dan heb je ook wat. Alle veranderingen zorgen weer voor een heerlijke spelervaring en een realistischer beeld van de voetbalwereld. Het 3D-gedeelte is nog niet super, maar belooft wel veel voor de toekomst. Ook de persconferenties zijn nog niet wat ze moeten zijn, maar daar zal in de toekomst vast ook nog verandering in komen. Als je door deze dingen heen kunt kijken, is Football Manager 2009 als vanouds een toptitel. Je zult echter af en toe gewoon tegen kleine vervelende dingen aanlopen. (86%)

Platform: pc, PSP | Release: reeds verschenen