Het vorig jaar verschenen Scene It? Lights, Camera, Action wist door een eentonige gameplay, een tekort aan filmfragmenten en een saaie presentatie niet echt te overtuigen als trivia-game. Ontwikkelaar Krome Studios laat echter zien dat er van fouten geleerd kan worden, want het vervolg is zonder twijfel de beste partygame voor de Xbox 360 geworden.

Net als de eerste Scene It? is Box Office Smash een trivia-game voor maximaal vier spelers waarmee onze filmkennis weer eens zwaar op de proef wordt gesteld. Van de meest recente blockbusters tot klassieke cult cinema uit de jaren vijftig, wil je een beetje succesvol zijn met de pittige vragen en puzzels die deze game je voorschotelt dan moet je werkelijk alles hebben gezien en iedere acteur bij naam en toenaam kunnen noemen.

Scene It? is de zoveelste franchise waarmee Microsoft een aanval doet op die zo felbegeerde casual markt. En om er zeker van de zijn dat deze familie-game werkelijk voor iedereen speelbaar is, zijn de opties dit keer zeer beperkt gehouden. Zo hoef je namelijk alleen maar te kiezen voor een korte of een lange versie van de game om vervolgens van de ene in de andere quiz-achtige ronde gegooid te worden. Nadeel is wel dat ook deze tweede Scene It? nog steeds geen Nederlandse schermteksten bevat en dit zal het beantwoorden van de toch al niet zo makkelijke vragen er voor veel spelers zeker niet eenvoudiger op maken.

Opgepoetste varianten

Box Office Smash beschikt over maar liefst 22 verschillende soorten puzzels waarin bijvoorbeeld geraden moet worden welke film bij een bepaald geluidsfragment hoort, waarin je de ontbrekende woorden van een bekende filmquote moet invullen of waar een berg vragen volgt na een bepaalde filmscène. De puzzels zullen voor iedereen die Lights, Camera, Action heeft gespeeld wel erg bekend voorkomen want de game bestaat grotendeels uit opgepoetste varianten die we al in het eerste deel zijn tegengekomen. Gelukkig worden de drie verschillende rondes die je doorloopt altijd in een geheel eigen thema gepresenteerd waardoor niet alles met elkaar lijkt samen te vloeien zoals in Lights, Camera, Action, maar geheel op zichzelf staat.

Hoewel de game ook prima te spelen is met de normale Xbox 360-controller is het natuurlijk het allerleukst om hiervoor de speciale Big Button-controllers te gebruiken. Hier moet je dan bijvoorbeeld zo snel mogelijk op de grote ronde knop drukken om als eerste het juiste antwoord te mogen geven of kun je onafhankelijk van de andere spelers via de vier keuzetoetsen aangeven wat volgens jou het juiste antwoord is. Welke soort trivialiteiten je ook voor je kiezen krijgt, het draait er eigenlijk altijd om dat je zo snel mogelijk reageert om op die manier de meeste punten binnen te slepen.

Al snel blijkt dat de hoeveelheid fun die je uit deze game haalt sterk samenhangt met de hoeveelheid filmkennis waarover je beschikt. Kijk je het hele jaar door alleen de bekende blockbusters dan zal je al aardig wat vragen kunnen beantwoorden maar de game wordt pas echt egostrelend als je daarnaast ook nog regelmatig een filmhuisje bezoekt en de nodige klassiekers kent. (Tip: hoe het ook met je filmkennis gesteld staat, zorg er in ieder geval voor dat je alleen speelt met mensen die aan elkaar gewaagd zijn. Een té groot verschil in filmkennis komt de gezelligheid van de avond namelijk niet echt ten goede.)

Gevoel van déjà-vu

Box Office Smash beschikt dan misschien over een flinke berg vragen en puzzels, toch zal het na enkele rondes al voorkomen dat je wordt overladen door een gevoel van déjà-vu. Eerder dan in Lights, Camera, Action lijken vragen namelijk opnieuw de revue te passeren en dat is best jammer want dat betekent simpelweg dat de game veel te snel zijn uitdaging verliest. Gelukkig is er de belofte van ontwikkelaars Krome Studios en Screenlife dat we snel nieuwe packs met vragen kunnen downloaden via Xbox Live dus daarmee zal het bestaansrecht van Box Office Smash wel eens aanzienlijk gerekt kunnen worden.

Het grootste gemis in Lights, Camera, Action was toch wel een online modus. Maar gelukkig wordt dit een jaar later meer dan goed gemaakt met een zeer degelijke online multiplayer in Box Office Smash. Deze modus maakt het niet alleen mogelijk om nieuwe trivia-packs te downloaden maar ook kan er met vier spelers online tegen elkaar gestreden worden. En hoewel het soms even kan duren voordat je daadwerkelijk drie andere spelers hebt gevonden, is dit online gamen een prima alternatief voor de momenten dat er even geen vrienden naast je op de bank zitten.

Zelf ontworpen Avatars

Grafisch ziet de game er net even iets beter uit dan zijn voorganger en het cartoonstijltje waarvoor gekozen is, past perfect bij dat van onze zelf ontworpen Avatars die nu in de game rondlopen. Ook de geluidskwaliteit van de filmscenes is trouwens flink verbeterd. Deze was in de eerste Scene It? namelijk nog ronduit slecht te noemen maar gelukkig zijn alle teksten deze keer weldegelijk goed te volgen en klinkt ook de muziek helder en vol zoals het hoort. Toch zal de overdreven fanatieke voice over ook in dit tweede deel weer veel te duidelijk aanwezig zijn. Sterker nog, het zijn nu twee voice overs geworden die constant met semi-grappige opmerkingen rondstrooien die niet alleen snel in herhaling vallen maar ook vrij weinig toevoegen aan deze verder uitstekende trivia game.

Box Office Smash doet alles van zijn voorganger beter en geeft ons niet alleen meer filmclips, nieuwe puzzels, betere graphics en de ondersteuning voor Avatars, maar ook eindelijk een zeer vermakelijke online modus. Ben je dus op zoek naar een game die de lange kerstdagen met saaie familieleden toch nog enigszins dragelijk kan maken dan staat Box Office Smash zeker garant voor succes. Jammer alleen van de vragen die snel in herhaling vallen en het wederom ontbreken van Nederlandse schermteksten. (77%)

Platform: Xbox 360 | Release: 14/11/2008