De eerste Rock Band is door omstandigheden nog niet zo lang geleden verschenen in Nederland. Met een serieuze concurrent naast zich, gaat EA dan toch de strijd aan en komt met Rock Band 2.

De meeste bezoekers van GameZ.nl kunnen zich vast nog herinneren dat Rock Band niet bepaald een soepele Europese lancering kende. In Amerika was de bandsimulatie al tijden verkrijgbaar en toen bleek dat Europeanen ook nog eens veel dieper in de buidel moesten tasten, waren veel gamers behoorlijk ontstemd. Als we echter puur kijken naar Rock Band als game, dan mag je toch wel zeggen dat het een grondlegger is en gewoon staat als een huis.

Wie verwacht dat Rock Band 2 nieuwe instrumenten kent, heeft het vooralsnog mis. De game wordt namelijk geleverd zonder de nieuwe instrumenten en je zult het dus moeten doen met de instrumenten van het eerste deel. Deze zijn gelukkig onlangs in prijs verlaagd, maar het is toch jammer dat we tot onbepaalde tijd moeten wachten op het draadloze drumstel, dat een stuk accurater blijkt te zijn. Toch doen de ‘oude’ instrumenten nog steeds prima hun werk.

Goede deal

Daarbij is Rock Band 2 meer dan een goede deal voor gamers die het volledige pakket van de eerste Rock Band thuis hebben staan. De game biedt gamers namelijk meer dan tachtig nummers en voor 400 Microsoft punten kun je ook nog eens bijna alle nummers van de eerste Rock Band exporteren. Om het feest compleet te maken, kun je twintig extra nummers gratis downloaden, waardoor het met de welbekende 'value for money' meer dan goed zit. En als je dan toch alle nummers hebt gespeeld, dan is er natuurlijk nog een hele berg downloadable content beschikbaar.

Daarbij blijkt de setlist zeker geslaagd. Ontwikkelaar Harmonix heeft voor ruigere nummers gekozen dan de concurrent. Denk aan nummers als Battery van Metallica, Peace Sells van Megadeth, Chop Suey! van System of a Down en Shackler’s Revenge van het net verschenen album van Guns N’ Roses. Er zitten wel wat nummers tussen die niet bij iedereen bekend zullen zijn, maar de setlist mag zeker als sterk worden gezien. Daarbij zijn alle nummers van de originele artiest en hoeven we het dan ook niet meer te doen met tenenkrommende covers.

Meer uitdaging

Qua gameplay is er niet echt veel veranderd ten opzichte van de voorganger, wat natuurlijk niet opmerkelijk is. Wederom kun je in de huid kruipen van een gitarist, basgitarist, drummer of zanger en met vrienden on- en offline een band vormen. Je kunt vervolgens gigs afgaan, waardoor je meer fans krijgt en nieuwe nummers unlockt. Rock Band 2 blijkt vooral als we kijken naar de gitaarpartijen uitdagender dan zijn voorganger en vooral de latere nummers zijn behoorlijk pittig. Het concept is gelijk gebleven, maar we zien toch nieuwe dingen terug.

Ontwikkelaar Harmonix heeft namelijk slim nagedacht over de dingen die niet iedereen even lekker vond werken in het eerste deel. Zo hebben we nu de No Fail-modus waardoor een bandlid die een bepaald niveau niet weet te halen er niet voor zal zorgen dat een muzieknummer vroegtijdig afgekapt zal worden voor de gehele band. Handig voor de beginnende spelers die toch graag met gevorderde bandleden samen willen spelen.

Daarbij heeft Harmonix aan de drummers gedacht die het instrument nog niet onder de knie hebben en een ware drum trainer toegevoegd. Deze kan je bijvoorbeeld ook goede drumroffels leren, die je in kan zetten om de overdrive te activeren, waarmee te tijdelijk je score kan verdubbelen. Nog steeds zal voor veel gamers dit principe problemen opleveren, omdat je vaak na een roffel niet meer lekker in het nummer zit en je daarbij andere muzikanten uit het nummer kan halen.

Minder gedoe

Zo op het eerste gezicht lijkt er ook weinig veranderd te zijn in de main mode, oftewel de World Tour. Toch zijn er ook hier wel degelijk vernieuwingen doorgevoerd. Zo kun je direct online via de World Tour, wat toch wel een opmerkelijk gemis was in het eerste deel. Daarbij is het nu niet meer zo dat bij een aangemaakt personage het gekozen instrument vast staat. Andere spelers kunnen op elk moment instappen bij een band, zonder daarvoor eerst helemaal in te loggen, wat een stuk minder gedoe is. We komen ook toevoegingen tegen die er minder toe doen. Zo kun je personeel inhuren, dat er simpelweg voor zal zorgen dat je iets meer zal verdienen en wat meer fans voor je zal winnen.

Daarbij komen we op online gebied een interessante feature tegen, namelijk de Battle of the Bands. Het gaat hier om een mode waarin je band telkens uitdagingen voorgeschoteld zal krijgen, die andere bands dan weer kunnen verbeteren. Zo moet je bijvoorbeeld een bepaalde score halen, die andere bands dan moeten breken. Maar denk ook aan een zo lang mogelijke streak, waar een andere band een antwoord op moet zien te verzinnen. Net zoals in het vorige deel, staat de fun centraal in Rock Band 2, waardoor de game in ieder geval behoorlijk wat afwisseling kent.

Op grafisch gebied is er zoals verwacht weinig veranderd. Het eerste deel wist al heel overzichtelijk de verschillende partijen op een enkel scherm weer te geven en dat is dan ook het geval in het tweede deel. Bij de gitaarpartijen krijgen we bijvoorbeeld netjes te zien wanneer je een hammer on kan toepassen, wat zeker voor de gevorderde speler een must is. Daarbij komen we maar een paar nieuwe podia tegen en kennen de bandleden wederom hetzelfde uiterlijk. Het gaat duidelijk om onderhoudende graphics, wat in praktijk prima werkt.

Rock Band 2 verschijnt in Nederland niet veel later dan het eerste deel, maar dat betekent niet dat we met een makkelijk product te maken hebben. De ontwikkelaar heeft goed geluisterd naar de kritiek op het eerste deel en biedt vooral heel veel content voor een leuk prijsje. Heb je de instrumenten van de eerste Rock Band thuis staan en ben je door het gros van die nummers heen, dan is Rock Band 2 wel heel verleidelijk. Het is alleen jammer dat het verbeterde draadloze drumstel nog niet beschikbaar is in Europa (90%)

Platform: Xbox 360, PS3, PS2, Wii | Release: reeds verschenen (Xbox 360), nog niet bekend (PS3, PS2, Wii)