Nu Microsoft met Lips op de proppen is gekomen, zou je kunnen denken dat Sony ook eens zou kijken hoe ze het concept van SingStar kunnen vernieuwen. Het tegenovergestelde blijkt waar.

En dat is niet zo gek, aangezien SingStar op de PS2 al als een huis stond en met de online functionaliteiten op de PS3 onweerstaanbaar is voor karaoke fans. Inmiddels is SingStar Vol. 3 verschenen, dat simpelweg dertig nieuwe muzieknummers biedt, maar voor de rest hetzelfde product is als eerdere delen. Je hoeft dan ook geen extra modes of functionaliteiten te verwachten, aangezien deze simpelweg niet aanwezig zijn.

Voor de gamers die SingStar PS3 al hebben, hun console met internet hebben verbonden en geen probleem hebben om hun credit card te trekken, is dit pakket dan ook niet echt interessant. Je kunt immers ook gewoon via de online SingStore los nummers bestellen, om zo een op maat gemaakte setlist te creëren. Het probleem bij pakketten die je in de winkel koopt, blijft het feit dat je met nummers opgescheept zit die je simpelweg niet tof vindt.

Goede samenstelling

Voor de karaoke freaks die echter niet met hun PS3 ‘online’ zijn of geen credit card bij de hand hebben, is SingStar Vol. 3 een prima titel. Ontwikkelaar London Studio heeft een goede samenstelling aan meezingers op een Blu-ray disc geplaatst die vooral lekker algemeen zijn. Het betreft een mooie mix tussen recente nummers en oude klassiekers en eigenlijk zitten er weinig misplaatste nummers tussen.

Zo worden golden oldies als All Night Long van Lionel Richie, Space Oddity van David Bowie, Billy Jean van Michael Jackson en Cryin’ van Aerosmith afgewisseld met recente hits als The Way I Are van Timbaland en Viva La Vida van Coldplay. Zoals gezegd zal er altijd wel een nummer tussen zitten dat je niet ligt, maar London Studio heeft heel geslaagd nummers gekozen die lekker zijn om mee te zingen. Wat echter wel opvalt, is dat een je een aantal nummers met kopstem hoort te zingen, wat niet voor iedereen is weggelegd.

Hetzelfde principe

Zoals gezegd gaat SingStar Vol. 3 van exact hetzelfde principe uit als voorgaande delen. Zo kun je in je eentje een nummer zingen, maar ook een duet uitvoeren of de strijd aangaan met een andere zanger. Je zult telkens de tekst van een gekozen nummer voorgeschoteld krijgen en een balk die aangeeft hoe zuiver je zingt. Hoe beter je het doet, hoe meer punten je ontvangt en aan het einde van het nummer zal je een status toebedeeld krijgen naar aanleiding van je kunsten.

Daarbij kun je jezelf terughoren nadat je oervals een nummer hebt ingezongen en zelfs korte clips opnemen met behulp van de PlayStation Eye. Deze kun je vervolgens uploaden, zodat andere PS3-bezitters jouw ‘zangtalent’ kunnen bewonderen, maar ook dan moet je natuurlijk met internet verbonden zijn. Dit is overigens echt de moeite waard, aangezien je jezelf al uren kan vermaken door de clipfragmenten van anderen te bekijken.

Dit alles wordt op een overzichtelijke en logische manier weergegeven met strakke menu’s, waardoor je altijd alles rap kan vinden. Daarbij zijn alle muzieknummers voorzien van de originele clips en is de muziekkwaliteit prima. Het is echter onbegrijpelijk dat er nog steeds geen draadloze microfoons verkrijgbaar zijn voor SingStar. In de eerste trailer van SingStar PS3 waren alle draadloze microfoons te zien, maar daarna hebben we daar niks meer over gehoord. En dat doet de concurrent dan toch een stukje beter.

SingStar Vol. 3 biedt wat je er van zou verwachten, maar ook zeker niet meer dan dat. Het kan dan ook gezien worden als hetzelfde product als de vorgaande delen, maar dan met dertig andere nummers. De samenstelling van de setlist is zeker geslaagd te noemen en bevat weinig misplaatste nummers. Heb je echter SingStar PS3 al in huis, je console verbonden met het internet en geen problemen om met credit card te betalen, dan is het wellicht interessanter om je setlist per nummer aan te vullen. (72%)

Platform: PS3 | Release: reeds verschenen