Lips is de Xbox 360 variant van de exclusieve PlayStation titel SingStar. De game wordt geleverd met twee draadloze microfoons en veertig bekende nummers inclusief originele muziek en lyrics. De doe-het-zelf muziekgames zijn erg populair, maar kan Lips meekomen in het genre?

De karaoke game lijkt in eerste instantie strak uitgevoerd. De interface is redelijk makkelijk te bedienen, een zangsessie is al snel opgestart en vrienden die halverwege mee willen doen kunnen gewoon de tweede microfoon erbij pakken. De microfoons voegen daar bij wat meer gameplay toe dan enkel de mogelijkheid om er in te zingen.

Mics

De mics, zoals ze in de game heten, zijn bewegingsgevoelig en dus kun je extra punten scoren door met de microfoon de juiste moves na te doen als deze in beeld verschijnen. Tevens kun je ze als een instrument gebruiken door er op te slaan of er mee te schudden. Je kunt je mic bijvoorbeeld instellen als een tamboerijn of een DJ scratch setup. Wie niet wil zingen, kan de controller gebruiken om extra geluiden te maken, variërend van het knippen met je vingers tot publieksgejoel.

Hoewel dit op zich interessante extra ’s zijn, voegt het niet veel toe aan de spelervaring zelf. De mogelijkheden van de mic worden niet allemaal goed benut en zijn zelden een vereiste voor het halen van een hogere score. Daarbij reageert de game soms traag op wat je met de microfoon doet. Wild met de ‘sambaballen’ schudden, levert niet echt het gewenste effect op.

Johnny Cash
Ondanks de bonte verzameling van nummers die bij Lips zijn geleverd (van Kylie Minogue tot Nirvana en van Queen tot Johnny Cash), biedt de game niet zo veel uitdaging. De muziek is weliswaar divers, maar met veertig liedjes is het aanbod nog vrij beperkt, vooral omdat door die diversiteit niet alle nummers in de smaak zullen vallen.

De speler zal uiteindelijk wel content kunnen downloaden via Xbox Live en er kan een muziekspeler als een iPod worden aangesloten op de Xbox360, zodat de speler ook zijn eigen muziek kan gebruiken. Bij dit laatste verschijnen er echter weer geen lyrics in beeld, dus die moet je eerst nog uit je hoofd leren.

Zondagszanger

Hoewel, echt belangrijk zijn die lyrics niet. Je score is niet afhankelijk van in hoeverre je de tekst goed uitspreekt, maar in hoeverre je enigszins de juiste toonhoogtes aanhoudt. Door gewoon wat te neuriën of zelfs door willekeurige klanken uit te slaan kun je een nummer ook prima zingen. De scores die je daarmee haalt, zijn bepalend voor in welke categorie je zangkwaliteit valt.

De totale score van alles wat je zingt, heeft bovendien invloed op de je rang als zanger. Afgezien van de voldoening die je er misschien uit haalt als je van zondagszanger naar wedstrijdwinnaar wordt gepromoveerd, voegt dit werkelijk niets toe. Er is namelijk niets dat je met je nieuw verworven rang of score kunt doen, behalve er over opscheppen tegen andere spelers.

Speelmodes

Lips is dan ook vooral een game die bedoeld is om het met anderen te spelen. Dit is het meest uitgewerkt in de game, doordat er behalve de standaard zang-optie, verschillende speelmodes zijn waarbij spelers tegen elkaar kunnen spelen of juist samen kunnen zingen.

Bij de ‘tijdbom’ mode krijg je geheel onlogisch naarmate je beter zingt, water om de lont van een bom te doven. Bijkomstigheid is dat je daarbij gietbewegingen moet maken met de mic. In de ‘kusje’ mode moet je een man en een vrouw letterlijk naar elkaar toezingen. Hoe hoger je score hoe groter de liefde. In de ‘stemgevecht’ mode, moet je tot slot beter zingen dan je tegenstander, zodat jij de spotlights op het podium steelt.

Deze modes zorgen ervoor dat met twee of meer spelers Lips nog best een leuke avond kan vullen, vooral als je het spel zo min mogelijk serieus neemt. Een pluspunt is bovendien absoluut dat bij ieder nummer ook de originele videoclip kan worden afgespeeld. Zowel de kwaliteit van het beeld als van de muziek en de zang is daarbij gewoon goed.

Replay

Lips biedt ondanks dat het in multiplayer nog wel een aardige game is, te weinig gameplay en muziek om het lang te blijven spelen. Vooral voor ‘single players’ is de game een teleurstelling, aangezien er bijna geen progressie en uitdaging in zit, wat juist bij zou dragen aan de voldoening die je eruit haalt als je een nummer goed zingt. Bij andere muziekgames is dit veel meer het geval.

Ook voor de speler die vooral zich zelf wil horen zingen, zal Lips tegen vallen. Het stemgeluid van de oorspronkelijke zang is nooit helemaal te reduceren. Daar komt bij dat een replay-mogelijkheid waarbij de speler zijn eigen versie van het nummer terug kan luisteren (zoals in Singstar) bij Lips ontbreekt. De badkamerecho die je onder je stem kan zetten in Lips komt dan uiteindelijk toch beter uit de verf als je gewoon in je eigen badkamer zingt.

Lips is vooral een party game en is leuk genoeg om een keer met of tegen vrienden te spelen, maar in je eentje weinig interessant. De mogelijkheden van de verder prima microfoons worden niet geheel benut en te veel spelelementen, zoals echte uitdagingen en beloningen, ontbreken in de game. Daarom kan Lips, ondanks enkele leuke momenten en extra opties, niet concurreren met vergelijkbare games in het muziekgenre. (57%)

Platform: Xbox 360 | Release: reeds verschenen