Een nieuwe Castlevania is gearriveerd op de Nintendo DS. Levert de strijd tegen Dracula weer een gave game op?

Voor veel gamers is 2008 een teleurstellend jaar als het gaat om goede games voor de Nintendo DS. Velen vermaken zich nog steeds prima met bijvoorbeeld Mario Kart, Tetris en Advance Wars, maar de DS heeft niet bij iedereen overuren gedraaid. Misschien dat Konami daar verandering in kan brengen met een nieuwe Castlevania. Deze editie krijgt de sfeervolle subtitel Order of Ecclesia mee.

Die naam slaat op de mysterieuze groepering, waar je in deze game deel van uitmaakt. Niet de bekende Belmont Clan dus. Dat geeft de makers mooi het excuus om de nodige veranderingen door te voeren in deze editie van Castlevania. Dat is zeker gewaagd, want veel fans van de spelreeks zijn erg kritisch als het gaat om hun spelserie. Wij juichen echter toe dat de makers de moed hebben om een aantal essentiële zaken aan te passen en nieuwe elementen toe te voegen.

Het vrouwelijke hoofdpersonage Shanoa heeft deze keer de zware taak gekregen om Dracula en zijn bonte verzameling monsters te verslaan. Dat klinkt eenvoudig, maar vanaf het begin is duidelijk dat het spel de nodige plottwists kent. Om alle tegenstanders te verslaan, maak je geen gebruik van een legendarische zweep, maar vooral met magie in de vorm van Glyphs. Versla je bepaalde tegenstanders dan kan het gebeuren dat deze een Glyph achterlaat, die jij in je lichaam kan opnemen.

Magie in veel vormen

Deze magie is zeer divers. Sommige Glyphs zijn simpelweg wapens, zoals zwaarden, bijlen en speren, terwijl andere krachtige spreuken oproepen. Het combineren van bepaalde wapens en andere aanvallen kan zeer krachtige combo’s opleveren. Niet iedereen is echter vatbaar voor elke combinatie. Je zult dus moeten experimenteren om de beste combo’s te vinden. Om te voorkomen dat je constant in het menu bezig bent om je uitrusting aan te passen, krijg je redelijk vroeg in het spel de optie om via een druk op de knop te wisselen tussen de door jouw samengestelde combinaties.

Met deze magie in je hand trek je door het land op zoek naar aanwijzingen. In tegenstelling tot vorige titels wordt je namelijk niet in (of voor) het legendarische kasteel gedropt waar Dracula zich bevindt. Het spel werkt met levels. Dit levert een aantal grote voordelen op. Zo zijn de omgevingen meer divers. De ene keer klauter je over kliffen, een level later loop je door een donker mistig bos en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Mooi en diverse levels

De omgevingen zijn voor 2D zeer gedetailleerd, wat maar weer eens aantoont dat 3D (zeker op de DS) niet nodig is om een mooie game te maken. Door de opdeling in levels is het spel ook beter geschikt om in stukjes te spelen (wel zo handig als je onderweg bent) en ligt het tempo ook een stuk hoger. Een kleiner level betekent niet dat het makkelijker is. De standaard vijanden zijn namelijk behoorlijk in kracht gestegen. Het eindeloze teruglopen en zoeken behoort door de nieuwe indeling grotendeels tot het verleden. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen geheimen zijn, waar je pas in een later stadium kan komen. Er valt genoeg te vinden, maar de diverse quests die je uitvoert zijn wel een stuk gerichter.

Niet iedereen is even blij met je gesnuffel voor je verder kan komen en vaak staat er dan ook een pittige baas voor je neus. Deze confrontaties geven nogal een dubbel gevoel. Bij een aantal gevechten lijkt de balans een beetje zoek te zijn. Dat betekent concreet dat je heel veel moeite moet doen om een klein beetje schade toe te dienen. Maak je echter één foutje dan wordt je of heftig geraakt of je staat helemaal niet op. Aangezien Health items redelijk schaars en duur zijn, zal je echt engelengeduld moeten hebben bij deze gevechten.

Castlevania: Order van Ecclesia is een aanrader voor de fans, maar ook DS-gamers die op zoek zijn naar lekkere 2D-platformer met RPG-elementen kunnen hun tanden in deze game zetten. De uitdaging en moeilijkheidsgraad ligt namelijk weer een tandje hoger. Konami toont weer eens aan dat je met 2D prima een mooie en sfeervolle game neer kunnen zetten. De fans zullen misschien moeten wennen aan de indeling in levels, maar dit zorgt wel voor een lekker speltempo en meer overzichtelijkheid. De af en toe frustrerende gevechten tegen eindbazen is de enige smet op het blazoen van Order van Ecclesia. (85%)

Platform: DS | Release: reeds verschenen