Worstelen is in Nederland en België lang niet zo populair als in de VS. De nieuwe Smackdown is dan ook bedoeld voor de fans. Maar biedt de 09-versie genoeg nieuws onder de zon?

Bij games die elk jaar een nieuwe editie krijgen, is het altijd lastig voor spelontwikkelaars om genoeg nieuws te ontwikkelen. Een jaar is kort en bij een officiële licentie zoals de WWE gaat er veel tijd zitten in het updaten van alle spelers en arena’s. Het idee voor deze 09-editie is duidelijk ‘meer en beter’. Zelden hebben we zo’n bomvolle game gezien. Het aantal spelmodi en mogelijkheden om zaken aan te passen is zeker indrukwekkend.

Het knappe aan WWE SmackDown vs. Raw is dat de spelserie er perfect in slaagt om het worstelgeweld van TV als game neer te zetten. Er zijn veel games die gebruik maken van een licentie, maar weinig spellen weten ook de bijbehorende sfeer goed neer te zetten. WWE SmackDown vs. Raw 09 slaagt daar geweldig in. Van de entree die worstelaars maken tot de verschillende matchvormen, inclusief vuurwerk in (en om) de ring. Als we kijken naar de verschillen tussen deze editie en zijn voorganger, dan zie je vooral dat er meer puntjes op de i zijn gezet.

Beter worstelen

Basiselementen zoals het juist registreren van en reageren op slagen, trappen en andere moves is een stuk beter. Dat klinkt niet erg spannend, maar zorgt er wel voor dat de game lekkerder speelt. Niet alleen bij het knokken, maar bijvoorbeeld ook als je uit de ring wilt klimmen of ergens vanaf wilt springen. Ook de besturing is onder handen genomen, de worstelaars zijn allemaal minder log. Toch zijn er nog zeker zaken die beter kunnen. Zo voelt het uitvoeren van de grote special moves nog steeds wat willekeurig aan.

De nadruk in deze WWE SmackDown vs. Raw 09 ligt duidelijk op het samenspelen met je partner. De tag team matches zijn sterk verbeterd. Combinatie-moves met je partners en snel wisselen, zorgen voor een sneller en explosiever verloop van deze wedstrijden. Grafisch is het spel een lichte verbetering. Met name de gezichten zien er stukken beter uit. Helaas kent het spel nog steeds veel grafische slordigheden. Zowel tijdens het wedstrijden als het aankleden van je personage.

Veel aan te passen

Het bouwen van je eigen worstelaar is net als bij vorige delen erg belangrijk. Naast alle fysieke aspecten en de aankleding is er nog meer aandacht voor je vechtstijl en je specifieke moves. Het knappe is dat het ook allemaal lekker werkt. Heb je eenmaal een eigen worstelaar dan is het tijd om als onbekende worstelaar de harten van de fans te veroveren en natuurlijk iedereen de grond in te stampen die in de weg staat.

Dat is net zo makkelijk of moeilijk als jij wilt. De kunstmatige intelligentie is namelijk sterk aangepast. Je kan het gedrag bovendien aanpassen. Wil je dat de computer minder of meer gebruik maakt van bepaalde technieken of moves, dan kan je eenvoudig bijstellen. Dat zorgt voor een dramatisch verschil. Een slimme zet, zodat veteranen een uitdagende game kunnen spelen, terwijl beginners ook veel lol kunnen hebben zonder dat ze door de ring worden gesmeten.

Er is natuurlijk niks leuker dan het opnemen tegen een vriend of vrienden. Daarbij is het wel erg irritant dat de laadtijden zo lang zijn. Naast het gezellig naast elkaar gamen, is het spel ook online met maximaal vier spelers tegelijk te spelen. Door de nieuwe team moves zijn deze matches een stuk sneller en spannender geworden. De makers hebben overigens aangegeven dat we in de toekomst nog downloadable content kunnen verwachten, specifiek gericht op de multiplayer. We zijn benieuwd.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, WWE SmackDown vs. Raw 2009 zit qua spelopties en mogelijkheden overvol. Op gebied van kunstmatige intelligentie, besturing, tag team en mogelijkheden tot customisatie is de game sterk verbeterd. Een beter speltempo en een moordend aantal mogelijkheden is het resultaat. De gameplay loopt dus vloeiender, maar is wel grotendeels hetzelfde als de vorige editie. SmackDown vs. Raw 2009 scoort ook qua sfeer weer goed, maar helaas zijn de laadtijden nog steeds aan de lange kant. Ook zijn er nog steeds veel grafische slordigheden. Een goede game voor de Worstel-fans. (75%)

Platform: Xbox 360, PS3, PS2, DS, PSP, Wii | Release: reeds verschenen